Recepten: Havermout op 8 Verschillende Manieren!

Havermout

Havermout is de laatste jaren ontzettend populair geworden. Dit is niet zo gek, het is in mijn ogen namelijk een heel gezond product. De koolhydraten in havermout worden relatief langzaam door het lichaam opgenomen, het bevat veel voedingsvezels, vitamines, mineralen en andere goede voedingsstoffen en het is ook nog eens een natuurlijke cholesterolverlager. In dit artikel geef ik je een heel aantal verschillende manieren waarop je havermout kunt gebruiken.
Havermout is namelijk ontzettend divers! Je kunt er echt van alles mee doen. Ik heb vrijwel altijd een pot in mijn kast staan. Ik ga altijd voor de meest goedkope variant van bijvoorbeeld het Albert Heijn basic merk. Je betaalt dan zo’n €0,40 voor een pak van geloof ik 500 gram, ook nog eens super budget dus!

Hieronder heb ik acht verschillende recepten voor je, waarin havermout is verwerkt.

1. Havermoutpap
We beginnen met het meest bekende gerechtje met havermout, namelijk havermoutpap. Ik maak dit heel graag in de ochtend, maar ook wel eens als lunch. Vooral op koude dagen vind ik het heerlijk. Ik verwarm vaak wat fruit mee met de melk, om de pap extra zoetheid te geven. Daarnaast gebruik ik regelmatig toppings als noten, pitten, kokos of gedroogd fruit. Een van mijn favorieten is havermoutpap met appeltaartsmaak. De laatste tijd gebruik ik meestal zo’n 250ml melk en +- 55g havermout voor een recept.

4

2. Overnight oats
Het maken van havermoutpap kost even tijd. Het moet namelijk even goed verwarmd worden. Bij sommige mensen kan rauwe havermout darmklachten geven (niet bij iedereen trouwens!). Als je weinig tijd hebt, zijn overnight oats echt een uitkomst! Je zet havermout met melk en je toppings naar keuze ‘s avonds in de koelkast klaar en ‘s ochtends is het ready to eat! Je kunt het eventueel even warm maken in de magnetron als je dat wilt, maar je kunt het ook koud eten.

Klaar

3. Havermoutpannenkoeken
Een andere favoriet, zijn voor mij havermoutpannenkoeken. Ik maak deze nog steeds regelmatig, ik denk de laatste tijd ongeveer 1x per twee weken. Soms doe ik er een topping op van kwark en fruit, zoals hieronder op de foto. Een andere keer beleg ik ze als normale pannenkoeken, met bijvoorbeeld kipfilet, ander magere vleeswaren, kaas, avocado, huttenkase, appelstroop of pindakaas. Het recept dat ik de laatste tijd vaak gebruik, vind je hier. Als ik heel veel honger heb, neem ik iets meer havermout en melk.

Havermoutpannenkoeken-kwark-en-frambozen-1024x673

4. Mugcake
Mugcakes vind ik heerlijk! Als je ze niet kent, het zijn een soort cakejes die super snel klaar zijn omdat je gewoon de ingrediënten in een mok doet en 1,5-2 minuten in de magnetron zet. Ik gebruik regelmatig havermout in mijn mugcakes, een voorbeeld vind je hier. Ik gebruik altijd fruit in mijn mugcakes en soms ook nog andere toppings. Twee andere favorieten zijn mijn pepernoten mugcake en mijn chocolade mugcake.

Mugcake mango kokos

5.Cake
Natuurlijk kun je ook een gewone cake maken met havermout. Hier is een voorbeeld waarin ik gedroogde abrikozen en pecannoten verwerkte. Ik maak ook wel eens een bananenbrood met havermout, zoals de naam al zegt is dit een soort stevig brood/cake met bananen erin. Een recept vind je hier. Ik blijf het echter altijd gevaarlijk vinden om een cake ‘gezond’ te noemen. Veel mensen denken namelijk dat dat betekent dat ze er onbeperkt van kunnen eten zonder aan te komen. Dat is helaas niet waar.

Havermoutcake

6. Koekjes
Met koekjes is het een beetje hetzelfde verhaal als met cake. Ze zijn beter voor je dan normale koekjes, maar ook hier moet je niet teveel van eten. Bij mij is dit laatste vaak een probleem, zeker omdat we maar met z’n tweeën zijn. Als de havermoutkoekjes net uit de oven komen, vind ik ze zo lekker dat ik met alle liefde de helft al op smul. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik weet echter dat sommige mensen het wel heel leuk vinden om gezondere koekjes te maken voor hun kinderen of voor als er visite komt. Deze gezonde koekjes van havermout kun je ongeveer 2-3 dagen bewaren, maar ik vind ze op dag 1 toch echt het lekkerst.

4

7.Wafels
Sinds ik een wafelijzer heb, maak ik regelmatig wafels. Ik doe hier ook heel vaak havermout door, zoals je bijvoorbeeld ziet in dit recept. Ik moet eerlijk zeggen dat deze wafels natuurlijk niet naar echte Belgische wafels smaken, maar ik vind ze toch heerlijk als lunch! Ik beleg ze graag met fruit, kwark en/of pindakaas of appelstroop.

Gezonde wafels2

8. Smoothie
Mijn achtste idee, is om havermout te verwerken in een smoothie! Zo krijg je meer vezels binnen, wat goed is voor je darmen en je langer een vol gevoel geeft. De havermout wordt in de smoothie makkelijker te verteren, doordat de fruitzuren erop inwerken. Ik raad je wel aan om de smoothie met havermout fijn te maken met een blender of staafmixer, anders heb je kans op darmklachten. Hier geeft mijn vroegere stagiaire Daniëlla een voorbeeld van een lekkere ontbijt smoothie met havermout. Ik houd er trouwens van om niet alleen fruit te gebruiken in een smoothie, maar ook melk, yoghurt of kwark. Hierdoor bevat het minder (fruit)suiker en meer eiwit, waardoor het me langer een vol gevoel geeft.

smoothie

Zo zie je maar, genoeg variatiemogelijkheden! Dit is voor mij een hele goede reden om altijd een pot havermout in huis te hebben, ik kan er namelijk alle kanten mee op. Zeker omdat ik niet veel brood eet, vind ik dit een heerlijke vervanger. Ik hoop dat je wat inspiratie hebt opgedaan uit dit artikel!

Groetjes, Marloes

Gebruik jij wel eens havermout? Op welke manier?

13 reacties

  1. Ik eet elke dag havermout; heerlijk!
    Ik neem 50 gram havermout, kaneel, een handvol rozijnen en ik prak een halve banaan en soms wat strooi ik er nog wat kokos overheen. Ik meng het gewoon met water (geen melk). Als ik het als ontbijt eet, maak ik het warm en als ik het mee naar mijn werk neem, eet ik het koud (= ook superlekker).

  2. Havermout vind ik het lekkerst als pap zonder toevoegingen, lekker stevig en heet! Daarnaast gebruik ik het ook altijd om mee te bakken, vooral de appelkoeken zijn erg favoriet. Gewoon havermout van de Lidl, goedkoop en lekker!!!!!!!!!!

  3. Ik vind havermout ook geweldig, ga zo nog wat banaan-ei pannenkoekjes maken als late lunch 😉 En de AH basic variant is inderdaad perfect!

  4. Ik eet om de dag havermout als pap en soms als mugcake.
    De wafels vallen hier ook in de smaak.
    Zo lekker allemaal.
    De andere dag als ik geen havermout eet dan eet ik griekse yochurt of kwark met muesli en fruit.

  5. Wat een goede ideeën! Zeker die cake ga ik snel proberen!! Eet zelf ook elke dag havermout maar dan rauw. Mijn ontbijt is elke dag magere kwark met heel veel havermout, kaneel, een grote appel en een beetje noten en rozijnen als topping. Gek genoeg ben ik denk ik een van de weinigen die havermout rauw het lekkerst vindt. Warme havermout heb ik al op veel manieren geprobeerd, maar tot nu toe heb ik nog steeds geen recept gevonden dat ik wel lust, zelfs niet warm met appel en kaneel… Door de havermout rauw door de kwark te doen wordt de kwark nóg dikker dan die al is, dit vind ik echt lekker!

  6. Dank voor dit artikel. Ik hou niet zo van dikke havermout, dus hier zitten vast en zeker dingen bij die ik wel lekker ga vinden als ontbijt.

  7. Hoi,
    Kun je havermout ook ongekookt eten, gewoon een handvol door de yoghurt? Ik ben namelijk ‘fan’ van yoghurt of kwark als ontbijt bijv. met noten of zaden erdoorheen, en zou graag ook havermout gaan eten, maar ik heb geen zin om te gaan koken of bakken ‘s ochtends. 🙂
    Dank en groet!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram