| 16 november 2014

Review: Aloë Vera Juice

Bovenaan

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel ‘gezonde’ drankjes op de markt. Sinds een aantal jaar is ook Aloë Vera sap in veel Nederlandse winkels verkrijgbaar. Ik zag ze in twee verschillende smaken bij de Action en nam ze mee naar huis voor een kritische blik. Je leest vandaag wat ik van deze drankjes vind.

Wat is Aloë Vera?
Aloë Vera is een plant die groeit in warme landen als Indonesië, Mexico en op de Nederlandse Antillen. Als je de bladeren van de plant open trekt, vind je een gelachtige substantie. Ook zal er sap uit de bladeren druppelen. Deze gel en het sap worden bijvoorbeeld gebruikt als middel tegen een verbrande huid, het werkt namelijk verkoelend. Daarnaast bevat het ontzettend veel vitamines en mineralen en zou het verzachtend werken voor de maag en de lever ondersteunen in de functie. Ook zijn er verhalen te vinden op internet dat het de weerstand zou verhogen en zelfs dat het helpt om de bloedsuiker te verlagen.

Een belangrijke toevoeging, die je vaak niet vindt op sites die Aloë Vera promoten, is dat de plant vrij snel laxerend kan werken. Als je regelmatig Aloë Vera sap drinkt, heb je dus grote kans op diarree. Dit kan je lichaam uitdrogen en de opname van vitamines en mineralen verminderen.

Het product
Ik kocht een flesje naturel Aloë Vera drank en een flesje met aardbeiensmaak. Beide flesjes bevatten 500ml vloeistof met daarin kleine stukjes van de gelachtige substantie.

Wat belooft de fabrikant?
Op Het natureldrankje staat ‘Aloë Vera juice TOP is gemaakt voor uw lekkere dorst, met kleine stukjes van de Aloë Vera plant. Tevens bevat deze Aloë Vera juice geen conserveermiddelen, geen kleurstoffen en is er geen gewone suiker toegevoegd. U DRINKT DUS PUUR NATUUR!.
Op de variant met aardbei staat: ‘Aloë Vera juice TOP is gemaakt voor uw lekkere dorst, met kleine stukjes van de Aloë Vera plant. De Aloë Vera plant is al eeuwenlang bekend vanwege de heilzame werking op de gezondheid. U DRINKT PUUR NATUUR.’

Ingredienten

De ingrediënten
Hierboven zie je de ingrediënten in de drankjes. Opmerkelijk is dat er wel degelijk suiker is toegevoegd aan de naturel variant. Inderdaad geen ‘gewone suiker’ zoals de verpakking zegt, maar wel vruchtensuiker die van nature niet in het product voorkomt. Ook opmerkelijk is dat de zoetstof Acesulfaam-K wordt gebruikt, die toch écht niet natuurlijk is! De claim ‘U drinkt dus puur natuur’, is dus wat mij betreft niet aan de orde.
De variant met aardbei bevat rietsuiker, diezelfde zoetstof, calciumlactaat als conserveermiddel en kleurstof (allurarood). Ook niet echt mijn idee van puur natuur….

De voedingswaarde
Het natureldrankje bevat 30kcal per 100ml en 7,3 gram koolhydraten. Ik denk dat deze koolhydraten compleet suikers zijn, dat is echter uit de informatie op het pak niet op te maken. Dit drankje bevat per flesje dus 150 calorieën en waarschijnlijk 36,5g suiker (8 suikerklontjes).
Het verbaast me, dat de variant met aardbei minder calorieën bevat (23,2 per 100ml) en 5,7g suiker per 100ml. Op de naturelvariant staat de vermelding ‘geen gewone suiker toegevoegd’, op deze verpakking staat dat niet, maar het bevat wel minder suiker! Op de aardbei variant is trouwens wel te zien dat van de 5,8g koolhydraten, 5,7g suiker is. Mijn inschatting was dus goed! Dit drankje bevat 116 calorieën per flesje en 28,5g suiker (6,5 klontje).

Sapjes

De prijs
Ik betaalde €0,79 per flesje bij de Action.

De smaak
De drankjes zijn toch echt veel te zoet naar mijn smaak. De stukjes Aloë Vera gel vind ik heel grappig voelen in mijn mond, daar houd ik wel van. Maar de smaak….no thank you. Vooral de aardbei-variant vind ik erg chemisch smaken. De naturelvariant vind ik wat dat betreft iets beter, maar nog steeds niet echt mijn ding. Maar hey….smaken verschillen!

Mijn oordeel
Ik vind de claims op de verpakkingen wel erg dubieus, het product is in ieder geval zeker niet 100% natuurlijk! Ik betwijfel dan ook heel erg of de mogelijke positieve effecten van Aloë Vera na de bewerking van het product nog zouden gelden. Daarnaast is het sowieso niet aan te raden dit drankje vaak te drinken, door de laxerende werking.
Tenslotte vind ik dat de drankjes relatief veel calorieën en suiker bevatten, voor iets waar je vrijwel geen verzadigingsgevoel van hebt.

Af en toe dit drankje drinken omdat je het heel lekker vindt, is natuurlijk geen probleem. Ik raad je echter zeker niet aan om dit heel regelmatig te gebruiken. Ik sla sowieso even over 😉

Groetjes, Marloes

Ken jij deze Aloë Vera drankjes? Wat vind jij ervan?

15 reacties

 1. Deze kende ik nog niet. Wat een chemisch kleurtje alleen al, dat komt echt niet in de natuur voor!!
  Aloë Vera wordt voor mijn gevoel een beetje te veel gepromoot als ‘heel gezond’ waardoor ik ook daar wat sceptisch tegenover sta.
  Nou, ik ben nog met de ‘leren-opdrukken-challange’ bezig, dus ik ga eens kijken of het me vandaag 13 keer lukt 😉

 2. Ken het niet wat geproefd betreft, wist wel dat het bestaat. Tja, echt puur natuur misschien nog wel gezond maar met al doe toevoegingen……

 3. Ik drink deze drankjes wel af en toe, maar dan wel de ‘zero’ variant met weinig calorieën (volgens mij bij de Xenos te koop). Vind het erg lekker en het is weer eens wat anders!

 4. Tijdens bezoek aan mijn familie in Nederland twee weken terug heb ik de groene variant geprobeerd. Het was echter zo chemisch en zoet dat ik de helft van het flesje heb weggegooid.
  Aloe Vera is naar mijn mening enkel lekker en merkbaar gezond in de pure vorm en vers zonder eerst gedroogd te zijn als poeder om het product goedkoop en zonder verlies van houdbaarheid te verschepen. Ter informatie, een eerlijke Aloe Vera boer moet vier jaar wachten totdat hij kan gaan oogsten. Om een liter sap te produceren is 5kg blad nodig, 5€ liter voor puur sap is voor hem echt de minimumprijs. Er wordt echter met Aloe Vera van overzee heel veel gesjoemeld,
  Het verschil tussen dat soort echte sap en andere Aloe Vera dranken wordt in deze video goed weergegeven: http://youtu.be/8cPlF_iFFns

 5. Ik heb mijzelf ook drie flessen naturel gehaald.
  Echter op mijn fles (de grote) staat als ingrediënten:
  Aloe Vera gel, mineraal water, citroenzuur, druiven aroma, vruchtensuiker.

  Men heeft dus in de grote fles de poeder en de zoetstof Acesulfaam-K weggelaten zou je denken, maar het is exact hetzelfde product, alleen in de grote versie.
  Een kwalijke zaak om mensen het gevoel te geven dat ze een natuurproduct nuttigen, maar mensen gewoon om de tuin leiden door ingrediënten weg te laten, die er dus wel in zitten.

 6. ik drink zelf wel die van okf aloe vera king. die vind ik wel heel lekker, zit wel suiker en honing toegevoegd. pure aloe vera vind ik smerig, daarom drink ik dit maar haha

 7. Toen ik een aantal jaren geleden op het Canarische eiland Fuerte Ventura was, zag ik daar een groot aantal kwekerijen van de Aloe Vera plant. Als je het daar koopt is het relatief duur, maar de kwaliteit is goed. Het drinkbare spul is inderdaad erg zoet ( de vullingen springen zowat uit je kiezen), maar ik verdeel altijd de inhoud van 1 flesje over 4 flesjes en dan is het zeer goed te drinken. En het geeft ook een rustig gevoel in je maag, heel anders dan al die super gezoete frisdranken die je in de winkel kan kopen. De donkergroene flessen van de Action vind ik het beste, want het spul moet wel donker bewaard worden.

  1. Ik moet er nog wel even bijzetten dat, nadat ik 1 flesje over 4 flesjes heb verdeelt, ik de flesjes tot 1/2 liter opvul met water waarna het dus wel goed smaakt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram