Door Daniella- De laatste tijd krijgen we vaak vragen voor een lekker fris sausje bij wraps of voor bij een recept. Natuurlijk is crème fraîche erg lekker, maar niet zo gezond. Het is lastig om op een verantwoorde manier wat extra smeuïgheid en frisheid toe te voegen. Daarom heb ik voor jullie een recept gemaakt voor gezonde, verse Tzatziki!
Wat is Tzatziki?
Tzatziki is een origineel Grieks product, dat vaak gebruikt word als ‘sausje’ voor bij verschillende gerechten. Meestal bestaat het uit yoghurt, komkommerlinten, knoflook, citroensap, een beetje peper en eventueel wat olijfolie. Kant en klare tzatziki’s bevatten echter vaak veel vet en regelmatig ook suiker. Er wordt namelijk hele volvette yoghurt gebruikt of er wordt room aan het gerechtje toegevoegd. Dit heerlijke frisse sausje kun je echter heel gemakkelijk zelf maken, met veel minder vet en suiker!
Ingrediënten
- 100 ml magere yoghurt
- 1 eetlepel citroensap
- 1 teentje knoflook
- een halve komkommer
- 1 snufje peper
- 1 theelepel olijfolie
Bereidingswijze
Pak een grote kom, doe hier 100 ml magere yoghurt in. Voeg een theelepel citroensap erbij. Pers een teentje knoflook uit en roer het goed door het mengsel. Voeg nog een snufje peper eraan toe en een theelepel olijfolie. Eventueel kun je nog zout naar smaak toevoegen, ik vind dit echter niet nodig.
Rasp de halve komkommer. Zorg ervoor dat je mooie linten krijgt zoals op de foto, als je kleinere stukjes hebt, proef je ze minder terug in de saus. Mix de komkommer door het yoghurtmengsel en klaaaaar is je heerlijke frisse saus!
Als je de tzatziki een paar uur in de koelkast laat staan, mengen de smaken goed door elkaar. Het zal dan nog lekkerder worden! Tzatziki kun je gebruiken bij wraps, op een (gepofte) aardappel, bij een salade, als dip voor groenten bij de borrel of gewoon voor op je boterham met bijvoorbeeld een paar plakjes tomaat.
Ik hoop dat jullie dit recept leuk vinden!
Groetjes, Daniëlla
Wat vinden jullie van de Tzatziki? Gaan jullie hem ook maken?
Ik ben gek op Tzatziki en dus ook heel blij met deze gezonde variant. Ik ga het sausje zeker uitproberen, bedankt!
Groetjes Rianne
Dankje en veel succes Rianne;)
dat lijkt me een lekker dipje voor worteltjes oid, dankjewel
Ja, is echt heerlijk!
Ik hou van tzatziki, ik vind het zó lekker, die Griekse keuken!
Ik ook!
ga ik zeker eens maken 🙂
Dank je wel voor het recept. Ik heb het meerdere malen geproefd en vind het heerlijk! Maar zoals je zelf zegt, dit kan ik zonder zout, suiker en vet bereiden. Andere vraag:hoelang moet havermout in water staan voor ik er koekjes van kan bakken en kan ik water ook vervangen door karnemelk? Liefs Oma.
Ik bel binnenkort wel even oma! Het hoeft namelijk niet in water! Kus
Net de tzatziki gemaakt mmmm, hij is heerlijk. Ik was wel een beetje scheutig met de knoflook dus iedereen uit mijn buurt blijven vanavond 🙂
Hahahah dat geeft toch niets;) als je er maar van genoten hebt!
Ook erg lekker om er nog wat versen munt aan toe te voegen!!
Goede tip Lianne! Ga het er de volgende keer ook doorheen doen;)
Je kunt de yoghurt ook eerst een poos in een schone theedoek die in een vergiet hangt laten ‘uitlekken’. Dan houd je lekkere dikke yoghurt over, daardoor krijgt het wat meer de stevigheid van Griekse yoghurt terwijl het wel mager is.
Goed idee!
Net een piadina met verse tzatziki gegeten, heerlijk! 🙂
Dat klinkt ook goed!!!!
Leuke site met veel informatie en video’s!!! Ik ga je zeker volgen…en er mee aan de slag!!
Dit recept maak ik ook vaak ‘S zomers…heerlijk met stokbrood en roseetje ( wat dan weer wat minder gezond is:-)) ik doe er ook veel verse munt in, dan wordt het nog lekkerder, de olijfolie laat ik eruit..
Goeie tip ook van de yoghurt in theedoek…krijg je dikke hangop..
Groetjes Barbara
Ga het zeker uitproberen,
Heerlijk, ik hou van tzatziki!
Hoe lang kun je deze saus (afgedekt) ongeveer in de koelkast bewaren? En is deze tijd hetzelfde voor zelfgemaakte hummus?
Groetjes, Lisa
Ik zou het niet langer dan een dag of 2-3 bewaren Lisa. Verpak het goed luchtdicht, bijvoorbeeld in een tupperware bakje. Dit geldt inderdaad ook voor hummus 🙂
Ik ga het recept uitproberen, lijkt mij inderdaad lekker fris.
Ik zie dat er in de ingrediëntenlijst staat: 1 eetlepel citroensap en in de bereiding wordt vermeld: 1 theelepel citroensap. Ik ga dus maar beginnen met de theelepel ;-).
Bedankt in ieder geval voor het delen.