Afvallen Recepten Tussendoortje Voeding

Recept: Appelmoes zonder toegevoegd suiker!

Door

Op het recept van stoofperen zonder toegevoegd suiker kwamen ontzettend veel leuke reacties. Daarom neem ik jullie vandaag mee tijdens het maken van appelmoes zonder extra suiker! Het was een experiment, omdat ik vrij zure appels gebruik wist ik niet of de appelmoes lekker zou worden. Kijk mee naar het resultaat.


In appels en andere soorten fruit zit van nature veel suiker. Ik vind het daarom zonde om ook nog extra suiker toe te voegen als ik fruitsoorten gebruik. Toen ik appels van mijn ouders kreeg, ging ik op zoek naar een recept voor appelmoes. Hier werd echter altijd veel suiker aan toegevoegd, dit bracht me op het idee om deze toegevoegd suikervrije variant te proberen.

Ingrediënten

Ingrediënten

  • 1kg appels (geschild gewicht) Ik gebruikte Glosters!
  • 60g rozijnen
  • 4 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • +- 1 eetlepel kaneelpoeder

Bereiding
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in grove blokjes. In de video kun je zien hoe groot mijn blokjes zijn. Spoel de appels af, doe ze in een pan en voeg hier ongeveer 1cm water aan toe. Doe het kaneelstokje en de kruidnagels bij de appelblokjes en zet het pan op het vuur.
Draai het vuur laag als het water kookt en laat de appels +- 20 minuten pruttelen. Roer ze regelmatig even goed door. Wil je minder stukjes? Laat het geheel dan wat langer koken. Haal na 20 minuten het kaneelstokje en de kruidnagels uit de pan, voeg de rozijnen toe en laat nog 3 minuten doorpruttelen. Je appelmoes is klaar!

Klaar

Heb je veel gemaakt? Dan kun je het in potjes scheppen. Maak de potjes heel goed schoon met super heet water. Schep de appelmoes in de potjes als deze nog heel heet is, draai de deksel op het potje en zet het op zijn kop neer. Door het op deze manier te laten afkoelen, trekt de deksel vacuüm en kun je de appelmoes gerust een paar weken bewaren!

In potje

Ik smokkel in dit recept een klein beetje, door rozijnen toe te voegen. Deze bevatten natuurlijk ook suikers. De hoeveelheid suiker die uiteindelijk in de appelmoes zit, is echter nog steeds veel lager dan die van ‘normale’ appelmoes. In de recepten die ik op internet vond, wordt vaak 100g suiker gebruikt!

Ik vond dit een geslaagd experiment, ik neem af en toe een klein schaaltje als tussendoortje of doe het door een beetje yoghurt als toetje.

Succes!

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens zelf appelmoes gemaakt?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (9)
  1. Lilian 9 jaargeleden

    Hey Marloes!
    Wat een leuk idee 🙂
    Ik lust alleen zelf absoluut geen rozijnen. Jij vertelt dat je ze gebruikt om het geheel wat zoeter te maken. Heb je hier dan nog een andere manier voor, of kan het misschien ook zonder de rozijnen?
    Ik ga het dan ook eens maken!

    Liefs

    Reageer
    • Marloes 9 jaargeleden

      Hey Lilian! Als je zoete appels gebruikt, scheelt het al een hoop. Ik denk dat de moes dan misschien helemaal geen extra suiker nodig heeft. Je zou een klein beetje zoetstof kunnen toevoegen, of bijvoorbeeld wat gedroogde abrikozen of wat dadels in kleine stukjes gesneden. Succes! Xx

      Reageer
  2. Ati 9 jaargeleden

    Goudreinet 😉

    Reageer
  3. Esther 9 jaargeleden

    Ik gebruik zelf dadelstroop om te zoeten. Dit
    bevat ook alleen vrucht-eigen suikers. Te koop bij o.a. ekoplaza. Zo kun je de rozijnen weg laten, voor wie daar niet van houdt.
    Toevallig heb ik dit jaar dezelfde appels gebruikt en heb ook weck- en draaideksel potten gebruikt om het op bovengenoemde manier te bewaren. (op de kop wegzetten) maar helaas waren de potjes met draai deksel toch niet voldoende vacuüm en na 3 weken beschimmeld. Ik had de potten en deksels uitgewassen met soda water en daarna laten drogen in de oven (120 graden)

    Reageer
  4. debbie 8 jaargeleden

    hoi marloes hoe lang kan ik dit bewaren?

    Reageer
    • Marloes 8 jaargeleden

      Helaas niet heel lang, omdat er geen conserveringsmiddelen in zitten. Ik denk maximaal een dag of 4-5.

      Reageer
  5. Janne Morren 8 jaargeleden

    En gewoon invriezen gaat ook prima moet je alleen even vantevoren er uit halen, dus s’morgens bedenken wat je sávonds wil eten;-)

    Reageer
  6. Rosanne Bijvoets 8 jaargeleden

    Top idee, vroeger maakte mijn oma altijd verse appelmoes en dan kregen alle kids en kleinkids bakjes mee voor thuis in de vriezer.

    Wel even een vraagje, in de ingrediënten lijst staat kaneelpoeder. Maar verder in het recept komt het niet meer terug! Ik neem aan dat het tegelijk met de rozijnen toegevoegd word?

    Groetjes Rosanne

    Reageer
    • Marloes 8 jaargeleden

      Ja dat klopt, scherp Rosanne :). Je kunt altijd achteraf nog iets extra toevoegen.

      Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.