Ontbijtgranen Trends Voeding

Review: Dorset Cereals Berry Granola en Spelt Muesli

Door

Dorset cereals

Ik beloofde al dat er meerdere reviews zouden aankomen van ontbijtproducten, die ik laatst tegenkwam bij de Albert Heijn. Die van vandaag is een verzoekje, lezeres Demi vroeg me namelijk een tijdje geleden wat ik van Dorset Cereals vond. Ik haalde twee verschillende varianten in huis en nam ze voor jullie onder de loep.

Het product
Dorset is een merk dat onder andere muesli en granola maakt. Ze beweren de beste ingrediënten uit te zoeken voor in hun producten. Dit product is in veel Nederlandse supermarkten te verkrijgen in verschillende smaken. Ik koos de Tasty Toasted Spelt Muesli en de Berry Granola. Je hebt onder andere ook de smaken Honey Granola, Fruits, Nuts & Seeds Muesli en Really Nutty Muesli

Wat belooft de fabrikant
Er staan geen gezondheidsclaims op de verpakking. Alleen dat het simpele, maar goede ingrediënten zijn. Verder staat er op dat simpele dingen meestal het beste zijn in het leven. Fijn dat er geen verkeerde verwachtingen worden geschept!

Ingredienten

De ingredienten
Hierboven zie je de lijsten van ingrediënten. Wat me opvalt is dat er geen onbegrijpelijke namen in de lijsten staat. Van alle producten weet iedereen direct wat het is. Dat is positief! Geen synthetische stofjes of verkeerde E-nummers. Op de Berry Granola staat suiker als tweede ingrediënt, daar ben ik niet zo blij mee. In de speltmuesli zit ook suiker, ik ben benieuwd hoe veel!

De voedingswaarde
Hieronder zie je een tabel met de voedingswaarde van deze producten. Daaronder staat een tabel van andere bekende ontbijtgranen, zodat je kunt vergelijken.

Voedingswaarde

Ontbijtgranen

Beide varianten bevatten vrij veel suiker. Wat me opvalt, is dat de speltmuesli meer suiker bevat dan de Berry Granola, dit had ik niet verwacht! Dit komt zeer waarschijnlijk doordat de speltmuesli veel rozijnen en ander gedroogd fruit bevat, die van nature veel suiker bevatten. De hoeveelheid eiwit in beide soorten is iets lager dan ik graag zou zien. De hoeveelheid vet is vrij hoog. Vooral de Berry Granola bevat ontzettend veel vet, zelfs nog meer dan normale Cruesli! Dit verklaart ook waarom deze variant wat meer calorieën bevat dan de meeste ontbijtgranen. De hoeveelheid vezels had van mij ook best hoger mogen zijn.

De smaak
Ik vind beide varianten erg lekker. Vooral de Berry granola is erg zoet, de deeltjes plakken een beetje aan elkaar, erg lekker! Dit is echt een knapperig ontbijtje. De Spelt Muesli is minder krokant en smaakt naar mijn idee iets minder zoet. Opmerkelijk dus, omdat deze meer suiker bevat. Het is een heerlijke mix van muesli, flakes, noten en fruit.

Dorset cereals2

De prijs
Voor de spelt muesli betaalde ik €2,26 en voor de Berry Granola €3,29. Deze laatst is dus aanzienlijk duurder. In beide pakken zit 325g.

Mijn conclusie
Beide varianten zou ik niet als super gezond beschouwen. Ik zou ze in ieder geval niet als eerste aanraden. Als ik heel soepel ga beoordelen, zou de spelt muesli nog net in de middenweg categorie vallen. Ik twijfel hierover, omdat het vrij veel suiker en weinig vezels bevat. De Berry Granola gaat absoluut in de ‘liever niet’ categorie, vooral door de hoeveelheid vet. Jammer, want ik vind hem super lekker! Ik maak dan ook wel het pak leeg, ik heb hem nu toch in huis :).

Ik zou je eerder aanraden om voor een andere soort ontbijtgranen te kiezen uit de ‘gezonde keuze’ lijst. Als je toch liever iets krokant hebt, ga dan voor de Quaker Comlete geroosterde granenmix of voor de Quaker Havermout Granola.

Zou jij dit product kopen na mijn review?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (11)
 1. Linda 7 jaargeleden

  Zo jammer! De muesli van Dorset is inderdaad heel lekker!

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Ja super lekker! Met pijn in mijn hard ben ik niet zo positief 😉

   Reageer
 2. Rianne 7 jaargeleden

  De granola van dorset dan met de honing ? En zit daar nou veel verschil in die granola met honing en die granola van ahmerk?

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Ik denk dat daar ook veel suiker in zit.

   Reageer
   • Kirsten 6 jaargeleden

    Stuk minder suiker, maar meer vet door de hoeveelheid noten. Ik neem zelf daarom de honey granola van Dorset altijd als ontbijt. Jammer dat je deze niet getest hebt. Maar misschien kan het alsnog?

    Reageer
 3. Natachja 7 jaargeleden

  Ik maak zelf granola met verschillende soorten vlokken en zaden . . Met een fljnke snuf kaneel vind ik tot nu toe nog steeds het lekkerste ( net als het hele gezin) lekker met milde yoghurt of Griekse yoghurt

  Reageer
 4. Annemieke Huizenga 7 jaargeleden

  Superleuk de reviews van ontbijtgranen! Ik eet ze bijna elke dag en ben nog een beetje zoekende welke ik het lekkerst vind. Heb nu de granola vijg en chocola van ah eigen merk. Ik vind hem heerlijk, zou je daar ook een keer een review van kunnen doen?

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Die staat al online :), via het zoekbalkje kun je hem vinden

   Reageer
 5. Miranda 7 jaargeleden

  Wat is dan eigelijk het verschil tussen granola, muesli en cruslie

  Reageer
  • Marloes 7 jaargeleden

   Granola is een Amerikaanse term voor Cruesli. Muesli zijn vlokken. Cruesli is gebakken en er zit veel meer suiker in dan in muesli

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.