| 8 september 2013

Recept: hummus!

P1030639

Hummus (spreek officieel uit als goemoes) wordt veel gebruikt in de Turkse en Marokkaanse keuken. Ook in Nederland is het steeds populairder en beter te verkrijgen in de supermarkten. Ik liet je in mijn boodschappen video al zien dat ik het zelfs eens bij de Lidl vond. Deze variant was echter veel te zout voor mij, andere varianten bevatten teveel olie naar mijn smaak. Ik laat je vandaag zien hoe je heel gemakkelijk zelf heerlijke hummus kunt maken.

Het is niet alleen lekker en op veel manieren te gebruiken, maar ook nog eens super gezond! Hummus wordt gemaakt van kikkererwten, vaak gemengd met sesamzaad. De kikkererwten bevatten veel eiwitten en de sesamzaden goede vetten. Je zult merken dat je van een boterham met hummus lang een vol gevoel houdt. Dit is echter niet de enige manier waarop je hummus kunt gebruiken, ik vind het ook heerlijk als dip voor bijvoorbeeld groenten, op een toastje of cracker of bijvoorbeeld als aanvulling in mijn wrap.

Er zijn veel verschillende recepten voor het maken van hummus, ik laat je zien hoe ik het graag maak.

Ingrediënten

    • 1 blik kikkererwten
    • 30g sesamzaad
    • Een halve citroen
    • 1 flinke teen knoflook
    • Een scheutje olijfolie
    • Komijnzaad
    • Tijm
    • Peper
    • Zout

Ingrediënten

In plaats van sesamzaad wordt ook vaak sesampasta (tahin) gebruikt. Dit kun je krijgen in de toko, maar ik zie het niet vaak in de supermarkt liggen. Omdat sesamzaad beter verkrijgbaar is, gebruikt ik dat. Je zou dit eventueel ook kunnen weglaten, maar dat wordt de smaak anders.

Bereiding
Giet de kikkererwten af, bewaar eventueel iets van het vocht om de hummus later smeuïger te maken. Doe de sesamzaadjes in een droge koekenpan en rooster ze goudbruin. Blijf hier bij, anders verbranden ze gemakkelijk!

Collage1

Pers de teen knoflook bij de kikkererwten. In veel recepten worden 2-3 tenen knoflook gebruikt, ik vind dit te sterk, je kunt dit voor jezelf beoordelen. Knijp sap uit een halve citroen erbij, let erop dat er geen pitjes meekomen. Voeg ook wat komijnzaad, tijm, peper en zout toe. Het originele hummus recept bevat geen tijm, maar ik ben dol op die smaak en vind het bovendien leuk staan!

Collage2

Doe de geroosterde sesamzaadjes in een kom of vijzel met een klein scheutje olijfolie en plet ze. Heb je geen vijzel, gebruik dan een lepel om de zaden te pletten. Of creeër zoals ik een nepvijzel van een bierflessenopener :-). De zaadjes hoeven niet helemaal fijn, als ze een beetje gekneusd zijn is het voldoende, ze geven dan al meer smaak af. Doe ze bij het mengsel.

P1030634

Pak vervolgens je staafmixer erbij en mixen maar! Dit alles kan natuurlijk ook in een keukenmachine, maar dit scheelt schoonmaakwerk. Zorg dat alle kikkererwten fijn zijn en dat alles goed door elkaar is gemengde. Als je de hummus smeuïger wilt hebben, dan kun je wat van het kikkererwtenvocht bijvoegen. Je kunt hier ook olijfolie voor gebruiken, maar ik vind het dan te vet worden.

P1030637

Je kunt de hummus nu gebruiken hoe je het wilt! Ik noemde al suggesties hierboven. Ik gebruikte het dit weekend op een cracker en als dip voor komkommer. Ik had nog ruim over, dat staat nu lekker in de koelkast.

P1030639

Doordat er geen conserveermiddelen inzitten, blijft de hummus niet heel lang goed. Het citroensap voorkomt verkleuring, maar toch raad ik je aan de hummus niet langer dan een paar dagen te bewaren. Sluit het goed af in een bakje, of duw wat vershoudfolie direct op het product, zodat er geen zuurstof bij kan komen.

P1030650

Ik raad je zeker aan om dit receptje eens te proberen, het is écht lekker. Ik vind het ideaal bij de borrel, om lekker te kunnen snoepen zonder dat het ongezond is.

Groetjes, Marloes

Eet jij wel eens hummus? Hoe gebruik jij het?

11 reacties

  1. Zelf kikkererwten weken en koken maakt het NOG lekkerder 😉 kost alleen wel veel tijd.

    Voor de variatie is het ook lekker om door dit recept (ik gebruik dezelfde ingrediënten) zongedroogde tomaten te doen, heerlijk!

  2. Ik doe er eigenlijk alleen knoflook, tahin, citroensap en olijfolie bij en inderdaad voor het gemak uit een blikje. Ik zal toch eens de gekookte variant proberen. Ik gebruik het als brood of cracker beleg, heerlijk!

  3. Ziet er heerlijk uit! Ik als Marokkaanse heb hummus nog nooit geproefd, das wel schandalig eigenlijk 😉 Daar moet snel verandering in komen. Bedankt voor het delen van je recept..

  4. Ik maak wekelijks humus maar wel met tahin soms doe ik bij de helft een stuk geroostede paprika, zo heb je 2 soorten humus, maar zal zeker de tijm eens proberen..

  5. Ik ben gek op hummus! Zowel als dip voor mn groentes (komkommer, wortel, paprika, etc.), als op crackers of rijstwafels. Ik ga dit recept zeker uitproberen! Nou vroeg ik me af, wat is gezonder/beter: sesamzaad of tahin? En bij de AH zag ik ‘Raw organic food sesam zaad gepeld’, is dit een andere (betere variant) op sesamzaad of maakt dit niks uit?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram