Recept: Homemade Healthy Pizza

Een tijdje geleden stelde Sabine bij de reacties de vraag of we een recept hadden voor gezonde pizza. Dat hadden we niet, maar ik vond het een mooie uitdaging en ben aan het uitzoeken geslagen! Het resultaat zie je vandaag, volgens mij is dit het dichtst dat je kunt komen bij een gezonde pizza, met producten die voor iedereen gemakkelijk zijn te verkrijgen!

Ik kocht alle producten gewoon in de supermarkt. Je zou kunnen discussiëren over of het gezonder had gekund met speltmeel of volkorenmeel en pure gist, maar dit was niet verkrijgbaar in de supermarkt en ik wilde het zo toegankelijk mogelijk houden.

De grootste uitdaging is het krijgen van goede verhoudingen tussen koolhydraten, eiwitten en groentes. Ik houd voor het gemak de richtlijnen van het voedingscentrum aan, 200g koolhydraathoudend product, 125g vlees(vervanger) voor een man en 100g voor een vrouw en 200g groentes (mag meer zijn!). Een pizza bevat vaak erg veel kaas en daarnaast ook nog vlees of vis. 50g kaas staat gelijk aan een gehele portie vleesvervanger! Ik gebruikte in dit recept daarom een halve portie kaas (25g) en een halve portie vlees/vis (50-75g). Daarnaast zorgde ik voor 2 personen voor 400g deeg en 400g groentes.

Hieronder de precieze ingrediënten die ik gebruikte, onderaan dit artikel vind je opties voor variatie.

Ingrediënten bodem (2 personen)

  • 175g volkorenmeel
  • 75g zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei
  • 100ml water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel zout

Ingrediënten beleg (2 personen)

  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 50g geraspte oude kaas (of pittige kaas)
  • +- 150ml gezeefde tomaten
  • 75g gerookte ham
  • 75g tonijn uit blik (goed uitgelekt!)
  • 1 ui in ringen
  • 1 paprika in reepjes
  • 4 tomaten in plakjes
  • 3/4 bakje champignons in plakjes
  • Kruiden naar keuze
  • 2 kleine handjes rucola

Ingredienten

Bereiding bodem
Meng het volkorenmeel en het zelfrijzend bakmeel in een kom door elkaar. Voeg daarna het ei, het water, de olie en het zout erdoor. Was je handen en meng het geheel goed door elkaar. Blijf kneden tot het goed aan elkaar plakt en haal het uit de kom. Kneed het deeg nog +- 10 minuten goed door op het aanrecht. Duw het telkens uit elkaar en pak het weer samen. Als het deeg niet meer plakt en breekt, is het klaar. Doe het terug in de kom en bedek deze met een stuk huishoudfolie. Laat het deeg op een warme plaats 30-45 minuten rijzen. Zet ondertussen de oven aan op de warmste stand (+- 250 graden) en laat deze voorverwarmen.

Bestrooi het aanrecht met een beetje bloem. Pak een deegroller (of lege wijnfles) en doe hier ook wat bloem op. Rol het deeg uit tot een dunne lap (+- 3mm) en rol de randen een beetje terug zodat het beleg er straks niet af rolt. Leg de bodem op een stuk bakpapier op een bakplaat.

Beleg pizza
Besmeer de pizzabodem met een beetje knoflook, doe dat eerst zodat je het nog gemakkelijk kunt verdelen. Doe er daarna een laag gezeefde tomaten over. Bestrooi hier de kaas overheen, 25g per persoon. Gebruik kaas met veel smaak, zodat je minder nodig hebt. De basis van de pizza is nu klaar! Je kunt het beleggen zoals je wilt. Ik leg hieronder uit hoe ik mijn pizza belegde, andere ideeën vind je onder het volgende kopje.

Ik belegde de hele pizza met ui en champignons, op de ene kant deed ik tomaat en 30g tonijn. Op de andere kant deed ik paprika en 30g gerookte ham. Ik strooide over de hele pizza wat tijm en peterselie.

Zet de pizza vervolgens voor +-12 minuten in de oven. Nadat ik hem eruit haalde, legde ik een handje rucola op een helft van de pizza.

Variatie
Ik raad je aan om te kiezen voor smaakvolle soorten vlees, vis of vleesvervanger. Normaal gesproken zit er een grotere portie kaas en vlees/vis op een pizza, met smaakvolle producten mis je dit minder. Salami en chorizo zijn erg vet, kies liever voor magere producten als (parma)ham, gerookte zalm, gerookte kip, garnalen of ansjovis. Je kunt er ook voor kiezen om flink wat verschillende soorten paddenstoelen op de pizza te doen.

Denk voor beleg ook eens aan olijven, maïs, artisjok, rode peper, ananas, banaan, rode ui, basilicum, spinazie, zongedroogde tomaatjes, aubergine of courgette.

Pizza

Conclusie
Albert en ik vonden dit een zeer geslaagd experiment en hebben gesmikkeld van onze pizza’s! Ik heb de mijne niet eens helemaal op gekregen, terwijl ik toch echt een grote eter bent. Je proeft dat de pizza’s veel minder zout en minder vet zijn en door de volkorenbodem heb je langer een vol gevoel. Wij gaan dit zeker vaker maken!

Succes met het maken van jouw eigen healthy pizza!

Groetjes, Marloes

Ga jij deze pizza maken? Laat dan zeker even weten wat je ervan vond!

13 reacties

  1. Mmmmmm! Ik ga dit natuurlijk meteen proberen!! Ziet er goed uit!
    Superleuk ook dat jullie mijn reacties lezen en er iets mee doen 🙂 🙂 🙂

    Heel erg bedankt! XX

  2. Hoi, ik heb dit geprobeerd te maken met volkoren roggemeel, maar dat was echt een drama. Nog nooit heb ik zo’n plakkerig deeg meegemaakt. Heb t ook weggegooid, erg jammer. Neem aan dat je gewoon volkorenmeel uit de supermarkt hebt gebruikt? Groet, Anouk

  3. Dit lijkt me erg lekker! Zou ik het ook met tarwebloem kunnen maken? Ik heb namelijk geen volkorenmeel in huis.. En als ik het voor 1 persoon wil maken, moet ik dan de helft van het ei nemen?

    Groetjes!

  4. Leuk recept! Ik ga het vandaag maken:)
    Even een vraagje. Kan ik dan nu ook alvast het deeg maken en dan tot vanavond als ik de pizza ga maken, in de koelkast laten rijzen? Of rijst het dan te lang?

    Alvast bedankt!
    Groetjes Kim

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram