Ik ben laatst weer eens aan het experimenteren gegaan met het maken van een ovenschotel. Ik vind ovenschotels altijd ontzettend lekker, maar om de een of andere reden maak ik ze niet heel vaak. Bovendien eten Albert en ik niet vaak aardappelen, maar des te meer rijst en pasta’s. Ik besloot daarom aan de slag te gaan met een ovenschotel mét aardappel en kwam op deze vegetarische variant met aubergine, kaas en noten.
Ingrediënten (2 personen)
- 400g aardappels
- 3/4 aubergine
- 1 paprika
- 1 ui
- 3 tomaten
- 50g geraspte kaas
- 50g (cashew) noten
- +- 150ml gezeefde tomaten
- +- 1 eetlepel tijm
- Een scheutje olie
Bereiding
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Kook de aardappels in zijn geheel. Ik was te lui om te schillen, dus heb ze even goed afgespoeld. Ik liet ze 12 minuten koken. Maak ze niet door en door gaar, het midden moet nog een beetje hard zijn. Snijd ondertussen de groenten in dunne plakken, de paprika snijd je in reepjes.
Als de aardappels gekookt zijn giet je ze af en snijd je ook deze in plakjes. Doe een klein beetje olie in een ovenschaal en leg hier de helft van de plakjes aardappel op. Bestrooi met een klein beetje tijm en naar smaak een heel klein beetje zout (niet teveel, de gezeefde tomaten bevatten waarschijnlijk ook zout!).
Leg hier boven op een laag van de groenten, gebruik ook hiervan ongeveer de helft. Verdeel een scheutje van de gezeefde tomaten over de groenten. Hierna komt weer een laag met aardappel, ook hier weer een beetje tijm en eventueel een beetje zout overheen.
Eindig met een laag groenten, doe er wederom wat gezeefde tomaten op en strooi de kaas over het geheel. Zet de schotel voor +-20 minuten in de oven.
Als de kaas goudbruin is haal je het gerecht uit de oven. Verdeel het over de borden en strooi er wat van de (cashew) noten overheen.
Dit gerecht is niet alleen super simpel om te maken, maar ook nog eens erg gezond! Ik gebruik geen enkel product met onnodige toevoegingen en geen extra vet. Probeer het zeker eens uit!
Groetjes, Marloes
Ga jij dit gerecht maken? Laat dan even weten wat je ervan vond!
klinkt goed marloes !!, maar kan dit ook in de diepvries , als er over is of zou ik er dan 2 dagen van eten als en een kleiner ovenschotel maken ??
Ja hoor, ovenschotel kun je prima in de diepvries doen. Of je halveert de ingredienten en doet alles in een kleinere ovenschaal
Ziet er goed uit! Een lekkere manier om veel groenten binnen te krijgen!
Ik zou in plaats van de gezeefde tomaten zelf een tomatensaus maken. Dat doe ik door een gesnipperd uitje en een rode peper te bakken in een klein beetje olijfolie. 5 tomaten in de blender met het uitje en de rode peper. Tijm, oregano, basillicum en een bouillonblokje erbij en dan als alles goed geblend is even in laten dikken door het weer in een pannetje op het vuur te zetten. En als je het echt zonder toegevoegd vet wil doen dan kun je ook de ui en de peper zonder te bakken in de blender doen.
Dat klinkt heerlijk Berdie. Dank voor de aanvulling!