Review: 100% juice van de Action

Sapjes action3

Een tijdje terug was ik bij de Action. Mijn oog viel op een schap met vruchtensappen in een heel gezond ogende verpakking. Mijn aandacht was getrokken, ik weet namelijk dat dit soort sapjes momenteel erg populair zijn. Ik besloot drie verschillende smaken mee te nemen voor een grondige review :).

Product
Zoals ik hierboven al zei, gaat het om vruchtensapjes waarvan de verpakking er super gezond uit ziet. Er staat groot ‘100%’ op vermeld, geen toevoegingen naast fruit dus! Ik kocht de smaken ‘Ginger-Passion-Pineapple’, ‘Coco-Pineapple-Guavajuice’ en ‘Kiwi-Lime-Pear-Apple’. De sapjes bevatten naast de vruchten in de namen, ook nog andere gezonde producten. Zo bevat het kiwisapje ook nog spinazie, mint en brandnetel! Dat maakt me nieuwsgierig.

Prijs
Ik betaalde bij Action €0,85 per verpakking van 500ml. Ik vind dit een hele redelijke prijs.

Claims van de fabrikant
Op de verpakking staat duidelijk ‘100% natural’ vermeld. Daarnaast vind je op de zijkant de volgende tekst: ‘Geen kunstmatige smaak-, kleur-, en zoetstoffen en conserveringsmiddelen. Bevat uitsluitend van nature aanwezige suikers en glutenvrij. (Deze laatste zin is naar mijn idee niet helemaal correct Nederlands, maar daar gaat het nu even niet om ;).

Ingrediënten
Vervolgens ben ik verder gaan kijken naar de ingrediënten, ik zal ze per drankje hieronder vermelden.

Ginger-Passion-Pineapple: Multivruchtensappen uit geconcentreerde sappen (51% ananas, 21% witte druiven, 21% sinaasappelsap en 1% passiefruit.) en pulp uit concentraat (4% mango en 2% banaan), gember extract.
Coco-Pineapple-Guavajuice: Multivruchtensap uit geconcentreerde sappen (30% appel, 30% ananas en 25% sinaasappelsap), 10% kokoswater uit geconcentreerde sap, 5% guavapulp uit concentraat.
Kiwi-Lime-Pear-Apple: Multivruchtensap uit geconcentreerde sappen (35% peer, 28% appel, 13% kiwi, 1% limoen en 1% citroen) pulp uit concentraat (22% appel), extract van munt, brandnetel en spinazie.

Ingredienten sap

Het eerste dat me opvalt, is heel vaak het woordje ‘uit concentraat’. Dit betekent dat de vruchten in het land van herkomst zijn gereduceerd. Dat wil zeggen dat al het water eruit is gehaald, zodat alleen droge stof overblijft. Het transport is hierdoor goedkoper, er is immers minder plaats nodig! In de fabriek wordt het sap weer aangelengd met water.
Je snapt misschien wel dat in dit proces vitamines en mineralen verloren gaan. Die vult de fabrikant echter weer aan, zodat de sappen ongeveer evenveel vitamines bevatten als vers sap. Naar mijn idee valt het dus echter te betwijfelen of zo’n sapje echt nog precies dezelfde gezondheidswinsten heeft als versgeperst sap. Bovendien gaan bij het persen van vers sap ook al vitamines verloren, het is dus niet helemaal hetzelfde als vers fruit. Maar……het bevat in ieder geval nog wel vitamines en mineralen!

Een tweede opvallend puntje, is dat bij de eerste twee sapjes de namen een beetje misleidend zijn. Het eerste sapje zou ‘passion’-smaak hebben, maar bevat maar 1% passiefruit! Bij het tweede sapje staat ‘Guavajuice’ in de titel, maar in de ingrediëntenlijst is te zien dat het enkel 5% guavapulp bevat. Ik vind dit niet helemaal netjes.

Sapjes action2

Voedingwaarde
Een sapje bevat per pak van 500ml 350kcal, 0,5g vet, 79g koolhydraten (waarvan 75,5g suiker), 2,5g eiwit en 5g vezels.
Fruit is natuurlijk ontzettend gezond, maar bevat ook heel veel suiker. Ik vertelde er al eens over in dit artikel. Bedenk je goed dat zo’n pak omgerekend bijna 18 suikerklontjes bevat! Bovendien zitten er in een pakje sap flink veel calorieën, terwijl je er nauwelijks een verzadigd gevoel van krijgt.

Smaak
Hier kan ik kort over zijn: lekker! Ik houd van de smaak van vruchtensapjes, dus ook deze vind ik heerlijk.

Conclusie
Helaas, ik ben geen fan. Sterker nog, ik maak me soms een beetje zorgen over de hele ‘healthy-sappen-hype’. Natuurlijk is fruit gezond, maar we vergeten soms even dat het ook vrij veel suiker bevat. Ik raad aan om maximaal 4 stuks fruit per dag te eten, je kunt fruit dan perfect als tussendoortje gebruiken. Als je fruitsap wilt drinken, maak het dan vers. Ik mix persoonlijk altijd heel graag vers fruit met yoghurt of melk tot een smoothie. Zo beperk je de suikers en krijg je ook wat eiwit binnen. Eet je (bijna) geen fruit? Dan kan sap helpen om je benodigde vitamine C binnen te krijgen. Ik zou dan bij voorkeur voor vers sap gaan. Natuurlijk is gewoon fruit eten altijd beter.
Deze sapjes bevatten heel veel suiker en calorieën, terwijl je er nauwelijks verzadigd van raakt. Ook van deze gezond ogende sapjes kun je dus gemakkelijk aankomen als je ze regelmatig drinkt. Een grote ‘NEE’ voor mij, ik laat ze liever staan.

Groetjes, Marloes

Wist jij dit over vruchtensappen? Wat vind jij van zulk soort producten?

12 reacties

 1. Had zoiets wel verwacht! Wat is alles toch misleidend en wat trappen er toch veel mensen in vanuit niet beter weten. Jammer dat er geen aandacht voor is en dat ongezond voor gezond door mag gaan.

  1. Ik las laatst ook een artikel over kokoswater dat het niet zo gezond is als iedereen beweerd. Maar dat artikel kan ik nu niet meer vinden. Het komt er eigenlijk op neer dat de merken die het verkopen zeggen dat het heel gezond is en dat het getest is. Maar om welke testen het dan gaat en wat de resultaten precies zijn is niet duidelijk. Het zou dus niet gezonder zijn dan ons eigen kraanwater.

   Ik vond wel dit artikel met hippe plaatjes http://www.nytimes.com/2014/07/30/dining/coconut-water-changes-its-claims.html?_r=1

   1. Super goede en eerlijke review over de sapjes bij de Action. Ik was op zoek naar kokoswater – welke is wel goed – maar vind tot nog toe alleen allerlei info wat niet goed is en waar je op moet letten maar geen enkel merk dat wel goed is. Je haalt een deel van de punten aan die ik ook gevonden heb bij het kokoswater.
    heb jij Kokoswater inmiddels onder de loep genomen? Ik ben zeer geïnteresseerd in je review hierover. Krijg ik trouwens jouw reactie via email?

    1. Cococwater van het Braziliaanse merk Obrigado , sinds kort op de markt en voorlopig alleen bij Plus supermarkten te koop , is wel goed.

 2. Ik drink dan 1/3 water en 2/3 sap het eigenlijk de enige sap die nog te pruimen is ! Helaas zijn ze nu weer uit het assortiment gehaald heb ik weer niks wat ik lekker vind !

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram