Recept: Zelfgemaakte IJsthee

ijsthee

Door Daniëlla- In het artikel van IJsthee met stevia, kreeg ik de vraag hoe je het beste zelf ijsthee kan maken. Het leek me daarom een heel leuk idee om jullie een aantal voorbeelden te geven en te laten zien hoe gemakkelijk het eigenlijk is om zelf ijsthee te maken! Dit scheelt een heleboel suikers in vergelijking tot kant en klare ijsthee uit de winkel.

Voor zelfgemaakte ijsthee kun je gebruik maken van vers fruit en voor de extra ‘theesmaak’ gebruik maken van een theezakje. Voor het maken van de thee, kun je het beste eerst water koken. Je zet een glas voor jezelf klaar met het fruit erin. Zelf heb ik gekozen voor de variaties : aardbeien & citroen en de variatie munt & citroen.

klaarzetten

Om de thee nog een extra ‘theesmaak’ te geven, kun je een theezakje gebruiken. Hierbij mag je zelf variëren welk smaakje jezelf het lekkerste vindt. Ik heb gekozen voor de rooibos variant van Pickwick. Hier giet je kokend heet water overeen.

theevariatie

Op bovenstaande foto links heb ik geen theezakje gebruikt, je kunt namelijk ook met alleen fruit een lekkere ijsthee maken ;). Op de bovenstaande foto rechts heb ik wel het theezakje gebruikt, hierdoor krijgt het net even wat meer kleur en natuurlijk een andere smaak. Je laat de thee even afkoelen en zet hem daarna in de koelkast. Bij de munthee met citroen raad ik aan om de munt er dan even uit te halen.

Je kunt natuurlijk ook variëren met bijvoorbeeld de volgende fruitsoorten:

 • Perzik en Mango
 • Aardbeien en Mango
 • Ananas en Munt
 • Framboos en Bosbessen
 • Appel en Sinaasappel
 • Meloen en Druiven

Of natuurlijk iedere soort fruit die je lekker vindt! Daarnaast kun je andere kruiden toevoegen, bijvoorbeeld peper, kruidnagel, steranijs, kaneel etc. Je kunt zelfs kiezen voor ‘Chai tea ijsthee’, laat dan dit recept dat Marloes eerder plaatste afkoelen, met eventueel wat fruit erdoor.

En klaar is je lekkere ijsthee ;). Vooral tijdens warme zomerdagen is deze ijsthee een perfecte dorstlesser en het bevat bovendien nog de vitamientjes van het fruit! Je voegt er geen suiker aan toe, maar zal er ‘iets’ (en dat is bijna nihil) aan fruitsuikers in de ijsthee zitten door het weken van het fruit. Je kunt natuurlijk de ijsthee altijd iets zoeter maken door er bijvoorbeeld honing aan toe te voegen, besef echter wel dat dit suikers zijn die snel door het lichaam worden opgenomen. Je hebt hierdoor op een later moment kans op zoete trek.

IJsthee uit de supermarkt bevat vrijwel altijd veel suiker, met jouw eigen gemaakte ijsthee weet je precies wat erin zit!

Groetjes, Daniëlla

Wat vonden jullie van dit ijsthee artikel? Ga je het thuis ook maken?

8 reacties

 1. Vooropgesteld dat thee mij sowieso niet kan bekoren, denk ik dat thee zonder thee(zakje) gewoon fruitwater is… Waarom zou je daar heet water op gieten en af laten koelen als je er gewoon koud water en ijsblokjes bij kunt doen? Veel sneller, je fruit verlept niet en je kunt het fruit meerdere keren gebruiken 🙂

  1. Beide varianten kan inderdaad Marion;) ik ben van mening dat wanneer je er kokend water op gooit er net even wat meer kleur en smaak aan het water komt:)

 2. Leuk artikel.. Ik kwam gisteren id supermarkt dit tegen: green tea pomegranate van Arizona.. Hier zou geen suiker aan toegevoegd zijn.. Op de verpakking staat het ook niet.. Het zou 160 calorieen op 500ml bevatten.. Kennen jullie dit drankje?

 3. Twinings heeft speciale thee om ijsthee van te maken. Onder andere te vinden bij de Xenos. Geen idee hoe gezond dit is, maar misschien een tip om eens naar te kijken als je ijsthee wilt maken.

 4. Hoi Danielle,

  Vandaag je ijsthee gemaakt omdat ik het gebruik van cola wil verminderen. Thee water gekookt en in een sapkan gedaan met 2 plakjes citroen, 4 aardbeitjes en een zakje rooibosthee (zoals boven op t plaatje). Helaas is de thee echt heel bitter geworden en niet zo lekker. Theezakje heeft +/- 1 minuut getrokken dus daar kan het hem niet in zitten. Fruit heeft er wel al die tijd in gezeten; enig idee wat ik fout gedaan heb? Overigens een beetje honing in mijn glas als ik ga drinken verzacht het wel iets (niet helemaal helaas) maar is ook gewoon de suiker die ik niet meer wil nuttigen…

  Alvast thanks!
  Bart

  1. Hoi Bart,

   Het kan zijn dat het door de fruit heel bitter is geworden alhoewel dat eigenlijk niet zou mogen. Je zou ook kunnen proberen thee te zetten, laten afkoelen in de koelkast en dan het fruit toevoegen voordat je er gebruik van gaat maken;) zo krijg je toch nog het smaakje aan de ijsthee en zal het minder bitter zijn.:) rooibosthee als het afkoelt kan ook wel een zware smaak krijgen. Je kunt bijvoorbeeld ook voor een kamille thee kiezen of een thee met een fruitsmaakje;)
   Hoop dat je wat hebt aan de tips

   Groetjes, Daniëlla

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram