Gezonde chocopasta
| 8 augustus 2020

Review: 2x gezonde chocopasta!

Alweer bijna 3 jaar terug, schreef ik een review over twee verschillende soorten gezonde chocopasta. Ik was toen (en ben nog steeds!) best heel enthousiast over de variant van Blue Band. Laatst vond ik twee nieuwe varianten in de schappen van de Albert Heijn. Het is dus weer hoog tijd voor een grondige test!

Het product

Ik review vandaag dus twee variaties op chocopasta, die op het eerste gezicht een gezondere keuze lijken. Namelijk Nocilla duo 0% en Albert Heijn cacao pinda pasta. Bij de laatste ging ik voor de variant met hazelnoot, omdat die me het meest aan Nutella deed denken. Er is ook een naturel optie. Je kunt deze chocoladegoedjes gebruiken als broodbeleg, maar ook bijvoorbeeld door je havermoutpap of in verschillende baksels.

Wat belooft de fabrikant

Nocilla duo 0%: Voorop het potje vind ik twee grote claims: ‘palm oil free’ en ‘0% added sugars (with stevia)’. Verder staat erop: ‘100% duo flavour’, wat ik een redelijk vaag begrip vind.

Albert Heijn cacao pinda pasta hazelnoot: Tot mijn verbazing vind ik geen enkele claim qua gezondheid op deze verpakking. Alleen ‘bevat pinda’s, hazelnoten en cacao’ en ‘even roeren voor gebruik’. Vaak wordt ik wel blij van het ontbreken van claims, omdat ze dan ook geen te grote verwachtingen kunnen scheppen. Het kan echter ook betekenen dat dit product minder gezond is dan dat ik dacht dat het zou zijn…

De ingrediënten

Nocilla duo 0%: Zoetstoffen (maltitol, steviolglycosiden), high oleïc zonnebloemolie, polydextrose, mager cacaopoeder (8,5%), cacaoboter, mager melkpoeder (4,5%), hazelnoten(4%), melkbestanddelen, emulgator (sojalecithine, E476), aroma.

Albert Heijn cacao pinda pasta hazelnoot: 52% pinda, 29% hazelnoot, cacaopoeder, rietsuiker, plantaardige olie (zonnebloem, raap), zeezout.

Oehhh, dit is heel dubbel! De ingrediënten van de cacao pinda pasta zijn meer herkenbaar en ‘puurder’, maar het bevat wel toegevoegd suiker! In tegenstelling tot de Nocilla duo 0%, die inderdaad geen toegevoegd suiker bevat (wel veel zoetstof!), maar wel wat meer bewerkte ingrediënten.

De voedingswaarden

We gaan eens kijken hoe het zit met de voedingswaarden. Ik vergelijk ze natuurlijk met Nutella, de koning der chocopasta’s.

Zoals je ziet, bevatten beiden varianten duidelijk minder suiker. De cacao pinda pasta bevat daarnaast veel goede vetten en veel eiwit. Qua voedingswaarden is deze wat mij betreft dan ook de winnaar, ondanks dat hij íets meer suiker bevat dan Nocilla. Aangezien dit maar 4g per 100g meer is en je als broodbeleg ongeveer 15-20g zult nemen, gaat het hier om minder dan 1g suiker per portie. De cacao pinda pasta is wel wat rijker aan calorieën. Dit komt door de goede vetten die erin zitten. Vet is rijker aan calorieën dan koolhydraten en eiwit.

De prijs

Nocilla duo 0%: €2,59 voor 190g

Albert Heijn cacao pinda pasta hazelnoot: €2,99 voor 340g

Nutella: €2,39 voor 200g

Nocilla is de duurste optie. De prijs van Albert Heijn cacao pinda pasta is ongeveer vergelijkbaar met die van Nutella, als je een grotere pot zou nemen (Nutella 400g is €3,35)

De smaak

Nocilla duo 0%: Meehhh, ik ben niet overtuigd. De smaak is niet vol genoeg wat mij betreft. Dat komt natuurlijk ook doordat dit een duo pasta is, maar toch…niet helemaal my cup of tea (maar smaken verschillen natuurlijk!)

Albert Heijn cacao pinda pasta hazelnoot: Ik ben verrast! Je proeft de pinda’s haast niet en het lijkt écht op een pure hazelnootpasta. Een hele volle smaak van pure chocolade met hazelnoot. Wat ik een GROOT nadeel vind, is de structuur. Roeren is inderdaad noodzakelijk, maar dan nog zijn sommige delen extreem vloeibaar en andere meer stevig. Knoeien is daardoor vrijwel niet tegen te gaan ;).

Mijn conclusie

Beide variaties gezonde chocopasta kan ik niet écht gezond noemen. De cacao pinda pasta bevat de meeste nuttige voedingsstoffen, maar helaas ook toegevoegd suiker.

Doe voedingswaarden van beiden zijn wel beter dan die van Nutella, dus het zijn naar mijn idee zeker iets gezondere opties. Qua smaak zijn ze wat mij betreft niet helemaal vergelijkbaar aan Nutella. De cacao pinda pasta heeft me wel écht verrast, want ik vind de smaak heerlijk, ook al is het duidelijk meer pure chocolade dan Nutella. De structuur gooit hier echter roet in het eten. Het was een pain in the ass om mijn rijstwafel te smeren. Dat is voor mij wel een beetje een dealbreaker. De variant van Blue Band die ik eerder reviewde, blijf ik de beste gezonde chocopasta tot nu toe vinden. De cacao pinda pasta staat wel op een goede tweede plek wat mij betreft. Puur door de structuur zou ik die overslaan. Mocht je daar geen problemen mee hebben, dan is het zeker een goede optie voor af en toe. (Maar af en toe echte Nutella nemen is natuurlijk ook geen enkel probleem!).

Groetjes, Marloes

Zou jij deze gezonde chocopasta varianten proberen na mijn review?

12 reacties

  1. Ik ben zelf geen fan van zoet broodbeleg. Alleen op vakantie kopen we een pot Nutella, dat is een beetje traditie geworden toen de kinderen nog thuis woonden. Die Nutella hoort er nu op vakantie nog steeds bij! En als we het dan een enkele keer eten, gaan we wel voor de échte!

  2. Die cacao pinda pasta zou ik heel graag proberen! Toevallig volgende week 2e halve prijs op alle AH zoetbeleg (incl. 100% pindakaas. Is dat zoet of hartig….?). Wij roeren zo’n pot vaak door een lange toetjeslepel vast te maken in de boormachine en die dan in de pot te roeren. Klinkt misschien gek, maar werkt echt heel goed!

  3. Ik ontbijt nooit zoet.. nooit gedaan ook niet als kind. Maar als ik dan eens wél zoet eet dan ga ik denk ik toch voor de Nutella. (Meestal op vakantie met de hele familie Haha)

  4. De structuur van de AH pasta lijkt wel wat op pure pindakaas, die moet je ook altijd flink roeren. Ik zou ‘m graag proberen, ook omdat hij veganistisch is! (Meeste choco pasta bevat melk)
    Ik eet eigenlijk weinig (zoet) broodbeleg, maar ik wil wel een uitzondering maken voor chocopasta 🙂

  5. Hoi Marloes
    Door jouw eerlijke review zou ik ze niet kopen. Structuur is ook belangrijk net als de smaak.
    Wel interessant om te lezen dit.

    Andere vraag, ik pak als ik zin heb in zoet een suikervrije zoete kauwgum. Bijv kers of aardbeismaak. Als afwisseling van de mint variant. Is dat iets wat juist de zoete trek vergroot denk je? Of prima om te doen?

  6. Ik vind zelf de Nocilla 0% (niet duo) best wel lekker voor een keer, maar die was op. Dus was ik gaan zoeken naar een alternatief (vooral geen palmolie vind ik belangrijk) en vond jouw artikel. Leuk! Vooral na het lezen van “Je proeft de pinda’s haast niet” heb ik besloten de Albert Heijn cacao pinda pasta hazelnoot te kopen (want Blue Band lijkt verdwenen).
    Het spijt me, maar ik ben het helaas absoluut niet met je eens! Het is echt een soort pindakaas met cacao er doorheen. Gezien de naam en inhoud niet vreemd 🙂 maar toch een tegenvaller. Niets voor mij helaas!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram