Een paar weken terug gaf Hanneke in het ‘vraag maar raak’ artikel aan, dat ze graag wat meer recepten met bonen en linzen zou zien op optimavita.nl. Na het gerecht met bonen van afgelopen zondag, nu eentje met de minder bekende linzen! Dit recept is simpel, gezond, lekker en ook nog eens budgetproof!
Linzen zijn een perfecte aanvulling voor een gezond voedingspatroon. Naast koolhydraten bevatten ze eiwitten, B-vitamines, ijzer, calcium en voedingsvezels. Ze bevatten relatief weinig calorieën en geven je lang een verzadigd gevoel. Je kunt linzen in een gerecht gebruiken als vervanging van aardappelen of rijst, al bevatten ze meer eiwitten dan deze laatste twee.
Linzen worden veel gebruikt in de Turkse en Marokkaanse keuken, maar gelukkig ook steeds meer in de Nederlandse. Ik eet regelmatig een salade met linzen als ik op mijn werk moet eten, ik krijg dan regelmatig de vraag wat ik op mijn bord heb liggen. Omdat linzen erg voedzaam en gezond zijn, hoop ik dat ze steeds bekender zullen blijven worden in Nederlandn. Ik laat jullie daarom vandaag dit simpele, maar o zo lekkere gerecht zien.
Ingrediënten (2 personen)
- 200g linzen (Supermarkt: een pak linzen staat in het vak dichtbij de instant aardappelpuree)
- 100g feta
- 200g spinazie
- 2 grote tomaten
- 1 bakje champignons
- Een scheutje balsamicoazijn
- Peper en zout naar smaak
Bereiding
Bereid de linzen volgens de aanwijzingen op het pak. Sommige linzen moet je vooraf weken in water, mijne (een pak blonde linzen van Hak) konden direct voor 30 minuten gekookt worden. Als het goed is heeft Hak zelfs potten linzen, die hoeven niet meer gekookt te worden. Ik vind het echter fijn dat de linzen nu meer een ‘bite’ houden.
Snijd ondertussen de feta in kleine blokjes en de tomaten en de champignons in grove stukken. Let op de hoeveelheid feta die je gebruikt! Een blok feta is meestal 200g, de helft hiervan is een goede portie voor 2 personen, anders wordt het snel te veel.
Zet een pan op het vuur, doe er wat olie of boter naar keuze in en bak hierin de champignons half gaar. Voeg vervolgens de spinazie bij en bak het even kort op heel hoog vuur gaar.
Voeg op het laatst de tomaten toe en roer het geheel nog even door. Giet de linzen af en roer deze door het spinaziemengsel. Breng eventueen op smaak met peper en zout maar let op: de feta is ook al erg zout! Ik gebruikte niets extra’s, voor mij heeft het gerecht op zich al voldoende smaak.
Serveer in een diep bord en verdeel de blokjes feta over de borden. Giet een scheutje balsamicoazijn over het gerecht en je heerlijke linzenschotel is klaar!
Eet smakelijk! Ik hoop dat jullie met z’n allen gaan genieten van dit lekkere en voedzame gerecht.
Groetjes, Marloes
Eet jij weleens linzen? Wat is jouw favoriete gerecht met linzen?
Dat ziet er lekker uit, leuke combi ook met de spinazie en champignons er bij. Ik eet wel regelmatig linzen, meestal maak ik er een soort tomaten/basilicum/courgette schotel van met volkorenbrood er bij om in de saus te dopen. Vult altijd goed!
Dat klinkt ook lekker! Linzen vullen inderdaad super.
Ziet er lekker uit! Wij eten thuis regelmatig linzen (uit blik/pot) in een tortilla. In een koekenpan fruiten we dan wat uitjes en knoflook en dan gooien we de linzen met wat djinten erbij. Even roeren en dan de tortilla’s vullen. Over de opgerolde tortilla’s gooien we vaak nog wat kaas en dan de oven in! Echt heerlijk. Soms doen we voor de afwisseling wat stukjes groenten door de linzen (paprika is erg lekker). Zeker een aanrader!
Mmmmm, sounds good!!
Met de herfst en de winter in aantocht eten wij vaker linzen en bonen. Heerlijk!
Ik ken linzen alleen op de traditionele Marokkaanse manier.
Maar zit recept lijkt mij ook heerlijk. Die ga ik onthouden.
Linzen hmm nooit van gehoord , maar nu heb ik het in huis en hebben we dit recept gemaakt en it taste good . Komt zekers regelmatig op onze menu te staan .
Dank u wel Marloes
Wat leuk om de recepten te lezen, dankjewel. Het klinkt lekker, ga het zeker maken.
Zelfs hier op vakantie is jullie blog vaste prik, interessante onderwerpen en jullie beschrijven ze leuk!
Dank je wel Hanneke! Jij Bedankt voor de inspiratie 🙂
Was erg lekker, zelfs je vader vond het lekker dus dat komt vaker op tafel!
Yeah! Papa’s smaakpapillen zijn altijd de grootste uitdaging 😉
Ben niet van de goede voornemens, maar dit jaar is mijn goede voornemen om zeker 1x in de week vegetarisch te eten. En ben dus op zoek naar smakelijke vegetarische gerechten. Dit gerecht ziet er lekker uit en ga het vanavond gelijk uitproberen. Je hoort van me wat de rest van het gezin ervan vond…. 🙂
Ik ben heel benieuwd! 🙂
Dit was echt heerlijk! Bedankt voor het recept!
Graag gedaan 🙂
Hoi Marloes!
Klein vraagje over dit recept. Kun je ook geitenkaas toevoegen in plaats van Feta? Ik vind dat lekkerder persoonlijk, maar weet het verschil in voedingswaarde niet echt… Bedankt!
Groet, LInda
Ja hoor! Houd dan dezelfde hoeveelheid aan.
Heerlijk recept, al een paar keer gemaakt……..Superlekker
Dank je wel!
Hi,
Is het de bedoeling dat je deze salade warm eet of is het koud ook lekker?
Ik moet een salade met linzen maken voor een bijeenkomst en ik kan het dus niet lauwwarm houden.
Gr Brigitte
Het kan beide!
Ok dank je !
Ik was op zoek naar vegetarisch gerecht zonder aardappels, rijst of pasta. En dan toch wel iets lekkers.
Dit recept paste precies en we hebben ervan gesmuld!
Top! Leuk om te horen.
Het is een heerlijk recept voor een keer vegetarisch eten!
Voor het eerst een linzenrecept gemaakt en we vonden het beide heerlijk! Zeker voor herhaling vatbaar! X
Yeah!! Nice. Wat leuk dat Frank het ook lekker vond! Ik krijg Sven hier zeker niet aan, hihi.
Haha, ja dat viel me ook alles mee! Nahja wat bonen etc. betreft ben ik meestal de moeilijke eter.. 🙂
😀
BION I’m imespsred! Cool post!
da série Como se fosse ontem clique nos links abaixo:Como se fosse ontem IComo se fosse ontem IIComo se fosse ontem IIIComo se fosse ontem IVComo se fosse ontem V Enviar por email – ImprimirTags:Diário Popular,
Bon, je viens de voir des images en direct à la RC: quelle tristesse! 🙁 Cet incendie, au même titre que ceux de Place Royale et du collège (Bellevue?) à Sillery, il y a une vingtaine d’année, restera longtemps gravé dans notre mémoire collective…
Wow, I have honestly never picked up on that similarity before, but you’re totally right. As far as I can tell it’s not official (Wikipedia usually would say so if it was). I guess that shows just how indebted late-90s pop is to Prince.
Dit smaakt nergens naar!
Dan niet meer maken 🙂
Dag marloes!
Erg lekker lijkt het me!
Door welke groente kun je de spinazie evt vervangen? Er zit erg veel histamine in en daar kan ik helaas niet goed tegen.
Heb je nog inspiratie voor meer simpele recepten met linzen of bijv. Kikkererwten?
Super is dit al hoor!
Groetjes Anne
Typ even ‘kikkererwten’ of ‘linzen’ in het zoekbalkje op mijn site, daar vind je genoeg. Je kunt bijvoorbeeld sperziebonen doen, of broccoli, of courgette.
Ziet er heerlijk uit.
Weet je ook de voedingswaarde??
Mijn man is geen voorstander van peulvruchten maar dit recept viel heel bijzonder goed in de smaak.
Zelf heb ik een ui en een teentje knoflook er aan toegevoegd.
Bedankt voor het smakelijke gemakkelijk te maken recept.
Greetje
Geen kruiden? Helemaal niets? Niet eens peper of zout??
Pffff… #whitepeople
Door hoeveel gram linzen in blik (uitlekgewicht) zou je de 200 gram droge linzen kunnen vervangen voor het gemak?
Feta is helaas niet vegetarisch. Het wordt gemaakt met stremsel. Stremsel wordt gemaakt door een kalf te doden en het uit de maag te halen. Ik ben hier zelf recentelijk achter gekomen en me rot geschrokken.