Edit: Huh. geen challenge deze vrijdag? Nee, sorry. Ik heb een beetje verkeerd gepland! De nieuwe challenge komt morgen, houd vandaag dus gewoon nog een keer een dagboekje bij!
Een tijdje geleden bracht een cliënt me op een idee. Ze vroeg of granola een gezond product is. Granola is een soort ontbijtgranen die vooral ik Amerika veel gebruikt wordt, het is vergelijkbaar met onze cruesli. Een nadeel is dat granola (of cruesli) vrijwel altijd veel suiker bevat. Veel mensen vinden de crunchy bite echter heel erg fijn. Vandaag laat ik je zien hoe je gemakkelijk zelf een gezondere variant kunt maken!
Hieronder vind je de ingrediënten die ik heb gebruikt, voel je echter vrij om lekker te variëren! Je kunt alle soorten gedroogd fruit toevoegen (aan het einde, net als de rozijnen), alle soorten noten, pitten en zaden. Je kunt ook denken aan gojibessen en kokosrasp of stukjes kokos.
Ingrediënten (Totaal +- 600g, gelijk aan een pak ontbijtgranen)
- 200g havermout (geen instant havermout!)
- 200g speltvlokken
- 50g amandelen
- 50g walnoten
- 3 handjes rozijnen
- 75g honing
- 2 eetlepels chiazaden
- 2 eetlepels olijfolie (of een andere olie naar keuze)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 150 graden. Haal de bakplaat uit de oven en leg hier bakpapier op. Hak de noten in stukken, maar ze zo groot als je wilt. Meng de havermout, de speltvlokken, de noten en de chiazaden door elkaar in een kom.
Meng de olijfolie goed door de honing en doe dit bij het granolamengsel. Schep alles net zo lang door elkaar totdat er geen droge stukjes meer zijn.
Verdeel het mengsel over de bakplaat en plaats deze in de oven. Zet de timer op 10 minuten, dan is het tijd om de granola even om te scheppen zodat het geleidelijk bruin wordt. Herhaal dit elke 10 minuten en blij regelmatig checken of het niet te bruin wordt. Proeven mag best ;-).
Mijn granola was na 25 minuten klaar. Haal de plaat uit de oven en laat het afkoelen. Nu kun je als je dat wilt rozijnen eroverheen strooien. Doe de granola in een pot, als deze luchtdicht is dan kun je het best een tijd goed houden!
Op deze manier heb je heerlijke crunchy ontbijtgranen die nog best verantwoord zijn ook! Ze bevatten iets meer suiker dan muesli, door de honing. Maar veel minder dan cruesli, honeypuffs etc. Per portie zal je nooit meer dan +-8g honing binnen krijgen, dit is ongeveer de helft van wat je op een boterham zou smeren. Deze granola is ook heerlijk als tussendoortje!
Ik hoop dat je het leuk vond om te zien!
Groetjes, Marloes
Heb jij wel eens zelf granola gemaakt? Ga je het doen?
Dat ziet er lekker uit! Had er nog nooit van gehoord, maar dit ga ik zeker proberen!
Leuk 🙂 Let me know!
Misschien een stomme vraag, maar wat is instant havermout? Ik gebruik altijd de havermout van Quacker.
Als het instant havermout is dan staat het erop. Die havermout is al ‘bewerkt’ zodat het supersnel klaar is. Normale havermout heeft iets langer nodig voor de bereiding. Quacker havermout is gewoon prima, net als de AH basic variant (maar €0,40 ofzo!). Die laatste gebruik ik zelf!
Leuk idee, lijkt me juist veel lekkerder dan gewone cruesli zo!
Ik heb laatst ook Snickers en chocolademousse zelf met zoveel mogelijk gezonde en natuurlijke ingrediënten gemaakt (dadels, banaan, avocado etc.), je mist de ‘gewone’ versies niet meer eigenlijk.
Ik heb altijd havermout van AH Basic, daar staat verder niks over instant op… Wel benieuwd wat het verschil is.
top ! dankjewel
Ik heb zelf al eens zoiets gemaakt maar deze is toch net anders. Leuk om eens te proberen.
En psssstttt ik ben stiekem erg jaloers op je mooie oven 😉
Goed recept! Ik ga dit maken voor mijn vriend, ik weet zeker dat hij dit kan waarderen. Misschien snoep ik er dan zelf ook van mee 😉
Haha, vast wel!
Hoi Marloes,
Dit lijkt me lekker een keer ipv muesli. Had wel een vraag kan je de speltvlokken ook achterwege laten en vervangen door bijv meer havermout?
Groeten Linda.
Mmmmm lekker! Blij dat ik nog boodschappen moet doen, ga ik morgen gelijk maken!
Leuk!
Ik ga dit zeker proberen! Heb nu nog winkel-cruesli staan, haha, maar dit recept is echt een blijvertje, dat weet ik al zonder proberen!
Groetjes, Linda
PS Allemaal super leuke tips op jullie site!
Super leuk! Dank je wel
Hij is dus klaar, mijn huis geurt heerlijk en het smaakt echt lekker!
Leukleukleuk!
By the way… Ik zal de granola maken met agavesiroop!
klink echt heerlijk
🙂
Wat handig! Ik koop meestal granola in de natuurwinkel, maar dat is natuurlijk meer gezoet (en duurder haha) dan zelfgemaakte granola! Is het ook mogelijk om de speltvlokken te vervangen door meer havermout, of doet de spelt iets belangrijks?
Ik hoor het graag!
Maayke
Nee hoor, havermout is prima!
Gisteren eindelijk gemaakt! Het kost wat om de producten in huis te halen, maar je bespaart weer op de zakken chips etc. denk ik dan maar! Hij smaakt trouwens heerlijk, een blijvertje.
Thuis vroegen ze zich af of de hoeveelheid honing niet teveel is met de rozijnen erbij, zodat het toch weer ongezond wordt? Mij lijkt het niet, maar ik vroeg het me af.
Nee hoor dat valt juist best mee! In veel recepten gaat nog veel meer honing 🙂
Hoi, als je alleen havermout toevoegt en geen speltvlokken, hoeveel gram have4mout moet je dan toevoegen?
Gr judy
400g in totaal 🙂
Dankjewel Marloes!
Vanmiddag ga ik je granola maken!
Leuk!
En hii is heerlijk!
Yeah!!