| 12 september 2013

Recept: Gezonde tonijnsalade (voor op brood)

2

Gister maakt ik een grove indeling voor jullie, wat betreft de voedingswaarde van verschillende soorten broodbeleg. Zoals jullie inmiddels weten, houd ik niet zo van een ‘kale boterham met kipfilet’. Ik probeer altijd een klein feestje van mijn maaltijden te maken. Één van mijn favoriete soorten broodbeleg, is zelfgemaakte gezonde tonijnsalade! Tonijnsalade uit de winkel bevat vaak veel vet (mayonaise) en andere onnodige toevoegingen. Ik maak daarom af en toe zelf een kom salade, ik laat je vandaag zien hoe ik dat doe.

Dit is echt supersimpel, alleen wat snijwerk en je hebt een heerlijke gezonde salade voor je staan. Waar ze in de fabriek mayonaise gebruiken om het romig te krijgen, kies ik voor kwark. Hierdoor blijft de salade lekker mager. De tonijn bevat enorm veel eiwitten, die ervoor zorgen dat je niet direct na je maaltijd weer trek krijgt.

1

Ingrediënten

  • Een blikje tonijn. Bij voorkeur op water, zorg er anders voor dat je zoveel mogelijk olie uit het blikje drukt.
  • +- 1/4 ui
  • 1/2 paprika
  • 1 tomaat
  • 1/2 appel
  • Een kleine eetlepel magere kwark
  • Kruiden naar keuze, hier varieer ik vaak mee. Ik ging deze keer voor gemakkelijk en nam Italiaanse kruiden.

Bereiding
Laat de tonijn goed uitlekken en doe deze in een kom. Snijd een kwart van een ui zo fijn mogelijk en snijd ook de halve paprika in stukjes. Je kunt natuurlijk altijd meer of minder van een bepaald product toevoegen, ik vind veel ui in mijn salade niet zo lekker. Je kunt ook kiezen voor rode ui, die heeft een iets minder sterke smaak. Voeg de ui en de paprika bij de tonijn.

collage1

Snijd ook de tomaat en een halve appel in stukjes, ook deze gaan bij het tonijnmengsel. Vervolgens strooi je er kruiden naar keuze overheen en voegt een lepel (ik gebruikte een kleine eetlepel) magere kwark toe. Schep alles goed door elkaar.

collage2

En klaar is je gezonde tonijnsalade! Je kunt deze gebruiken als broodbeleg, op een cracker of toastje bij de borrel, maar ook gewoon gemengd door een flinke hand sla! Ik vind dit een heerlijke aanvulling op mijn lunch.

2

De producten die je niet helemaal gebruikt, doe ik altijd in wat folie in de koelkast, die gebruik is ‘s avonds bij het bereiden van de avondmaaltijd. De andere helft van de appel snoep ik lekker op bij de lunch.

Ik doe meestal nog wat blaadjes sla op de salade en dan smullen maar!

Groetjes, Marloes

Maak jij wel eens zelf salade? Wat is je favoriete recept?

 

25 reacties

  1. Wat ook lekker is om gerookte makreel met ricotta te mengen tot een soort van spread, per en zout erbij Heerlijk. Deze ga ik ook eens proberen.
    Bedankt voor al je leuke items, moet eens de tijd nemen om je sport video’s te bekijken zodat ik daar ook mee aan de slag kan. Ga zo door!

  2. Deze middag een geroosterde volkoren boterham met daarop de tonijnsalade en sla genuttigd .
    Ik had ook een klein toetje mosterd op mijn bord liggen en ja ik heb weer genoten van deze lekkere lunch.
    Dank je wel Marloes

  3. Hai Marloes,

    Ziet er goed uit zeg! Extra tip: i.p.v. de ui, fijn gesneden stukjes augurk erdoor en een mespuntje mierikswortel. Super goede combi.

  4. Ik heb juist de tonijnsalade gemaakt , zonder de appel en hij is zo ook lekker .
    Dat gaat straks op mijn zelfgebakken speltbrood , hhmm
    Bedankt Marloes , ik kom hier veel kijken , heerlijke site heb je . Goede tips en het werkt aanstekelijk . Doe zo verder

  5. Hallo Marloes, ik heb je site zojuist bekeken en is erg leuk. Ik ben op zoek naar betere en gezondere voeding, niet dat ik heel slecht eet maar het kan beter. Ik heb traagwerkende darmen en ik ben dus op zoek naar producten waar veel vezels in zitten en daarbij recepten. De recepten die er staan ga ik zeker maken. Groetjes Lenie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram