Recept: Gezond Bananenbrood!

Ik weet dat jullie net als ik dol zijn op gezonde variaties voor zoete snacks. In de video van vandaag laat ik je zien hoe je dit heerlijke bananenbrood kunt maken! Eigenlijk lijkt het meer op bananencake, maar het is een stuk minder vet dan normale cake. Je kunt het gebruiken als tussendoortje, voor als er visite komt of als aanvulling op het ontbijt of de lunch. Omdat mijn cakevorm spontaan verdwenen was, werden het bananenmuffins….maar ik raad je echt aan om een cakevorm te gebruiken!

Lees verder voor informatie over de voedingswaarde van deze gezonde cake!

In dit recept heb ik gebruik gemaakt van ingrediënten die allemaal in een gemiddelde supermarkt te krijgen zijn. Natuurlijk kun je dit recept aanpassen als je dit wilt. Zo kun je speltmeel of havermeel gebruiken in plaats van volkorenmeel, of je kunt kiezen voor sojamelk, amandelmelk of andere melksoorten in plaats van normale koemelk. Ook de vulling kun je zelf bepalen. In plaats van rozijnen kun je bijvoorbeeld dadels of abrikozen nemen, maar denk ook eens aan appel, bessen, noten of zaden als vulling. Zo kun je jouw ideale cake samenstellen!

Ingrediënten (1 middelgrote cake of 8 muffins)

  • 200g volkorenmeel
  • 3 goed rijpe bananen
  • 2 eieren
  • 100ml halfvolle melk
  • 60g rozijnen
  • 1 zakje bakpoeder (+- 16g)
  • 1,5 theelepel kaneel
  • 0,5 theelepel zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng de droge ingrediënten (meel, bakpoeder, kaneel en zout) in een kom of schaaltje. Prak de bananen op een bord zo fijn mogelijk met een vork. Breek de eieren in een grote kom en kluts deze door elkaar. Doe hier de melk en de bananenpuree bij en kluts nog even goed door. Voeg vervolgens de droge ingrediënten erbij en meng alles tot een gladde massa. Nu is het tijd om de rozijnen erbij te doen, roer weer goed door.

Vet eventueel je cakevorm (of in mijn geval je muffinvorm) in en giet het mengsel in de vorm. Zet de cake voor ongeveer 45 minuten in de oven, maar blijf regelmatig checken. Muffins zullen in 25-30 minuten al klaar zijn. Prik met een satéprikker of een cocktailprikker in de cake als je denkt dat hij klaar is, komt deze er droog uit? Dan kun je de cake (of de muffins) uit de oven halen!

Laat hem goed afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Bewaar hem luchtdicht, maar onthoud dat er geen conserveermiddelen inzitten, hij zal dus niet veel langer dan 2-3 dagen lekker blijven.

Klaar

Voedingswaarden
Omdat ik weet dat veel van jullie het fijn vinden om de voedingswaarde van producten te weten, heb ik het voor deze cake berekend en vergeleken met normale cake. Ik ben helemaal geen fan van het tellen van calorieën, waarom niet dat lees je hier. Aan de andere kant is het wel goed om te laten zien, dat je ook van gezonde producten zoals deze cake, niet onbeperkt kunt eten! Dat er geen suiker aan wordt toegevoegd, betekent namelijk niet dat de cake vrijwel geen calorieën bevat. Ik ga uit van 15 plakken uit een cake.

Tabel bananenbrood

Zoals je ziet bevat een plak van deze cake 93 kcal, een mooie hoeveelheid voor een tussendoortje, of als vervanging voor een boterham. Niet heel weinig calorieën dus, wel minder dan in een normale plak cake. Maar nog belangrijker: deze cake bevat minder vet, minder verzadigd vet en minder suiker, maar meer eiwit en meer voedingsvezels! Ook bevat hij meer koolhydraten, maar dit zijn koolhydraten die langzaam door het lichaam worden opgenomen. Je zit dus langer vol van deze cake en het levert je lichaam betere energie.

Een muffin zoals ik ze maakte, bevat meer calorieën dan een plak cake, maar nog steeds veel minder dan een normale muffin en bovendien veel betere voedingsstoffen!

Een dikke ‘Yay’ voor dit gezonde bananenbrood!

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens bananenbrood gehad? Ga je dit recept proberen?

107 reacties

  1. dag Marloes,

    Deze ga ik zeker maken want ik ben dol op bananenbrood. Zou het ook met boekweit kunnen? Of wordt het dan weer minder gezond?

      1. Hoiii marloes,

        Ik zag het recept en ik dacht ik ga het ook maken dus vanavond heerlijke muffins. En ik heb al eerder bananencakejes gemaakt maar dit is gezonder geloof ik. Ik doe er ook nog studentenhaver erdoorheen en hele kleine stukjes appel denk ik. Maar ik heb vraag hoeveel bakpoeder moet erin? Zo’n hele zakje?

        Groetjes.. Graag rea terug..

    1. hallo Marloes,ik wilde je recept uitschrijven,maar ik kreeg tegelijk 20pagina’s?kan dit niet op een andere manier,ik kreeg ook alle reclame en reacties erbij.
      maar ik vind ze wel geweldig ,al je recepten,mijn man moet nl. alles volkoren eten dus dat is nu geen probleem meer,bedanktmet vriendelijke groetjes

  2. Deze is populair zeg, heb hem al op verschillende blogsites gezien haha! Van het weekend toch maar eens mijn baktalenten aanroepen.
    Wat ik op een andere site las, en een lekker variatie idee vind, vervang 50gr (volkoren)meel door amandelmeel. Daarmee worden de voedingswaarden wel anders natuurlijk!

    1. Toevallig dat je hem vaker hebt gezien!! 🙂 Amandelmeel kan inderdaad ook, ik probeer alleen altijd producten te gebruiken die gemakkelijk verkrijgbaar zijn.

  3. Klinkt lekker en ziet er lekker uit!
    Heb wel een vraagje.. je maakt veel met banaan.. is er ook een vervanger voor degenen onder ons die niet zo van banaan houden? Ik vind het zelf wel lekker, maar alle mensen met wie ik het zou delen houden er niet van, en om nu in mijn eentje zo’n hele cake in 2 dagen op te eten lijkt me ook niet zo’n goed idee 😉

    Groetjes,

    Lilian

    1. Je kunt er bosbessen in doen in plaats van banaan, of aardbeien, of zoete appel. Eigenlijk alle soorten fruit, als het maar lekker zoet is :-). Ik raad je dan aan om het in kleine stukjes te snijden in plaats van te prakken. Bosbessen kunnen er gewoon heel in. Succes!

  4. Goeiemorgen!

    Leuk recept! Hij staat zelfs al in de oven nu! Kan ik ondertussen ff een kopje koffie drinken. 🙂 T recept kwam op t juiste moment want ik zal vanavond trakteren op mn werk en wist niet goed wat. Dus nu wordt t lekkere verantwoorde bananencake. 🙂 Ik heb wel al vaker banenenbrood volgens t recept van Julia Kang gemaakt, die lijkt hier ook wel wat op. Heb er trouwens nog 2 handjes gehakte walnoten door gedaan!

    Ben erg benieuwd!
    Groetjes Marjolein

  5. Hallo Marloes,

    Ziet er heerlijk uit.
    ik had alleen 2 vraagjes. moet dit in zoeen vorm als jij hebt of kan het ook in van die papier muffinvormpjes en mijn vriend zegt regelmatig dat je van bananen dik word hoe zit dit?

    Groetjes Kim

    1. Die papieren vormpjes moeten ook weer in zo’n harde vorm, anders zakken ze in! Lees mijn artikel over calorieën tellen maar eens, daar leg ik uit waarom bijvoorbeeld banaan echt niet zo slecht is.

  6. Prettig recept, had het vaker voorbij zien komen maar dan glutenvrij etc. met moeilijker verkrijgbare producten.
    Van het weekend dus de keuken induiken 🙂

  7. Ik heb ook al de benodigheden in huis gehaald en ga hem zondag bakken .
    Zo kan ik maandag na de zwembeurt , mijn 3 kleinkinderen trakteren op een gezonde cake.
    Ik ben benieuwd wat zij ervan vinden.

      1. De twee kleinste ( 3 jaar oud ) waren er niet gek op .
        Maar Simon 6 jaar oud vond het supper lekker ( heeft meerdere slices genuttigd )
        Ik ga de volgende keer eens ander fruit en noten indoen .

  8. Hoihoi!

    Is het bananenbrood de volgende dag nog even lekker? Ik had vorige week ook een bananenbrood gemaakt, alleen was deze de volgende dag erg taai en super droog.. zonde 🙁
    Ga deze vanavond maken! Tnx.

  9. Hoi Marloes,

    Ik ben al een tijdje een stille lezer van jullie website en ik haal er heel veel inspiratie uit! Super bedankt daarvoor.
    Het banenenbrood heb ik vanochtend gebakken, maar hij is erg vochtig! De bodem was eigenlijk gewoon nat. Hoort dit zo te zijn en heb je tips om dit op te lossen?

    Groetjes Kristel

    1. Graag gedaan Kristel, jij bedankt voor je complimentje :-). Dat hij zo vochtig is vind ik erg raar…had je hem bedekt in de oven staan? Anders zou het vocht namelijk ‘moeten’ verdampen. Of heb je er teveel melk bijgedaan? Anders kun je de volgende keer de melk weglaten. Succes!

  10. De bananencake/brood komt net uit de oven.Ziet er heerlijk uit.Nog een beetje warm maar kon het niet laten om het kapje alvast te proeven…..mmmmmmm.
    Nu kijken Hoelang hij vers blijft.

      1. Hij is helemaal gelukt, smaakt voortreffelijk en is al voor de helft op! Zelfs mijn man en kinderen vinden het lekker! Dus het beslag kan prima zonder melk 😉

    1. Oeeehhh, dat weet ik zo niet uit mn hoofd. Ik zou gewoom het beslag maken en dan bosbessen toevoegen totdat jij het genoeg vindt! Succes Annieck!

  11. Heerlijk brood! Ik ga. Voor glutenvrij en heb nu voor de derde keer je recept als basis gebruikt, de 1e met boekweitmeel, 2e met amandelmeel en nu de 3e met boekweit, kokos, en amandelmeel. Alle keren is het ‘brood’ goed gelukt de vorige noten en rozijnen. Vandaag alleen rozijnen. En zonder zoet toegevoegd te hebben. Smaakt heerlijk en mijn zoontje 17mnd eet t ook, met of zonder noot hij smult!

  12. Ik heb gister de bananenbrood/cake gemaakt maar hij was niet helemaal goed gelukt. De smaak was heerlijk maar de cake was nog erg klef. Ondanks dat ik de cake bijna 60 minuten in de oven heb laten staan aangezien die na 45 minuten nog echt niet goed was. Ik heb de volkorenmeel vervangen door havermoutmeel maar verder heb ik me aan het recept gehouden. Marloes, heb jij een idee wat er verkeerd is gegaan? Kan het komen door de siliconen cakevorm?

  13. Vandaag het bananenbrood gemaakt; heerlijk! Nu staat er een appel-variant in de oven! Super bedankt voor dit suiker/botervrije recept! (Heb het alleen met tarwebloem i.p.v. volkorenmeel gemaakt, want dat verkocht onze AH niet)

  14. ik heb ze vandaag gemaakt en ooh wat lekker!
    zelf heb er 12 muffins van gemaakt (ipv plakken cake) met speltmeel,amandelmelk,rozijntjes en nog wat chiazaden. Bedankt voor het recept deze houden we er in.

  15. Mijn complimenten voor deze site met vele goede recepten!
    Ik heb het net gemaakt met speltmeel, appels en een theelepel cacao.
    Nu maar wachten tot het de oven uit kan. Mmmm

  16. Ik heb hem net ook gemaakt, met tarwemeel (pa lust geen volkoren) en zonder rozijnen (want die lust ik niet) en hij is echt heel lekker!
    Super lekker recept!

  17. Ik heb hem net gemaakt in een cake-blik, 45min was te lang na 30min was de cake eigenlijk al goed.
    Buitenkant is precies goed, van binnen wat sponzig maar wel gaar. Klopt dat of hoort de binnenkant harder te zijn?

    Verder lekker recept en gezond, dus we kunnen weer smikkelen 🙂

  18. Hai,

    Een vraagje, ik heb het bananenbrood/-cake vandaag gemaakt netjes volgens recept (zonder rozijnen weliswaar). Nu is het echter zo dat hij bij mij nog behoorlijk inzakt, is dat bij jullie ook?
    Wel een lekker recept, zeker aan te raden en voor herhaling vatbaar 🙂

  19. Hallo Marloes, in je recept staat 16 gr bakpoeder maar kan dat ook met wijnsteenbakpoeder en heb je dan dezelfde hoeveelheid nodig?

    Gr Manon

  20. Fijn! Een keer een bananenbrood zonder amandelmeel. Mijn vriend heeft een noten- en amandelallergie en veel gezonde recepten zijn met noten en amandelen en ik stuitte op dit recept. Ik heb er zelf geen rozijnen aan toegevoegd, maar rauwe cacaopoeder en het smaakt echt verrukkelijk! Dank je voor het delen van het recept, ook al is het al anderhalf jaar geleden geweest. Een favoriet, nu al!

  21. Ik ga dit zo even proberen! Een vraagje, zou je het ook in de vriezer kunnen bewaren? Vind het zonde om de helft straks eventueel weg te moeten gooien.

  22. Gemaakt voor een babyshower en wat was het een favoriet. iedereen wilde graag het recept en gaat het thuis zelf uitproberen. Heb er zelf 2 grote appels doorheen gedaan en dat maakt het voor mij nog lekkerder.

  23. Hij staat in de oven! En ruikt al heerlijk!
    Vraagje, zou je ook een paar plakjes kunnen eten als lunch of ontbijt?
    Gezien de vezels en fruit lijkt het ook op pannenkoekjes.

  24. Heeeeeerlijk is dit!
    Ik maakte een bananenbroodje gisteravond en deze ochtend vroeg maakte ik een 2de.. mijn broer komt straks op visite en men kinderen komen terug thuis van het weekendje bij de papa. Allemaal even grote bananen-freaks, dus dit komt zeker goed! 😉
    Topie 🙂

  25. Ik heb al vaker een gezond bananenbrood geprobeerd te maken, maar vaak werd deze veel te klef. Met jouw recept heb ik hele luchtige muffins gekregen. Jammergenoeg had ik alleen baksoda, wat de cupcakes een beetje zout maakte. De rozijntjes/nootjes vind ik wel echt een must, dit maakt het cakeje namelijk nog lekkerder! Goed recept!!

  26. Leuk recept! Hij staat nu in de oven met cranberry’s erin! Kan ik de plakken denk je ook invriezen zodat ik iedere dag een plak als tussendoortje kan nemen?
    Ben heel benieuwd naar de smaak!

  27. Hallo Marloes,

    Ik heb een beetje een laat vraagje, aangezien dit artikel best een tijdje geleden is gepost 🙂 maar mijn vraag is: als ik deze cake bak, snijd ik heb ook altijd in 15 stukjes, en thuis zijn we met zijn 4en maar mijn ouders en broertje houden niet heel erg veel van de cake en eten dus maximaal 6 plakjes waardoor er 9 over blijven voor mezelf, die ik dus in 3 dagen zou moeten opeten (aangezien hij max. 3 dagen houdbaar is). Ik vind het zonde om de helft weg te gooien maar is het te veel van het goeie om bijvoorbeeld 2 plakjes als ontbijt te nemen per dag en 1 als tussendoortje?

    Groetjes Fleur

    1. Hallo Fleur,
      Je kunt se cake ook prima, liefst per plak, invriezen. Blijft het langer goed en heb je op een later moment ook nog cake. Qua variatie in voeding lijkt het me beter maar zeker ook lekkerder!

      1. Is dat niet voor een gekookt ei? Ik heb de site van het Voedingscentrum gecheckt en die geeft voor een rauw ei beduidend meer aan dan een gekookt ei.

          1. Haha nou dan moet ik het Voedingscentrum maar vragen hoe dat zit.

  28. Edit: ik heb volgens mij niet dezelfde hoeveelheden vergeleken bij het Voedingscentrum, vandaar het verschil in calorieën. Het lijkt mij ook niet kunnen dat er veel verschil in kcal zit. Heb het nogmaals gedaan en zowel bij rauw en gekookt 1 stuk (50g) aangegeven en toen verschilde het qua kcal wel heel iets, maar niet zoveel meer als bij mijn vorige vergelijking.

    1. Sorry moet hier even op reageren want het deed me aan iets denken, haha.

      Mijn schoonvader is ervan overtuigt, door een boekje, dat er meer koolhydraten in geraspte kaas zit dan plakjes kaas.
      (Hij gelooft niet dat de grammen kaas iets uit maken haha)

  29. Allemachtig, wat is dit fijn zeg op de zondagmiddag (en vast ook op alle andere momenten van de week)! Muffins gemaakt met havermout, cacao en walnoten erdoor. Ik ben verkocht!

  30. Jaaah, THXXXX
    Wat hebben we genoten van dit geweldige recept!!!
    Ik heb hiermee nu mijn nieuwe perfecte basisrecept zonder vet of suiker en toch bijzonder lekker!!!
    Ik heb amandelmelk gebruikt, en half speltbloem/half speltmeel gedaan…volgende keer ga ik variëren met stukjes chocolade en/of noten…
    Geweldig geïnspireerd hierdoor!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram