| 16 september 2013

Recept: Supersnelle bonenmix met gehakt en aardappelpuree

1

Na het vraag maar raak artikel van een aantal weken terug, gaf Hanneke aan dat ze graag meer recepten wilde zien met bonen en linzen. Ik heb linzen in huis gehaald en zal jullie daar binnenkort een lekker recept mee laten zien. Toen ik echter afgelopen donderdag aan het koken was, bedacht ik me halverwege dat het een recept met bonen was, ik ben toen direct foto’s gaan maken. De begin-foto’s ontbreken hierdoor, maar ik denk dat jullie weten hoe je groenten moet snijden ;-). Dit super simpele gerecht met bonen is binnen 15 minuten klaar!

Je kent het vast: je hebt weinig tijd, maar je wilt toch een enigszins gezonde maaltijd op tafel zetten. Ik had dit afgelopen donderdag. Het moest ook nog eens gemakkelijk mee te nemen zijn, want ik kookte ‘s ochtends en nam het in een bakje mee naar mijn werk. Alberts deel zette ik in de koelkast klaar voor als hij thuis kwam.

Dit gerecht is super simpel te maken en snel klaar. Ik gebruik instant-aardappelpuree, wat natuurlijk niet de meest gezonde optie is. Ik nam er vandaag echter genoegen mee, het was even belangrijker dat het snel klaar kon zijn! Een kant- en klaarmaaltijd of afhaalmaaltijd is een nog minder gezond idee.

Heb je meer tijd? Dan raad ik je aan om zelf aardappelpuree te maken, of gekookte aardappels of zilvervliesrijst bij het gerecht te serveren. Kook dan aardappels, stamp ze fijn en voeg er een beetje melk aan toe om het wat smeuïger te maken. Eventueel wat kruiden en klaar! Hieronder mijn super-simpele-snel-klaar-versie:

Ingrediënten (2 personen)

  • 200g rundergehakt
  • 150g diepvries sperziebonen
  • 1/2 blik kidneybonen
  • 1/2 courgette
  • 1/2 paprika
  • 1/2 bakje champignons
  • 2 porties instant aardappelpuree
  • Een klein scheutje gezeefde tomaten

Bereiding
Snijd de courgette, paprika en champignons in grove stukken. Bak het gehakt in een koekenpan (boter is niet nodig! Gehakt is vet genoeg van zichzelf) Als het gehakt een beetje bruin begint te worden, voeg je de paprika en de courgette toe. Zet ondertussen een waterkoker met water op voor de aardappelpuree, check de verpakking voor de hoeveelheid water, dit zal ongeveer 400ml zijn voor 2 personen.

Als de het gehaktmengsel met de paprika en de courgette ongeveer 3 minuten op staat, voeg je de champignons en de bevroren sperziebonen toe. Je kunt de aardappelpuree alvast klaarmaken, maar je kunt dit ook als laatste doen. Voeg simpelweg het poeder toe aan het kokende water en blijf goed roeren.

P1030673

Als het gehakt en de groenten klaar zijn, doe je de kidneybonen en een scheutje gezeefde tomaten bij het mengsel. Roer het geheel goed door en laat nog even doorwarmen.

P1030674

En klaar is je gerecht! Serveer het bonenmengsel (half) over de aardappelpuree. Extra zout toevoegen is niet nodig, omdat de puree en de kidneybonen al relatief veel zout bevatten. Ik vind extra kruiden ook niet nodig, omdat je veel smaken bij elkaar hebt. Als je dit wel wilt doen, ga je gang! Je kunt uiteraard variëren met verschillende soorten groenten als je dat wilt.

1

De bonen bevatten veel eiwitten, hierdoor vult het gerecht flink!

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete bonengerecht?

8 reacties

  1. Oh ziet er lekker uit.
    Ik heb niet een specifiek bonengerecht, maar wel een ander gerecht wat ik echt super lekker vindt sinds mijn moeder 24 kilo is afgevallen met ega.

    Ik weeg het vaak niet precies af maar dit is het ongeveer voor 2 personen:
    – 200 gram rundergehakt
    – builtje zilvervliesrijst
    – 1/2 tot 1 courgette
    – 1/2 rode paprika (maar groen of geel kan ook)
    – 1/2 bakje champignons
    – eventueel kruiden

    Wanneer ik het in mijn bord heb geschept doe ik er vaak nog een scheutje ketjap asin en kruidenboter doorheen. Echt super lekker.
    In plaats van rundergehakt kun je ook gerookte kipfilet pakken, ook erg lekker.

  2. Lekker! Zelf maak ik ook regelmatig dit soort bonengerechten. Kan ook goed vegetarisch, met tofu of met bijvoorbeeld nog een andere soort bonen er bij. Witte reuzenbonen vind ik ook goed passen in dit soort gerechten. Benieuwd naar je recept met linzen, daar zou ik wat vaker mee willen koken.

  3. hmmm! meer recepten :):)(L)(L)

    moeten de bonen nog gekookt worden van tevoren?
    enn gezeefde tomaten ? haha bedoel je gewoon tomatenpuree ?:$
    xx

    1. Bonen uit blik hoef je niet meer te koken Jose! Tomatenpuree is veel geconcentreerder, dus sterker van smaak dan gezeefde tomaten. Gezeefde tomaten vind je in een pakje, in de buurt van de tomatenpuree! Maar dit recept kan ook prima met tomatenpuree hoor!

  4. Heerlijke maaltijd! Snel en gemakkelijk (en het kost niet veel tijd om zelf wat aardappelen te schillen voor verse puree 😉 )

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram