Recept: Gezonde IJskoffie á la Starbucks

Ijskoffie

In de zomermaanden houd ik van een heerlijke frappuccino of een iced latte, oftewel een lekkere ijskoffie. Als kind verbaasde ik mij over mijn vaders liefde voor ijskoffie, ik snapte niet wat hij er lekker aan vond. Kennelijk heb ik het toch overgenomen :). Helaas bevatten de ijskoffies bij koffiezaken als Starbucks vaak (hele) volvette melk en ook vaak suikerrijke siroop als toevoeging. Ik laat je in dit artikel zien hoe je zelf een gezonde variant van deze ijskoffie kunt maken!

Ik weet dat je tegenwoordig ook een ‘low-fat’ frappuccino kunt krijgen, deze wordt gemaakt van melk die minder vet is. In Amerika hebben ze zelfs suikervrije siropen, met zoetstof in plaats van suiker. Zo kun je dus heerlijk genieten van een caloriearm drankje. In Nederland is dit volgens mij nog niet mogelijk, dus maakte ik het zelf :).

Ingrediënten (1 flinke beker)

  • Flink wat ijsklontjes
  • 150ml melk naar keuze, ik gebruikte amandelmelk omdat deze al lekker zoet is van zichzelf
  • 1 kopje koffie
  • Eventueel (vloeibare) zoetstof

Verder heb je een blender of keukenmachine nodig. Heb je deze niet? Sla dan gewoon de stap van het ijs crushen over :).

Bereiding
Zet een kopje koffie en laat deze afkoelen. Wil je een zoete ijskoffie en heb je geen vloeibare zoetstof? Doe er dan alvast een (of meer) zoetjes in zodat deze kunnen oplossen. Doe de ijsklontjes in de blender of keukenmachine en maal deze fijn.

Collage1

Doe nu vervolgens de melk bij het ijs, kies zelf wat voor melk je wilt gebruiken. Gewone melk is ook prima! Mix het geheel nog even door, zodat de melk een beetje gaat schuimen. Doe dit niet te lang, anders smelt het ijs!

Collage2

Giet nu dit mengsel in het glas en giet de koffie erover. Ik was helaas te ongeduldig, mijn koffie was nog niet genoeg afgekoeld en mijn ijs smolt grotendeels. Ik raad je dus echt aan om de koffie helemaal te laten afkoelen! Nu kun je eventueel nog vloeibaar zoetstof toevoegen.

Collage3

Zoetstof is schadelijk, maar alleen als je er heel veel van gebruikt. Af en toe een beetje zoetstof gebruiken vind ik dus niet erg. Als jij daar wel moeite mee hebt, kun je het weglaten of gewoon suiker of een vervanger toevoegen. Dit heerlijke koude drankje bevat maar 36kcal!

Groetjes, Marloes

Maak jij wel eens zelf ijskoffie? Wat is jouw favoriete recept? 

2 reacties

  1. Heerlijk, dit is mijn go to drankje bij zomerse temperaturen!
    Ik doe er alleen geen zoetstof in, maar drink het gewoon “clean”. Vind ik eigenlijk net zo lekker.
    En on the move drink ik vaak een tall iced skinny double (decaf) latte van de starbucks. Vind ik eerlijk gezegd veel lekkerder dan een frappucino

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram