| 30 september 2013

Recept: Stoofpeertjes zonder suiker

Collage

In het artikel bij het spitskoolrecept van vorige week, vertelde ik jullie al dat ik me in de verschillende seizoenen graag laat inspireren door de producten die op dat moment aanwezig zijn. Ook deze week deed ik dat, want de stoofpeertjes zijn er weer! Vaak worden deze bereid met een vrachtlading suiker, zo ook degene die je kant- en klaar in de winkels vindt. Ik laat je vandaag zien dat je zelf ook zonder extra suiker hele lekkere kruidige peertjes kunt maken.

Al zo lang als ik weet, hebben papa en mama een stoofperenboom in de tuin, heel lang gaf deze nauwelijks peren. Onze kat Jaap overleed toen ik ongeveer 9 jaar oud was, we besloten hem te begraven onder de perenboom. Precies vanaf dat jaar groeiden er voortaan ladingen stoofperen aan de boom, so thanks Jaap!

Ook dit jaar kwamen papa en mama weer met een zak peren, gisteren maakte ik ze klaar. Stoofperen koken is super simpel, maar je moet er wel even wat tijd voor nemen. Je kunt ervoor kiezen ze alleen te schillen en ze vervolgens in hun geheel te koken, het duurt dan echter 2 tot 3 uur voordat ze gaar zijn. Ik houd er niet van om tijdens het eten de pitjes uit mijn peren te moeten vissen, dus ik schil ze en haal vervolgens de klokhuizen eruit. Dit is even werk, maar de peertjes zijn vervolgens in een uur gaar.

Albert en ik eten stoofpeertjes door de yoghurt of kwark, als toetje of bijvoorbeeld door de muesli bij het ontbijt. Ook eet ik ze soms als tussendoortje. Sommige mensen gebruiken ze bij het avondeten als vervanging van groenten, ik raad dit echter niet aan. Fruit bevat veel meer suiker dan groenten, waardoor je avondmaaltijd op deze manier erg suikerrijk wordt. Je kunt er natuurlijk wel voor kiezen om de peertjes als een soort bijgerecht te eten, net als bijvoorbeeld appelmoes. Eet in ieder geval niet te veel, in verband met de fruitsuikers.

Hieronder lees je hoe je zonder extra suiker toe te voegen, heerlijke stoofpeertjes kunt maken. Natuurlijk zit er wel suiker in de rode wijn, maar ik voeg niets extra’s toe. Ik kook altijd veel peertjes tegelijk, omdat het zo lang duurt. Ik zet ze in een tupperware bak in de koelkast, dan blijven ze wel even goed! Je kunt ze ook invriezen.

P1030886

Ingrediënten

  • 1,5 kilo stoofperen
  • 200ml rode wijn
  • 75ml balsamicoazijn
  • 2 kaneelstokjes
  • 8 kruidnageltjes

Bereiding
Schil de peertjes met een dunschiller en verwijder de klokhuizen. Spoel ze na het schillen goed af en doe ze in een pan. Giet de wijn en de balsamicoazijn bij de peren en doe ook de kaneelstokjes en de kruidnagels in de pan.

P1030887

Vul het geheel aan met water totdat de peertjes bijna helemaal onder staan.

P1030888

Zet de pan op het vuur en wacht tot het water bijna kookt, draai vervolgens het vuur zo laag mogelijk. Probeer het geheel net niet helemaal te laten koken, anders gaan de peren sneller stuk. Doe een deksel schuin op de pan, zodat de stoom er een beetje uit kan. Laat het zo een uur staan.

P1030891

Prik met een vork in de peren om te weten of ze gaar zijn. Als je gemakkelijk door de peren heen prikt, kun je het vuur uitzetten! Giet de peren af, of maak een papje van het vocht door het te verdikken met wat maïzena. Dit papje zou je bij de yoghurt kunnen doen, maar van mij hoeft dat niet zo.

En klaar zijn je peertjes! Eet smakelijk.

Groetjes, Marloes

Hoe eet jij stoofperen het liefst?

21 reacties

  1. Dat klinkt goed, ik ben groot fan van de stoofpeertjes van mijn oma, maar die maakte zij altijd met heel veel suiker. Deze variant zou ik graag eens uitproberen, zeker nu het kouder aan het worden is, of misschien zelfs voor de kerst 🙂

  2. Ooh die zien er lekker maar toch gezind uit. Veel beter dan bij mij thuis. Mijn moeder maakt ze al jaar en dag met al die extra suikers en gebruikt ze idd als vervanging van groente.. iedereen hele familie vind ze heeelijk. IK ben thuis de enige die echt op de gezonde tour wil leven dus denk niet dat ze zo maar haar peren aanpast. Bovendien als ik het voorstel ga ik al rare blik krijgen ben je nou alweer aan het lijnen.Nog maar even wachten dus totdat ik op me zelf woon 🙂

  3. Lekker,ga binnenkort weer stoofpeertjes maken!
    Ik deed er toch al niet zoveel suiker in.
    Even een vraagje,proef je de rode wijn er boven uit?
    (Voor mensen die geen alcohol drinken).

  4. Alle recepten zien er heerlijk en gezond uit en belangrijk niet al te bewerkelijk. Heb net de havermoutkoekjes gemaakt, het ruikt zalig en ga er dadelijk eentje proberen met een kopje thee. Bedankt Marloes

  5. Ik heb de stoofpeertjes onlangs gemaakt en het succes was geweldig. Niet alleen ik vond ze superlekker maar ook mijn familie en het recept is in de verschillende familie-keukens al aanwezig.
    Het mooie is dat je de suiker totaal niet mist mogelijk door de combinatie van wijn en de balsamico azijn en de kruiden natuurljk. Ik vind deze peertjes lekkerder zonder suiker dan met en zonder suiker zijn zo veel gezonder!. Dank, dank voor dit recept dat nog veel herhaald zal worden.
    groet Anita

      1. Hoi Hoi, ik heb nog nooit zelf stoofpeertjes gemaakt maar ik ga het nu voor het eerst zelf proberen te maken op deze gezonde manier. Leuk!! (denk ik) 😀

  6. Marloes, ik heb ze gisteren voor het eerst gemaakt en ik vind het lekker. Het is niet zoet maar kruidig en eigenlijk is dat prima (waarom eten we ze eigenlijk altijd zoet?). De volgende keer wil ik ze wel iets langer door laten koken maar dat koken van de peertjes roept meteen een vraag bij me op. Verliezen de peertjes door het lang koken niet (een groot deel van) hun voedingswaarde? (Ik doe op het ogenblik zelf een opleiding gewichtsconsulent en voedingsdeskundige dus ik ben momenteel van alles aan het uitproberen 🙂 ).

  7. Vandaag gemaakt! Vind ze super lekker! Ze doen wat mij betreft niet onder aan de zoete variant.
    Complimenten voor je site, heb hem onlangs ontdekt en heb er al veel lekkere recepten gevonden.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram