Recept: Pompoensoep!

Klaar

In mijn artikel over mijn favoriete herfstproducten, vroeg ik of jullie het leuk zouden vinden als ik een recept voor pompoensoep zou laten zien. Een paar van jullie gaven aan dit leuk te vinden, dus here we go! Het is een recept van mijn moeder, dus ik ga natuurlijk niet alleen met de eer strijken. Ik trok mama afgelopen zaterdag mee de keuken in, om de pompoensoep te gaan maken.

Het originele recept van deze pompoensoep is licht pittig en bevat paling (!!), een onverwachte combinatie die ó zo lekker is. Houd je niet van pittig en/of van paling, dan kun je dit natuurlijk ook weglaten.

P1040038

Ingrediënten (4 personen)

  • 500 gr. Pompoen
  • 2 kruidenbouillonblokjes
  • 1 venkel
  • 1 gele of oranje paprika
  • 1 ui
  • 0,5 theelepel cayennepeper (weglaten als je niet van pittig houdt, of meer toevoegen als je dat wilt!)
  • 1 theelepel salie
  • 1 teen knoflook
  • Flinke scheut sherry
  • 200 gr paling (ook dit kun je eventueel weglaten)
  • Scheutje olijfolie
  • Eventueel een klein bakje crème fraiche light om de soep af te maken.

Wij maakten iets meer soep, dus hebben de ingrediënten verdubbeld.

Bereiding
Schil de pompoen en snijd hem in blokjes. Doe ze in een ruime pan en voeg de bouillonblokjes eraan toe. Giet één liter water bij de pompoen en zet het vuur aan. Breng het geheel aan de kook en laat het zo’n 3 minuten koken totdat de stukjes pompoen zacht zijn geworden.

Collage1

Snijd de ui, knoflook, paprika en de venkel in stukjes.

Collage2

Doe wat olie in een koekenpan en bak de ui in +- 1 minuut glazig, voeg vervolgens de knoflook, de venkel en de paprika toe en bak het geheel zo’n 3 minuten. Doe dan ook de salie en de peper erbij.

Collage3

Blus de groenten af met een scheut sherry en laat het pruttelen totdat alles goed zacht is.

Collage 4

Pureer de pompoen met een staafmixer. Je kunt het door een zeef gieten om alle eventueel overgebleven pompoenvezels eruit te halen, maar wij vinden dat niet nodig.

Collage5

Doe het groentenmengsel bij de pompoensoep en laat het geheel nog ongeveer 15 minuten pruttelen op een heel laag vuurtje, zo kunnen alle smaken met elkaar mengen.

P1040058

Schenk de soep in kommen en garneer met in fijne reepjes gesneden paling. Eventueel kun je bij het serveren een klein lepeltje crème fraîche toevoegen. Bepaal zelf of je dit wilt, het is best lekker maar het zijn ook wat extra calorietjes.

Wij serveerden de paling en de creme fraiche er in kommetjes bij, zodat iedereen zelf kan bepalen wat hij aan zijn soep wil toevoegen.

Klaar

Ik vond het super leuk om weer eens met mijn moeder in de keuken te staan! Dat was al best lang geleden. Dit recept is heerlijk, ook al lijken pompoen en paling op het eerste gezicht misschien niet zo’n goede combi.

Eet smakelijk!

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete recept van je moeder?

14 reacties

  1. Ben niet zo’n fan van pompoensoep maar deze ziet er serieus lekker uit! Ga m een keer proberen. Wat een leuke foto van jou en je mams trouwens 🙂

  2. Jeetje marloes! Je moeder is niks veranderd! ! (Ok, misschien ietsie ouder geworden.. :-)) ik ga die pompoensoep van de week even maken! Zonder paling.. ben ik niet zo’n fan van! Haha. Om heel eerlijk te zijn viel een paar weken terug het kwartje dat je marloes waar ik vroeger bij in klas heb gezeten! Stom he! Maar helemaal leuk om je op facebook tegen te komen! Trouwe volger van al je gezonde adviezen iedere keer! Leuk en vlot geschreven! En heerlijke recepten! Liefs viv

      1. Hmm weer lekker geeten deze middag . Eerst de pompoensoep maar helaas geen salie te verkrijgen in 2 verschillende winkels dus heb ik er maar basilicum in gedaan. en ook geen gerookte paling te vinden dus zonder paling .( volgende keer zekers met de paling ) Maar de soep was o zo lekker en mijn man was verbaast dat er geen zout was toegevoegd. ( hij gebruikt veel te veel zout ) maar nu heeft hij de soep genuttigd zonder zout en hij vond ze zo lekker dat hij een tweede portie nam. Dank u wel Marloes en mama natuurlijk ook .
        Ik maak soms ook ook courgettesoep met gerookte zalmsnippers dus ik vind het niet zo raar om gerookte vis op het einde toe te voegen aan je soep.Ik vind het iets feestelijk.
        Dit recept krijgt ook een plaatsje in mijn receptboekje.
        Dank u mama en Marloes.

          1. Gisteren de soep genuttigd met gerookte paling .
            Verukkelijk !!!! ( maar oeps onze paling koste wel 10,25 € voor 1 stuk ) Dus hebben we echt feestelijk genoten .

  3. Hoi marloes
    Terwijl ik mijn pompoensoep aan het maken was, ff checken hoe jij em maakt. Wist je dat je de pompoen helemaal niet hoeft te schillen? Met schil net zo lekker, en de kleur is dan nog mooier
    Ik neem aan dat pompoen onder het rijtje groente valt?
    Groetjes
    Gerda

  4. Hoi Marloes,

    Ik heb geen sherry in huis waarmee kun je het vervangen? Witte wijn of appelsap of zo?
    groetjes barbara

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram