Gezonde producten Recepten Tussendoortje Tussendoortjes Voeding

Recept: Healthy Spelt Kwarkcake met Appeltaartsmaak!

Door

Hi allemaal! Ik kreeg de laatste tijd steeds vaker de vraag of ik weer eens een recept wilde plaatsen van gezonde koekjes of een gezonde cake. Ik ben dus hard gaan brainstormen voor jullie en ben op dit recept gekomen. Het is een gezonde cake met kwark en appeltaartsmaak. Ik maakte de cake van speltmeel, maar je kunt ook volkorenmeel of havermeel gebruiken.



Ingrediënten (1 cake +- 12 plakken)

  • 300g Optimel kwark appel/kaneel (bij mijn supermarkt was hij op, dus ik nam een huismerk variant)
  • 200g speltmeel, verkrijgbaar bij veel supermarkten in het schap met dieetproducten
  • 50g rozijnen
  • 1 grote zoete appel
  • 2 eieren
  • 1/2 zakje bakpoeder (8g)
  • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden (kaneel kan ook)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de appel in kleine stukjes. Wel de rozijnen in lauwwarm water. Voeg dan alle ingrediënten bij elkaar in een kom (ik neem het nooit zo nauw met de volgorde ;)) en meng alles goed door elkaar. Vet je cakevorm in met een beetje olie of boter, bij een siliconen vorm is dit niet nodig. Giet het beslag in de vorm en zet deze voor 30 minuten in de oven. Check af en toe of je cake niet verbrand, de tijd kan namelijk per oven verschillen.

recept healthy kwarkcake appeltaartsmaak

Na 30 minuten haal je de cake eruit en dan kun je smullen. Warm is hij extra lekker! Hieronder vind je de voedingswaarde van een plakje van deze cake, vergeleken met een plakje normale cake. Hij bevat veel minder vet en suiker en meer eiwit en vezels! Ik ga er daarbij van uit dat je 12 plakjes uit een cake haalt.

Voedingswaarde cake en kwarkcake

Ik ben heel benieuwd of jij deze cake gaat maken. Ik ben heel blij met het resultaat en vind het zeker een aanrader.

Groetjes, Marloes

Ga jij deze cake maken? Voor welke gelegenheid?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (33)
  1. Marije 4 jaargeleden

    Wauw, wat een goed recept! Ik ben nu bezig met sportvasten maar deze sla ik op en ga ik binnenkort maken. Dank je wel!

    Reageer
    • Marloes 4 jaargeleden

      🙂 Graag gedaan!

      Reageer
      • Marije 4 jaargeleden

        Hai,
        Ik heb hem gemaakt en werkelijk, wat heerlijk! En dat met relatief gezonde ingredienten? De volgende keer maak ik hem van amandelmeel, voeg ik een snufje zout toe en ipv de rozijnen nog een appel toe. Hopelijk net zo lekker maar met minder koolhydraten.
        Groetjes Marije

        Reageer
  2. Bea 4 jaargeleden

    Het heeft precies wat weg van broodpudding en laat ik dat nu precies wel heel graag lusten. Deze ga ik ook eens proberen 😀
    Ook super goed dat je de vergelijking maakt met gewone cake

    Reageer
  3. karin 4 jaargeleden

    Ziet er heel erg lekker uit!
    Ga ik zeker deze week eens maken.
    Heb er nu al zin in.

    Reageer
    • Marloes 4 jaargeleden

      Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt!

      Reageer
  4. mandy 4 jaargeleden

    Zou je in plaats van de appel kaneel kwark of gewone naturel kwark kunnen gebruiken?

    Reageer
    • Marloes 4 jaargeleden

      Dat kan…maar dat maakt de cake wel veeeeeell minder zoet 🙂

      Reageer
      • mandy 4 jaargeleden

        Heb hem met gewone kwark gemaakt.. Iets meer koekkruiden er in en heb 4 stukjes gedroogde abrikozen er in gedaan. Super lekker 🙂

        Reageer
        • Marloes 4 jaargeleden

          Goed om te weten! Dank je wel voor je tip.

          Reageer
  5. Lilian 4 jaargeleden

    Heb hem op pinterest opgeladen en ga hem zeker eens maken! Dankjewel voor het recept!

    Reageer
    • Marloes 4 jaargeleden

      Cool 🙂 fijn als je dan even mijn site als bron vermeld!

      Reageer
  6. Ati 4 jaargeleden

    Ik heb de ingrediënten al in huis gehaald! Lijkt me superlekker!

    Reageer
  7. Anita 4 jaargeleden

    Ontzettend leuk dit. Ik ga het zeker uitproberen. Het ziet er lekker uit.
    Ook vind ik je blog super leuk. Ik heb het nog niet zo lang geleden ontdekt en ben fan. Volg de filmpjes en doe verschillende oefeningen thuis!

    Reageer
  8. Kim 4 jaargeleden

    Leuk recept!
    Ik heb het net gemaakt. Hetelucht 200 graden 30 min. Na 15 minuten was de bovenkant al heel bruin, maar van binnen was hij nog niet droog toen ik er met een prikker in ging. Vervolgens nog 10 minuten op 160 graden gedaan. Hij is nu nog wat nattig. Zou dat komen door de kwark en appel? Dit omdat de bovenkant wel donkerbruin is.

    Alvast bedankt 🙂
    Groetjes Kim

    Reageer
    • Marloes 4 jaargeleden

      Misschien inderdaad een wat lagere temperatuur. Hij wordt na het afkoelen nog wel droger, maar blijft inderdaad iets vochtig.

      Reageer
  9. Vera 4 jaargeleden

    Hij is lekkerrrrr….!!!!!!
    Blijft inderdaad wat vochtig, maar ik hou van een wat plakkerige cake. Lekker fris door de appel. Echt een aanrader voor een gezond tussndoortje.
    Ik heb een plak ingevroren, eens kijken of dat ook bij deze cake prima kan.
    Bedankt voor het recept!

    Reageer
    • Marloes 4 jaargeleden

      Graag gedaan! Ik ben benieuwd hoe hij het invriezen houdt…laat maar even weten!

      Reageer
      • Vera 4 jaargeleden

        Invriezen is geen succes. De randen van de cake zijn nog okee, maar het middendeel wordt er heel papperig door. Bij het bananenbrood/cake kan het wel goed, vooral door de geprakte banaan. Ik denk dat hierbij de kwark ervoor zorgt dat het zo papperig wordt.

        Dus volgende keer maak ik gewoon een kleinere portie per keer. Bij de Xenos hebben ze kleine cakevormpjes die het ook prima doen.

        Reageer
        • Dizzzzy 3 jaargeleden

          Beetje laat deze reactie van mij … maar invriezen lukt hier prima. Misschien dat het komt doordat ik zelf met de keukenmachine havermoutmeel maak en dit heb gebruikt ipv speltmeel. Dus ik weet niet of jij hem nog vaak bakt, maar hier blijft het een favorietje !!!

          Reageer
  10. Angela 4 jaargeleden

    Ik heb hem nu in de oven zitten! Ik ben fan van je ! Ben door jou oefeningen work outs 47 kilo afgevallen en in zien gezond eten belangrijk is.

    Groetjes Angela

    Reageer
    • Marloes 4 jaargeleden

      Wow!! Super goed Angela. Zo leuk om te horen!

      Reageer
      • Angela 4 jaargeleden

        Asjeblieft! En cake was gelukt en lekker!

        Reageer
  11. Jessica 4 jaargeleden

    Hoy Marloes,
    waar kan je deze variant van griekse joghurt verkrijgen?
    Deze probeer ik zeker een keertje in het weekend met men dochtertjes 😉
    groetjes Jessica

    Reageer
    • Marloes 4 jaargeleden

      Ik kocht deze bij de jumbo. Maar bij alle grote supermarkten zullen ze optimel hebben, die heeft een variant met appel/kaneel smaak!

      Reageer
  12. Roos 2 jaargeleden

    Ik heb deze nu in de oven!!! ben benieuwd.. veel te lekker ben ik bang

    Reageer
  13. Andrea 2 jaargeleden

    Oh wat ziet die er lekker uit! Ga ik zo snel mogelijk proberen! Ik houd van lekkere maar wel gezonde tussendoortjes!
    Bedankt voor het recept en alle tips en recepten die je deelt, super!
    Ik blijf je volgen 😀
    Groetjes, Andrea

    Reageer
  14. Andrea 2 jaargeleden

    Ben benieuwd, staat nu in de oven. Lijkt me heerlijk! 🙂

    Reageer
  15. Saskia 2 jaargeleden

    De cake staat in de oven, ik ben erg benieuwd! Wat me wel opviel is dat mijn (kleine) cakevorm nog niet voor eenderde gevuld is met het beslag, en nu na 15 minuten wordt ‘ie ook niet hoger! Ik heb alles precies gedaan zoals je hebt beschreven (en een snufje zout toegevoegd nadat ik dat las in de comments).

    Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: