Review: Bolletje ‘Goed Bezig’ Graanrepen

Bovenaan

Als reactie op mijn review van de Liga Belvita Breakfast Ontbijtbiscuits, vroeg An of ik ook eens de Bolletje goed bezig graanrepen onder de loep kan nemen. Natuurlijk kan dat! Ik kocht ze bij de Albert Heijn en heb ze kritisch voor jullie bekeken en aan een smaaktest onderworpen. Vandaag lees je wat ik van deze biscuits vind.

Het product
Een pak graanrepen bevat 5 pakjes met 2 repen erin. Er zijn een aantal verschillende varianten en smaken (klik op de afbeelding om hem te vergroten in een nieuw venster). Bolletje maakte krokante repen, zachte repen en stevige repen. De smaken variëren van naturel tot appel, rood fruit en cranberry. Voor ieder wat wils dus! Ik ging voor de stevige variant.

Collage1

Wat belooft de fabrikant?
Op de voorkant staat duidelijk dat de repen 100% natuurlijk en 100% lekker zijn, daarnaast suggereert de naam dat de repen een gezonde keuze zijn. Op de zijkant van het pak staat dat de repen als vervanger van het ontbijt of als tussendoortje gebruikt kunnen worden. Ook staat er ‘Goed Bezig is bereid met zorgvuldig geselecteerde ingrediënten van natuurlijke oorsprong. De graanrepen bevatten dus geen kunstmatige kleur-, geur, en smaakstoffen’. Ok, de ingrediënten zijn dus van natuurlijke oorsprong, dit betekent niet dat ze niet later bewerkt zijn.

De ingrediënten
So far so good, we kijken verder naar de ingrediënten! In de afbeelding hieronder zie je de lijst, deze kun je ook weer groter maken door erop te klikken. Voor ingrediënten geldt, hoe eerder op de lijst, hoe meer er van het bestanddeel in zit. Het eerste ingrediënt is granen, de reep is voor 61% gevuld met verschillende soorten granen, vooral van haver afkomstig. Het volgende ingrediënt is suiker. Ik vind het opmerkelijk dat hier geen percentage is weergegeven, maar aangezien het als tweede op de lijst staat, zal er aardig wat in zitten. Vervolgens zonnebloemolie, maltodextrine (vorm van suiker), honing (vorm van suiker), kandijstroop (vorm van suiker, wordt eentonig…), zout, een emulgator die vaak gebruikt wordt in voedingsmiddelen (ook in de Liga biscuits) en melasse (vorm van suiker).

Collage2

De voedingswaarde
Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik heel even enthousiast werd, doordat ik op de verpakking zag dat een reep 95 calorieën bevat. Dat valt namelijk best mee voor een tussendoortje! Dat enthousiasme verdween echter weer, toen ik zag dat een verpakking 2 repen bevat. Je zult waarschijnlijk beide repen in één keer opeten, zeker als je dit product meeneemt naar werk of school. Je krijgt dan 190 kcal binnen, 7g vet (0,8g slechte vetten), 28g koolhydraten (waarvan 9g suiker), 2,4g vezels, 3,4g eiwit en een klein beetje zout. Daarmee zijn ze qua voedingswaarde vrijwel gelijk aan de Liga Ontbijtbiscuits, ze bevatten alleen iets minder suiker en calorieën.

Volgens mij bevatten de krokante en de zachte koeken iets meer calorieën, maar zijn ze per 1 verpakt! Dit is naar mijn idee positief, want je komt niet in de verleiding om er twee te nemen.

De prijs
De prijs van dit product kan iets variëren per supermarkt, maar zal ongeveer €2,55 per pak zijn. Wat ik niet heel goedkoop vind.

P1060449

De smaak
Dan, niet geheel onbelangrijk, hoe smaken ze!? Ik kan je dus alleen mijn mening geven over de stevige koeken (die overigens ook vrij krokant zijn). Ik vind ze best lekker! Ze zijn inderdaad stevig, je moet flink je tanden in de koek zetten om er een stukje af te krijgen. Dit vind ik wel fijn, een beetje werken voor je eten ;). Een klein nadeel is dat de koek ontzettend tussen je tanden en kiezen blijft zitten, let er dus op dat je ze niet eet vlak voor een belangrijk gesprek :). Maar verder smaken ze lekker zoet, maar niet te. Je proeft de granen!

Mijn conclusie
Qua smaak ben ik dus enthousiast, maar qua ingrediënten en voedingswaarde minder. Het blijft een product met vrij veel suiker, waardoor het relatief veel calorieën bevat. Ik ga nog wel eens kijken naar de varianten die per reep zijn verpakt, want dan wordt het een stukje interessanter. Natuurlijk krijg je dan ook nog aardig wat suiker binnen, maar doordat je één reep neemt in plaats van twee, ‘bespaar’ je een boel. Of je echt ‘Goed Bezig’ bent met deze koeken, daar valt dus over de discussiëren. Ze leveren je lichaam niet heel veel nuttige voedingsstoffen.

Ik blijf nog altijd de voorkeur geven aan ‘pure’ gezonde tussendoortjes. Voor af en toe kan het eten van zo’n reep echter totaal geen kwaad. Zeker niet als je er eentje neemt. Besef echter wel dat zulk soort ‘gezonde’ koeken vrijwel altijd nog best veel suiker bevatten.

Groetjes, Marloes

Heb jij deze al eens geproefd? Hoe bevallen de andere varianten?

18 reacties

 1. Ik heb deze repen gekocht maar vind ze persoonlijk veel te zoet! Dat had ik niet verwacht aangezien de tekst op het pak suggereert dat ze reuze gezond zijn.
  Dus voor mij houdt het na deze éénmalige aankoop op. Maar smaken verschillen natuurlijk.

 2. bolletje Goed Bezig graanrepen per stuk verpakt bevat 6,5 Gr suiker , dat zijn. 3 suikerklontjes .Volgens mij ben Je dan niet goed bezig,ik koop ze niet meer.

 3. Bedankt voor deze post, was precies naar dit opzoek! Echt weer jammer dat ze er zoveel suiker aan toe voegen… konden ze maar n reep maken die gezond is, perfect als tussendoortje en niet achterlijk duur… maarja… overal moet weer suiker aan toegevoegd worden

  1. De gedroogd fruit repen van de Albert Heijn bevatten alleen natuurlijke suikers, maar vullen wel een stuk minder goed. Ik heb helaas nog geen andere repen zonder suiker gevonden. Een cracker kan natuurlijk altijd wel!

 4. Kijk eens naar de Nakd repen, te koop bij de tuinen.
  Pas ontdekt en erg lekker!
  En nog goedkoper dan deze van bolletje…

 5. Ik heb bolletje graanrepen gekocht omdat die actie wel interresant was. Maar als je al die moeite moet doen om de bon te scannen en bij te voegen houden jullie die € 1,75 maar . En ik koop voortaan wel een ander merk .
  Met vriendelijke groet
  Frans .

 6. Graanrepen, volgepropt met verschillende suikers, hoezo gezond ??

  Trouwens, 20 gram suiker / 100 gram klopt niet.

  Een reep weegt circa 21 gram, dus 20.5 – 21.5 gram.
  Hoeveelheid suiker per reep : 4.5 gram, dus tussen 4.45 – 4.55 gram.

  Wanneer je dit doorrekent naar gram suiker / 100 gram, dan kom ik uit op : 20,698 – 22,195 gram.

  Dus vermelding op voedingstabel, moet eerder 21 of 22 gram suiker per 100 gram zijn. In ieder geval meer dan de 20 gram op het etiket.

  Beste vind ik nog, als je echt goed bezig bent, kies dan producten met minder dan 5 gram suiker / 100 gram en absoluut niet dit product met meer dan 20 gram ! suiker per 100 gram.

  Ik blijf herhalen, eet gewoon normaal vers fruit, als je zo nodig een tussendoortje wilt eten welke gezond is.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram