Recept: Zuurkoolschotel uit de oven

klaar

In de gezonde stamppottenreeks van de afgelopen week, deze keer aflevering 3: zuurkoolschotel! Ik laat je deze herfst en winter zien dat stamppotten echt niet vet en calorierijk hoeven te zijn. Eerder maakte ik al andijviestamppot en hutspot. Door het vervangen van de worst, spek en andere vette vleessoorten door magere varianten en door goed te letten op de verhouding tussen de hoeveelheid aardappel en groenten, kun je heel goed gezonde stamppotten maken.

Vandaag dus een zuurkoolschotel uit de oven! Eigenlijk niet echt stamppot, want ik stamp niet alle ingrediënten door elkaar. Toch vind ik zuurkool wel een beetje in het rijtje horen :-). De bereidingstijd is deze keer iets langer, omdat het gerecht 20 minuten in de oven moet. Alles bij elkaar heb je ongeveer 45 minuten nodig, maar tijdens het bereiden in de oven kun je andere dingen gaan doen.

Ingrediënten (2 personen)

  • 450g aardappel (+- 250g voor een man en 200g voor een vrouw)
  • 400g zuurkool
  • 200g hamblokjes
  • 1 flinke peer
  • Een klein handje rozijnen
  • Een scheutje melk
  • Peper en zout naar smaak
  • Eventueel een lepel mosterd
  • Een ei (om het krokante korstje op de schotel te krijgen)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en doe ze in een pan. Doe water bij de aardappelen totdat ze ongeveer half onder staan en zet ze op het vuur. Doe in een andere pan de zuurkool met het vocht dat in de verpakking zit, voeg ook hier een klein beetje water aan doe, ongeveer 1 cm vanaf de bodem van de pan. Breng zowel de zuurkool als de aardappels aan de kook en laat 15 minuten doorkoken.

P1040817

Bak ondertussen de hamblokjes even aan in een koekenpan, boter of olie toevoegen is niet nodig! Voeg een beetje peper aan de hamblokjes toe en bak ze voor ongeveer 4 minuten. Zorg dat ze niet te gaar worden, je bakt alleen om de smaken te laten loskomen.

P1040818

Was de peer goed af (of schil hem als je dat liever hebt) en snijd deze in dunne repen.

P1040819

Giet de zuurkool en de aardappels af als ze 15 minuten gekookt hebben. Voeg een klein scheutje melk aan de aardappels toe en stamp ze met een stamper fijn. Voeg peper en zout naar smaak aan de aardappels toe. Ik vind het lekker om er ook een lepel mosterd bij te doen. Meng alles goed door elkaar.

P1040820

Nu gaan we de schotel opbouwen in een ovenschaal. Doe onderop de zuurkool, door het vocht dat daar uitkomt hoef je de ovenschaal namelijk niet in te vetten! Verdeel de rozijnen over de zuurkool, niet teveel, anders wordt het te zoet. Vervolgens verdeel je de hamblokjes erover, dan de peer en tenslotte de aardappelkruimels. Om een krokant laagje op het gerecht te krijgen, kun je een ei klutsen in een kom en deze met een kwastje over de aardappel smeren.

Collage

Zet het gerecht voor 20 minuten in de oven. Als je een grilstand hebt, zet deze dan de laatste vijf minuten aan voor een krokant laagje. Kijk af en toe even of de aardappels niet té bruin worden, iedere oven is namelijk anders.

P1040827

Haal de schotel na de 20 minuten uit de oven en verdeel het over de borden. Ik had de schotel liever even langer in de oven gedaan, maar ik had haast :-).  Eet smakelijk!

Ik ben heel benieuwd wat jullie van dit gerecht vinden. Niet iedereen houdt van zuurkool, maar ik vind het super lekker! Zeker in combinatie met iets zoets, zoals de peer en de rozijnen.

Groetjes, Marloes

Welk winters gerecht zouden jullie nog meer graag zien in een gezondere versie?

17 reacties

  1. ooh met peer is ook een leuke variant.. had ik nog niet eerder van gehoord!

    ik maak hem altijd met gehakt en ananas.. ook heeeeerlijk!!
    ik lus ook alleen zuurkool uit de oven, niet gewoon bij de gekookte aardappelen, dan vind ik er niks aan 😉

  2. Wij maken zuurkoolschotel ook met gehakt en ananas, zoals Jacquelineal hierboven zegt.

    Mijn moeder kookt dan ook de zuurkool met wat ananassap. Het hele zure is dan weg, waardoor kinderen het vaak ook lekkerder vinden.
    Ik zei als kind altijd vindt het wel lekker alleen die sliertjes niet zo 😉 haha:

  3. SUPER! Wat ben je onwijs creatief met de gezonde varianten zeg. Echt complimenten! Deze voeg ik ook weer aan mijn receptenboek toe. Dank je wel

  4. Ipv gewone aardappel kan je ook zoete aardappel gebruiken. Hoef je geen rozijnen of peer toe te voegen. En voor vegetariër kan je hamblokjes vervangen door vegaspekblokjes! Zelf gemaakt van de week echt super lekker!!

  5. Gisteren gemaakt als verrassing van mijn ouders. ( Sinds kort begonnen met koken )
    Ze waren helemaal verrast en vonden het súper lekker!
    Ik vond het zelf ook erg lekker terwijl ik normaal niet zo van zuurkool houd!
    Bedankt voor het recept.

  6. Hoi Marloes,

    Deze vanavond gemaakt voor mij en mn vriend. We vonden het erg lekker, het was voor ons net iets te veel. Ik vond de peer er in een hele lekkere combi wat het fris maakt.

    Gr Michelle

  7. Dit recept vanavond gemaakt. Jouw beschrijving is heel goed te volgen, erg prettig! Ik had het voor de helft met banaan en de helft met peer gemaakt. De banaan was toch favoriet. Ik ben niet zo dol op zuurkool en dacht het weer een keer te proberen. Het is nog steeds niet mijn favoriet. Maar in ieder geval bedankt voor het recept!

  8. Heerlijk dit recept. Heb het pas gevonden en maak het nu voor de tweede keer…mmmmm lekker hoor en supermakkelijk met dankzij de uitleg van jou 😀👍

    Groetjes

    Atty Eissens

  9. Hoi Marloes,
    had nog nooit zuurkool gegeten en heb dit recept net gemaakt vond het echt lekker. Bedankt voor het recept.
    Groetjes monique

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram