Review: Brinta Havermout & Appel Rozijn

Brinta Havermout

Jullie blijven producten aangeven waar jullie graag een review van zouden willen zien, super leuk! Vandaag is het de beurt aan twee producten van Brinta. Ik doe er twee tegelijk, omdat ik voor beiden een verzoekje heb gekregen. De ene is havermout, die sneller klaar is dan de gemiddelde andere havermout. In slechts twee minuten kun je eten. De ander is brinta met een lekker smaakje van appel en rozijnen. Zijn deze producten in mijn ogen een gezond ontbijtje? Ik testte het voor jullie uit.

Het product
Ik review dus vandaag twee producten. Allereerst havermout van Brinta, die volgens de verpakking binnen twee minuten klaar is. Je moet 250g melk en 40g havermout voor 2 minuten in de magnetron zetten en daarna nog even laten staan. Dan zou het klaar zijn. Daarnaast Brinta Appel en Rozijn. Deze maak je gewoon zoals normale Brinta, dus melk verwarmen en daarna de Brinta erbij doen tot je de gewenste dikte hebt. Je kunt deze producten ook vermengen met water, sojamelk, amandelmelk of andere melkvervangers.

Brinta Havermout 2

Wat belooft de fabrikant
Brinta Havermout: Op de verpakking staat dus dat het product extra snel klaar is door de fijne havervlokken. Daarnaast vind ik achterop dat het product rijk is aan voedingsvezels. Ook staat er dat betaglucanen uit haver bijdragen aan het behoud van een normaal cholesterolgehalte. En er staat dat het product rijk is aan vitamine B1, ijzer en magnesium die ‘helpen energie vrij te maken uit voeding’. Ik vind deze termen eerlijk gezegd een beetje veelbelovend. Betaglucanen dragen inderdaad bij aan het verlagen van het LDL-cholesterol, maar het verschil is niet heel groot en je moet ze élke dag in grote hoeveelheid binnenkrijgen. Mensen met een veel te hoog cholesterolgehalte zullen echt niet opeens goede waardes krijgen. De vitamine en mineralen lijken door deze term net het afvallen te bevorderen, terwijl ze eigenlijk gewoon van invloed zijn op de stofwisseling. Deze termen kunnen in mijn ogen verkeerde verwachtingen scheppen bij de klant, ook al doet Brinta niets fout, want ze zijn zeker waar!

Brinta Appel Rozijn: Ook hierop staat dat het product rijk is aan voedingsvezels. Wederom vind ik dat deze Brinta 5 B-vitamines bevat die helpen energie vrij te maken uit voeding. Ook staat op de verpakking ‘ijzer heeft een gunstige invloed op een normaal zuurstoftransport in het lichaam’ en ‘magnesium is goed voor de werking van de spieren en voor het behoud van sterke botten’. Wederom allemaal waarheid, maar het kan voor onrealistische verwachtingen zorgen.

Beide ontbijtjes zouden de basis zijn van een krachtige start van de dag. Bij een van de twee ben ik het daarmee eens, bij de ander totaal niet. Kortom, ik ben niet zo van het doen van veel beloftes op verpakkingen. Ik merk namelijk dat klanten deze vaak verkeerd begrijpen.

Brinta appel rozijn

De ingrediënten
Ik ben heel benieuwd welke ingrediënten deze ontbijtjes bevatten, op de verpakking vind ik het volgende:

Brinta havermout: 100% havervlokken
Brinta appel en rozijn: Volkoren tarwemeel, rozijnen 10%, suiker 10%, appel 4,2%, druivensuiker 2,5%, zout, aroma, vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, C en E), mineralen (magnesium en ijzer)

De ingrediënten van de havermout zijn top, deze is helemaal puur. De appel rozijn daarentegen bevat vrij veel suiker en ook nog eens druivensuiker. Dit had van mij zeker niet gehoeven, want rozijn en appel zijn beiden zoet van zichzelf.

De voedingswaarde
Hieronder zie je een tabel met de voedingswaarde van deze producten per 100g. Ik vergelijk ze met normale brinta, zodat je kunt zien waar de verschillen zitten. Onder de tabel maak ik ook de vergelijking met andere gezonde ontbijtgranen.

Voedingswaarde

De Brinta havermout doet het qua voedingswaarde super goed. Het bevat heel weinig suiker, weinig slecht vet, veel eiwit en veel vezels. De vetten die erin zitten, zijn vooral goede vetten die van nature in havermout voorkomen. Ook in verhouding tot alle andere ontbijtgranen.

De Brinta Appel & Rozijn bevat ook veel vezels en weinig vet, maar wel veel meer suiker. Naar mijn idee is deze hoeveelheid echt te hoog om het nog een gezond ontbijt te kunnen noemen, ondanks dat de andere waarden wel goed zijn.

De prijs
Voor de havermout betaalde ik €1,42 voor 450g. De Brinta met appel en rozijnen was €1.30 voor 250g. Aanzienlijk duurder dus, maar nog steeds niet heel duur als je het vergelijkt met andere ontbijtgranen. Basic havermout is overigens nog wel een stuk goedkoper. Normale Brinta is een tikje goedkoper dan de Brinta havermout, namelijk €1,38 voor 500g.

De smaak
Ik heb de producten precies zo bereid als op de verpakking staat. De havermout was voor mijn smaak nog te waterig (zie hieronder de linker foto). Ik heb hem nog een minuut langer (3 minuten totaal) in de magnetron gedaan. Toen was hij naar mijn idee perfect. De smaak is prima, gewoon naturel havermout. Ik zou wat vers fruit toevoegen en dan is het naar mijn idee perfect. De brinta appel rozijn (zie foto hierboven) was veel te zoet voor mij. Veel mensen zullen dit lekker vinden, maar ik houd gewoon echt niet (meer) van een te zoet ontbijt. Vooral omdat ik weet dat ik hierdoor de hele dag trek houd.

Brinta havermout3

Mijn conclusie
Ik bestempel Brinta havermout zeker als een gezond ontbijtje. Ik vind het niet per definitie beter dan normale Brinta, maar gewoon net even anders. Je hebt meer bite en de smaak is iets anders. Ik zou hem dus wel 3 minuten in de magnetron doen in plaats van 2.Mijn advies zou dan ook zijn om lekker af te wisselen met verschillende gezonde ontbijtjes. Zo blijft je ontbijt interessant en je krijgt veel verschillende voedingsstoffen binnen. Wat mij betreft is normale havermout ook helemaal prima. Ik neem met alle liefde wat tijd voor het ontbijt. Voor mensen die ‘s ochtends haast hebben, is de Brinta havermout wel een goede optie. Het is goedkoper dan de meeste andere instant/express havermoutsoorten en binnen 2-3 minuten klaar.

Brinta appel en rozijn zou ik helaas niet aanraden. Erg jammer, want ik vind het concept erg leuk. Het zou voor mij perfect zijn, als ze gewoon alleen rozijnen en gedroogde appelstukjes hadden toegevoegd en bijvoorbeeld een beetje kaneel, was het perfect geweest. Nu hebben ze echter ook suiker én druivensuiker toegevoegd. Het smaakt daardoor heerlijk, maar ik weet zeker dat ik 2 uur na dit ontbijtje alweer honger zou hebben en bovendien de hele dag zin zou hebben in zoet.

Groetjes, Marloes

Ga jij een van deze producten kopen na mijn review? 

15 reacties

 1. Hi Marloes,

  Leuk artikel, ik kan echt elke ochtend heerlijk genieten
  van een nieuw artikel. Vooral de recepten en informatieve!
  Keep up the good work!

 2. Voorheen at ik altijd de havermout van Brinta met kaneel of honing verwerkt ik denk dat dit hetzelfde is aks de Brinta appel rozijn, oef niet meer doen dus. Momenteel eet ik in de ochtend yoghurt met een lepeltje jam of vers fruit. Ik wissel vaak van ontbijtjes omdat het anders mijn neus uitkomt haha. Wie weet eet ik volgende week wel weer beschuit. Fijne zondag liefs Lisanne

 3. Je geeft aan dat je anders na twee uur weer honger hebt. Ik eet meestal 1 a 2 boterhammen smorgens en toch heb ik na twee uur weer honger.

 4. Ik snap het hele concept van die ‘snel klaar’ verpakkingen niet. Koop de goedkope versie Basic havermout a 39 cent en je havermout is ook binnen 3-4 minuten klaar. Die 1 a 2 minuten tijdwinst is me de euro niet waard.

 5. Ik kan havermout nog steeds niet lekker vinden, zooo jammer, want ik wil het zo graag!
  Havermoutpannenkoeken dan weer wel, dus dat maak ik rm als lunch.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram