Hi allemaal! Ik kreeg de laatste tijd steeds vaker de vraag of ik weer eens een recept wilde plaatsen van gezonde koekjes of een gezonde cake. Ik ben dus hard gaan brainstormen voor jullie en ben op dit recept gekomen. Het is een gezonde cake met kwark en appeltaartsmaak. Ik maakte de cake van speltmeel, maar je kunt ook volkorenmeel of havermeel gebruiken.
Ingrediรซnten (1 cake +- 12 plakken)
- 300g Optimel kwark appel/kaneel (bij mijn supermarkt was hij op, dus ik nam een huismerk variant)
- 200g speltmeel, verkrijgbaar bij veel supermarkten in het schap met dieetproducten
- 50g rozijnen
- 1 grote zoete appel
- 2 eieren
- 1/2 zakje bakpoeder (8g)
- 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden (kaneel kan ook)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de appel in kleine stukjes. Wel de rozijnen in lauwwarm water. Voeg dan alle ingrediรซnten bij elkaar in een kom (ik neem het nooit zo nauw met de volgorde ;)) en meng alles goed door elkaar. Vet je cakevorm in met een beetje olie of boter, bij een siliconen vorm is dit niet nodig. Giet het beslag in de vorm en zet deze voor 30 minuten in de oven. Check af en toe of je cake niet verbrand, de tijd kan namelijk per oven verschillen.
Na 30 minuten haal je de cake eruit en dan kun je smullen. Warm is hij extra lekker! Hieronder vind je de voedingswaarde van een plakje van deze cake, vergeleken met een plakje normale cake. Hij bevat veel minder vet en suiker en meer eiwit en vezels! Ik ga er daarbij van uit dat je 12 plakjes uit een cake haalt.
Ik ben heel benieuwd of jij deze cake gaat maken. Ik ben heel blij met het resultaat en vind het zeker een aanrader.
Groetjes, Marloes
Ga jij deze cake maken? Voor welke gelegenheid?
Wauw, wat een goed recept! Ik ben nu bezig met sportvasten maar deze sla ik op en ga ik binnenkort maken. Dank je wel!
๐ Graag gedaan!
Hai,
Ik heb hem gemaakt en werkelijk, wat heerlijk! En dat met relatief gezonde ingredienten? De volgende keer maak ik hem van amandelmeel, voeg ik een snufje zout toe en ipv de rozijnen nog een appel toe. Hopelijk net zo lekker maar met minder koolhydraten.
Groetjes Marije
Goed idee Marije! ๐
Het heeft precies wat weg van broodpudding en laat ik dat nu precies wel heel graag lusten. Deze ga ik ook eens proberen ๐
Ook super goed dat je de vergelijking maakt met gewone cake
๐ Leuk!
Ziet er heel erg lekker uit!
Ga ik zeker deze week eens maken.
Heb er nu al zin in.
Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt!
Zou je in plaats van de appel kaneel kwark of gewone naturel kwark kunnen gebruiken?
Dat kan…maar dat maakt de cake wel veeeeeell minder zoet ๐
Heb hem met gewone kwark gemaakt.. Iets meer koekkruiden er in en heb 4 stukjes gedroogde abrikozen er in gedaan. Super lekker ๐
Goed om te weten! Dank je wel voor je tip.
Heb hem op pinterest opgeladen en ga hem zeker eens maken! Dankjewel voor het recept!
Cool ๐ fijn als je dan even mijn site als bron vermeld!
Ik heb de ingrediรซnten al in huis gehaald! Lijkt me superlekker!
๐
Ontzettend leuk dit. Ik ga het zeker uitproberen. Het ziet er lekker uit.
Ook vind ik je blog super leuk. Ik heb het nog niet zo lang geleden ontdekt en ben fan. Volg de filmpjes en doe verschillende oefeningen thuis!
Super leuk om te horen! ๐
Leuk recept!
Ik heb het net gemaakt. Hetelucht 200 graden 30 min. Na 15 minuten was de bovenkant al heel bruin, maar van binnen was hij nog niet droog toen ik er met een prikker in ging. Vervolgens nog 10 minuten op 160 graden gedaan. Hij is nu nog wat nattig. Zou dat komen door de kwark en appel? Dit omdat de bovenkant wel donkerbruin is.
Alvast bedankt ๐
Groetjes Kim
Misschien inderdaad een wat lagere temperatuur. Hij wordt na het afkoelen nog wel droger, maar blijft inderdaad iets vochtig.
Hij is lekkerrrrr….!!!!!!
Blijft inderdaad wat vochtig, maar ik hou van een wat plakkerige cake. Lekker fris door de appel. Echt een aanrader voor een gezond tussndoortje.
Ik heb een plak ingevroren, eens kijken of dat ook bij deze cake prima kan.
Bedankt voor het recept!
Graag gedaan! Ik ben benieuwd hoe hij het invriezen houdt…laat maar even weten!
Invriezen is geen succes. De randen van de cake zijn nog okee, maar het middendeel wordt er heel papperig door. Bij het bananenbrood/cake kan het wel goed, vooral door de geprakte banaan. Ik denk dat hierbij de kwark ervoor zorgt dat het zo papperig wordt.
Dus volgende keer maak ik gewoon een kleinere portie per keer. Bij de Xenos hebben ze kleine cakevormpjes die het ook prima doen.
Beetje laat deze reactie van mij … maar invriezen lukt hier prima. Misschien dat het komt doordat ik zelf met de keukenmachine havermoutmeel maak en dit heb gebruikt ipv speltmeel. Dus ik weet niet of jij hem nog vaak bakt, maar hier blijft het een favorietje !!!
Ik heb hem nu in de oven zitten! Ik ben fan van je ! Ben door jou oefeningen work outs 47 kilo afgevallen en in zien gezond eten belangrijk is.
Groetjes Angela
Wow!! Super goed Angela. Zo leuk om te horen!
Asjeblieft! En cake was gelukt en lekker!
Hoy Marloes,
waar kan je deze variant van griekse joghurt verkrijgen?
Deze probeer ik zeker een keertje in het weekend met men dochtertjes ๐
groetjes Jessica
Ik kocht deze bij de jumbo. Maar bij alle grote supermarkten zullen ze optimel hebben, die heeft een variant met appel/kaneel smaak!
Ik heb deze nu in de oven!!! ben benieuwd.. veel te lekker ben ik bang
Oh wat ziet die er lekker uit! Ga ik zo snel mogelijk proberen! Ik houd van lekkere maar wel gezonde tussendoortjes!
Bedankt voor het recept en alle tips en recepten die je deelt, super!
Ik blijf je volgen ๐
Groetjes, Andrea
Ben benieuwd, staat nu in de oven. Lijkt me heerlijk! ๐
De cake staat in de oven, ik ben erg benieuwd! Wat me wel opviel is dat mijn (kleine) cakevorm nog niet voor eenderde gevuld is met het beslag, en nu na 15 minuten wordt โie ook niet hoger! Ik heb alles precies gedaan zoals je hebt beschreven (en een snufje zout toegevoegd nadat ik dat las in de comments).