Recept: (Vegetarische) Quinoa salade met Gegrilde Groentes

6

Zoals je zaterdag hebt kunnen lezen, is quinoa een echte ‘superfood’. Ik heb jullie recepten beloofd met dit geweldige product, vandaag de eerste: quinoasalade met gegrilde groentes. Deze salade gebruikte ik als lunchgerecht, maar je zou het ook prima als avondmaaltijd kunnen nemen. Ik raad je dan aan om een eiwitproduct toe te voegen om het gerecht volledig te maken. Bijvoorbeeld gerookte kip, ham, een stukje witvis, wat noten, geitenkaas of feta.

De hoeveelheid producten die je nodig hebt, hangt af van de toepassing van de salade. Ik gebruikte het als onderdeel van de lunch, de porties worden daarmee uiteraard wat kleiner dan als je het als hoofdgerecht gebruikt.

Ingrediënten (+-4 personen lunch of 2/3 personen hoofdmaaltijd)

  • 150g quinoa
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 rode ui
  • 1 paprika (rood of geel)
  • 1/2 bakje cherrytomaatjes
  • Een flinke hand veldsla
  • 1 grote of 2 kleine teentjes knoflook
  • Tijm en oregano (+- 1 eetlepel van elk)
  • Zout en peper
  • Olijfolie
  • Voor de dressing 1 eetlepel balsamicoazijn, 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel mosterd en 1 theelepel honing.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C, op de grilstand. Snijd de courgette, de aubergine en de paprika in grove stukken, de ui in ringen en vervolgens door de helft en halveer de cherrytomaatjes.

1

Leg de groentes op een bakplaat, pers de knoflook en verdeel deze over de groentes (ik maakte hier een salade voor meer personen, dus had ook meer groentes). Strooi tijm, oregano, peper en zout naar smaak over het geheel en besprenkel het met een beetje olijfolie. Schuif de bakplaat in de oven voor 6 minuten. Schep na 6 minuten de groentes om en doe ze nog eens voor 6 minuten in de oven.

2

Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak ondertussen de dressing door alle ingrediënten door elkaar te mengen.

Collage

Laat zowel de groentes als de quinoa even afkoelen en meng ze door elkaar.

5

Meng een flinke hand veldsla en de dressing door het quinoa-mengsel.

6

En klaar is je heerlijke en voedzame salade! Je kunt dit gerecht lauwwarm of koud serveren. Ik maak deze salade vaak als ik weet dat familie of vrienden blijven lunchen. Zo heb ik een speciale, maar gezonde lunch die ik zo op tafel kan zetten als we trek krijgen. Je kunt hier eventueel brood of crackers bij serveren.

Eet smakelijk!

Groetjes, Marloes

Heb je dit recept gemaakt? Dan vind ik het leuk als je me laat weten wat je ervan vond!

43 reacties

  1. Dankzij LLG ben ik op jullie site gekomen en wow, wat ben ik blij!
    Er staan echt super lekkere recepten online en deze kan ik zeker gebruiken aangezien ik gezonder wil gaan eten.

    Echter heb ik een probleem. Deze salade zie er echt reuze lekker uit.. ik lust alleen geen tomaat/courgette/aubergine etc.. Zijn er andere groentes die ik in de over kan doen?
    Ik zelf zat te denken aan wortel, uien, knoflook, paprika’s. Kunnen bonen ook garen in de oven?

    1. Leuk dat je onze site bezoekt Leonie! Dit kan ook prima met bijvoorbeeld sperziebonen, prei, broccoli (even 5 min. voorkoken), wortel. Sperziebonen of snijbonen kunnen dus heel goed, vooral die uit de diepvries zijn hiervoor handig.

  2. Wat ziet dat er heerlijk uit! En wat een leuke blog! Ik ga zeker vaker langskomen om inspiratie op te doen 🙂 .

  3. Op de gebruiksaanwijzing staat dat je quino moet spoelen. Ik vraag me af of er een handige manier is om dat te doen. De korreltjes zijn zo klein dat ze zelfs door de gaatjes van een zeef gaan.

    1. Ik doe het zelf in de pan en giet de pan daarna af met de deksel. Je kunt ook zo’n hele fijne zeef gebruiken, daar gaan ze niet doorheen! Succes Elise 🙂

      1. Je kan Quinoa ook spoelen met een zeef en daarin een kaasdoek, zodat je van het lekkere spul niets kwijt raakt.

        Trouwens het ziet er erg goed uit ,ga het vanavond proberen en zeker van genieten.

        Kom zeker terug op je site, Marloes, !

  4. Hallo Marlous,
    Het is een heerlijk gerecht. Ik heb er geitenkaas doorheen gedaan.
    Vanavond krijg ik gasten en ga ik het wederom klaarmaken.
    Quinoa kende ik al langer, een fijn en gezond product. Ken je ook het recept van quinoa met ananas, kiwi en mango? Een heerlijk recept op warme dagen.
    Nogmaals dank,
    Ine cox-van den Hout

  5. Bedankt Marloes voor dit heerlijke recept. Zojuist gemaakt en buiten gegeten met dit heerlijk weer. Rose erbij. Helemaal goed. Zelf heb ik nog de volgende toevoegingen gedaan: aan de dressing wat verse citroensap en in de salade wat rucola en geroosterde pijnboompitten.
    Groet, Marlies

  6. Hoi Marloes,

    Vanavond ga ik met mijn vrouw (Mandy) een kennedymars wandelen (80vandelangstraat) jouw salade heb ik uitgekozen om in combinatie met een stukje vlees te zorgen voor voldoende start energie. Gebruik wel iets meer Quinoa dan jij aangeeft maar dat heeft te maken een iets verhoogde behoefte aan (complexe) koolhydraten (je verbrand in 16 uur wandelen ongeveer 5000 kcal). Je site ziet er leuk/mooi uit het plezier in lekker en gezond eten (klaar maken) spettert er van af. Kom zeker terug.

  7. Marloes, wij hebben het recept al een paar keer gemaakt, zelfs tijdens een feestje. De reacties waren dusdanig dat inmiddels meerdere vrienden via mij de link gekregen hebben. We gaan vanavond een warme versie met kip ( gemarineerd in gerookte paprika) uitproberen.
    Tip: rucola ipv veldsla doet het ook prima.

    Groet Marcel

  8. Het was heerlijk! Bedankt voor dit recept. Ik heb er pittige kipfilet bij gegeten om er een maaltijdsalade van te maken.

  9. Hoi…hoi..
    Ik ben gek op geroosterd aubergine en courgette en stond steeds al zwetend met mijn rooster-pan boven het gasfornuis…hahaahahah vandaag ga ik het dus in de oven doen!!
    behalve de mosterd en kleine aanpassing past dit recept ook goed in mijn dieet (endometriose-dieet) bedankt!

  10. Wij (mijn vriend & ik) hebben zojuist dit recept uitgeprobeerd! Heerlijk! We zijn aan het bijkomen van een jetlag, dus we hadden echt behoefte aan een gezonde maaltijd. Deze gaat ons ‘receptenboek’ in.
    De volgende keer zal ik de aubergine en courgette in dunnere stukjes snijden, want 12-15 minuten in de oven was niet lang genoeg (een aantal stukjes waren iets te hard/taai).

  11. super lekker! we hebben het al een paar keer gemaakt als hoofdgerecht. We laten de sla dan achterwege en prakken er een blok fetakaas/saladekaas doorheen. heerlijk!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram