| 6 november 2013

Reacties van anderen op jouw gezonde leefpatroon

4

Vorige week kreeg ik een vraag van Rieke. Ze gaf aan regelmatig commentaar te krijgen over haar gezonde leefstijl, ze vroeg zich af hoe ik hiermee om ga. Voor mij is dit ontzettend herkenbaar, elke week krijg ik wel een opmerking over mijn eetgedrag, sportgedrag of verontschuldigen mensen zich over hun eigen eetgedrag in mijn bijzijn. Het lijkt soms wel alsof je jezelf moet verantwoorden voor een gezonde leefstijl! Ook mijn cliënten geven regelmatig aan dat ze het hier moeilijk mee hebben. Ik geef je vandaag wat tips over hoe je hiermee kunt omgaan.

Reacties op een gezonde leefstijl
Tegenwoordig zijn ontzettend veel mensen bezig met het gezonder gaan leven, je zou daarom verwachten dat je enkel positieve, begripvolle en stimulerende reacties krijgt als je zelf gezond bezig bent. Helaas is dit echter niet altijd zo. Natuurlijk zijn er mensen die je begrijpen en motiveren, maar er zullen ook heel regelmatig minder begripvolle reacties komen. Hieronder een aantal opmerkingen die ik de afgelopen tijd kreeg. Ze waren niet allemaal serieus bedoeld, maar sommigen absoluut wel!

 • ‘Waarom ga jij op zaterdag sporten? Doe je nog niet genoeg!?’
 • ‘Jij eet ook veel voor een diëtiste! ‘ (Terwijl ik mijn 3 boterhammen bij de lunch aan het opeten ben).
 • Bij het uitdelen van taart: ‘Dat mag jij zeker niet hebben!?’
 • ‘Je neemt altijd een eigen lunch mee hè? Neem ook eens een hamburger!’
 • Als ik toevallig langs loop: ‘Oh, zit ik net lekker een koekje te eten en dan komt Marloes langs’.
 • ‘Ik pak maar geen borrelnootjes, Marloes staat erbij’.

De volgende reacties komen je misschien ook bekend voor:

 • ‘Ah joh, één stukje taart kan geen kwaad!’
 • ‘Een salade als lunch!? Wil je afvallen of zo?’
 • ‘Geen wijn? Doe niet zo ongezellig!’
 • ‘Ben JIJ met je gewicht bezig? Dat is toch helemaal niet nodig!’

Zoals ik hierboven al zei, het lijkt soms wel alsof je jezelf moet verantwoorden dat je gezond wilt leven en op je figuur wilt letten. Het wordt niet altijd gewaardeerd als je een gebakje of glas wijn af slaat. Daarnaast wordt 4x per week sporten als obsessief gezien, terwijl niemand er van op kijkt als je 4x per week TV kijkt…

Hoe kun je hiermee omgaan
Het is natuurlijk gemakkelijk om te zeggen dat je zulke reacties niet aan moet trekken, maar dat is eigenlijk wel waar het op neer komt. Heel vaak lukt me dit, ik haal gewoon mijn schouders op. Soms lukt het echter niet en dan kun je op de volgende manieren duidelijk maken waarom je deze keuzes maakt.

   • Leg uit dat je de afgelopen tijd veel speciale gelegenheden hebt gehad en veel hebt gesnoept. Dus dat je daarom nu even weigert.
   • Als mensen commentaar hebben op mijn gezonde lunch of avondmaaltijd, vertel ik dat ik gezonde maaltijden écht lekkerder vindt. Bovendien vertel ik vaak dat ik na het eten van witbrood, patat of bijvoorbeeld pistoletjes super snel weer honger krijg en dat ik dat een ontzettend vervelend gevoel vindt. Geef me daarom maar volkorenbrood of een goed vullende salade!
   • Je kunt je kwetsbaar opstellen en vertellen dat je weet dat je niet ontzettend dik bent, maar dat je wel graag wat kilo’s wilt kwijt raken omdat je je op deze manier niet lekker voelt. Daar kun je bij vertellen dat je niet alle lekkere dingen afslaat, maar keuzes maakt op welke momenten je iets lekkers wilt nemen. Knappe vent/meid die dan nog tegen je in durft te gaan!

3

   • Als het gaat om sportgedrag, vertel ik altijd dat sporten mijn hobby is! Een ander gaat vissen :-). Ook leg ik wel eens uit hoeveel energie en kracht sporten me geeft en hoe lekker ik me erdoor ga voelen.
   • Vertel dat je inderdaad bezig bent met je gewicht. Of je nu te zwaar bent of niet, wat is er erg aan om op te letten dat je niet zwaarder wordt!?
   • Zeg dat je geen behoefte hebt aan het ongezonde product dat je voorgeschoteld krijgt. Als je bijvoorbeeld net gegeten hebt, kun je dit als argument gebruiken. Ook kun je zeggen dat je liever later iets neemt dat je écht lekker vindt. Als je bijvoorbeeld niet zo van gebak houdt, kun je op een verjaardag beter wat hapjes pakken!
   • Leg uit dat je je zorgen maakt om je gezondheid (alleen als dit ook echt zo is!), omdat bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes, een hoge bloeddruk en/of een hoog cholesterolgehalte in de familie zit.
   • Geen zin om je te verantwoorden? Doe het dan niet! Laat een ander maar lekker denken wat hij/zij wil, zo lang jij je er maar prettig bij voelt.

Het allerbelangrijkst is dat je je bedenkt dat je gezond leeft omdat JIJ dat wilt. Niemand anders kan bepalen waar jij je goed bij voelt. Neem geen gebak, snack of wijn omdat een ander dat graag wil, maar doe het alleen als jij er heel erg zin in hebt.

Daarnaast heb ik nog wat praktische tips voor jullie, waardoor je jezelf niet hoeft te verantwoorden.

   • Als de gastvrouw/man langs komt met een schaal met lekkers, bedank dan vriendelijk en kijk direct weg. Ga bijvoorbeeld gelijk in gesprek met degene die naast je zit. Zo geef je geen kans voor discussie waarom je geen hapje neemt.
   • Bied aan om de Bob te zijn als je uit eten of op stap gaat. Niemand zal verbaast zijn dat je niet (of maar één glaasje) drinkt.
   • Als de ober de bestelling voor het dessert komt opnemen, zorg dan dat je de eerste bent die kunt bestellen. Als jij kiest voor koffie of thee, zal je merken dat er eerder mensen zullen zijn die ook geen toetje hoeven.

Soms heb ik het idee dat mensen commentaar hebben omdat ze een soort van jaloers zijn dat jij sterk genoeg bent om ‘nee’ te zeggen. Omdat veel mensen met gezondheid bezig zijn, zullen er ook veel zijn die eigenlijk ook gezonde keuzes zouden willen maken. Houd dat in je achterhoofd, ergens begrijpen ze je wel!

Onthoud: je hebt ALTIJD een keuze om te weigeren, ook al lijkt het soms onmogelijk. Het is prima om af en toe lekker ongezond te eten, maar geniet er dan optimaal van!

2

Eet je dan nooit iets lekkers?
Natuurlijk wel! Albert en ik houden ontzettend van lekker eten en vooral ik kan een enorme snoepkont zijn. Ik probeer er wel op te letten dat als ik meerdere speciale gelegenheden in de week heb, ik keuzes maak in de ongezonde dingen die ik eet. Ik vind het echter ontzettend belangrijk om af en toe ook heerlijk te genieten van minder gezonde dingen, vandaar ook de foto’s bij dit artikel :-). Als ik besluit om ‘ja’ te zeggen tegen een ongezond product, probeer ik er zoveel mogelijk van te genieten.

Ik hoop dat je iets gehad hebt aan mijn tips. Als je aanvullingen hebt, dan lees ik ze graag bij de reacties. Rieke, dank je wel voor je vraag want ik denk dat heel veel mensen dit probleem in het dagelijks leven tegenkomen!

Groetjes, Marloes

Welk commentaar op je gezonde leefstijl vind jij lastig?

26 reacties

 1. Wat ben ik blij met dit artikel! Ik struikel hier al echt een hele tijd mee en heb altijd het gevoel dat ik ‘buiten de groep’ val ivm mijn lunchsalades en dergelijke. Fijn te horen dat ik hier niet de enige in ben 😀 Groetjes, Valesca

 2. Ja ik herken dit ook heel erg! Ik ben voor mijn proefielwerkstuk ook bezig met gezond eten en het effect dat het heeft op je lichaam, dus ik neem bijna elke dag een salade mee of het restje van de avond ervoor. Maar 1 vriendin heeft altijd commentaar op mijn eten als ik mijn bakje weer open doen. Ik vind dit erg vervelend, omdat ze weet waarvoor ik het doe. Maar ook als ze snoepjes of pepernoten hebben doet niemand er moeilijk over dat ik niet neem, ze vragen het niet eens omdat ze weten dat het niet ‘kan’, dat vind ik erg fijn. Maar die vriendin houdt het altijd weer onder me neus en blijft dan zeggen: ‘wa jammer dat je dit niet mag eten he?’ Super vervelend is dat!! Aan di artikel heb ik dus zeker wat!

  1. Fijn dat je er iets aan hebt Sabine! Ga zo door hoor, ik vind het knap dat je het toch blijft volhouden. Wie weet doet je vriendin straks zelfs mee, als ze merkt hoe goed jij je erbij voelt.

 3. Ik heb hier al heel wat aan. Ik vind het erg fijn om nu te gaan sporten met jou oefeningen. Normaal vond ik dit saai en werd ik er moe van, maar het gaat al een stuk beter! Weetje ik zal iets vertellen, gisteren kon ik kiezen uit een groentesoep en macaroni waar veel vet in zat en wat je best dik maaktte. Ik wou graag de macaroni want die was zoooo lekker! Maar ik had een keuze gemaakt, ik koos voor de groentesoep omdat ik aan jou filmpjes dacht! Dankjewel!

  1. Leuk om te horen Ceyda! Soms geeft het maken van een goede keuze nog een veel beter gevoel dan het ‘lekkere’ ongezonde eten. Natuurlijk niet altijd, soms moet je gewoon even lekker ongezond doen. 🙂

 4. Heel herkenbaar dit, ik krijg ook vaak opmerkingen als ik weer een bakje kwark uit mijn tas haal voor de lunch. Of dat ik geen wijntje/gebak neem op een verjaardag. Dan doe ik ‘ongezellig’.

  Bedankt voor je tips!

 5. Hey wat een goed stuk zeg! Het is inderdaad heel herkenbaar. Mijn reactie op onbegrip is ook vaak dat ‘gezonder’ en vers eten mij en voldaan en goed gevoel geven en sporten vind ik gewoon heerlijk en is een uitlaat klep. En tjah ik zeg ook maar zo: ik ben dan wel slank en zie er gezond uit, maar dat komt ook voor mij niet uit de lucht vallen. Daar moet aan gewerkt worden! Gelukkig doe ik dat met plezier. En de leuke tips van jou en Albert helpen daar alleen maar bij.
  En de andere kant is dat mijn collega’s bij het zien van mijn bakje sla of wraps met hummus en rauwkost juist altijd zeggen: ‘wat verwen jij je zelf toch altijd’ en ‘ wat ziet dat er toch lekker uit, ik wou dat ik er tijd voor had.’

  Groetjes!

 6. Tsja de opmerkingen “ach jij kan het wel hebben” en “je hoeft echt niet slanker te worden” komen regelmatig voorbij. Mensen associeren gezond eten vaak met afvallen en lijnen. Bijzonder eigenlijk.

 7. Hallootjes!
  ik ben 22 jaar en ik heb al ongeveer 5 jaar problemen met mijn gewicht. Ik heb van alles geprobeerd en het lukt niet om af te vallen ivm mn “vreetbuien”. Gelukkig ziet niemand aan mij dat ik overgewicht heb want ik ben 1.95 cm. Mijn probleem is, ik weet eigelijk niet hoe ik moet beginnen. Als ik eenmaal begin is het voor mij dat ik niks meer mag, geen suiker, geen kcal, en eet ik het liefst alleen maar crackers. Als ik niet meer gezond kan doen, dat eet ik van alles en nog wat. Hoe kan ik de juiste balans vinden?

  1. Sta jezelf af en toe iets lekkers toe! Heel belangrijk. Blijf lekker de artikelen volgen, dan leer je steeds meer over een gezonde leefstijl. Voor een persoonlijk advies raad ik je aan om langs te gaan bij een diëtist of voedingsconsulent bij jou in de buurt.

  2. hoi maria, vaak zie je dat mensen meteen extreem gaan lijnen, en die houden het maar 1 week vol, omdat je jezelf uithongert. ik heb geleerd dat je juist ‘normaal’ moet eten. gun jezelf gewoon een gezond tussendoortje. als ik dat niet doe dan krijg ik savonds juist trek in ongezonde dingen. en op deze site kan je ook veel leren!! sorry dat ik reageer, ik ben helemaal geen dietist ofzo, maar ik herken mezelf erin van een paar jaar terug en het heeft mijn leven zo verandert door gezonder te leven dat ik andere mensen ook wil helpen!!! heel veel suc6 maria.

 8. Hoi Marloes,
  Herkenbaar; en niet alleen mbt eten. Ik trok me vroeger ook nogal veel aan van reacties van andere mensen. Wat ik de afgelopen jaren heb geleerd is dat je juíst bij de mensen waarbij je het gevoel hebt je moeten te verantwoorden/verontschuldigen je dit juist niet moet doen. Ik denk dat er indd veelal jaloezie achter zit en die mensen hebben toch altijd wat te mekkeren op anderen omdat ze niet naar zichzelf durven kijken. Tegen die mensen zou ik juist niet teveel gaan uitleggen want dan ‘voedt’ je ze juist. Gewoon een simpel “iedereen doet waar ze zichzelf lekker bij voelt” volstaat. De oprecht geinteresseerde mensen mogen mijn motivatie horen omdat iedereen van elkaar kan leren. Het is een beetje aanvoelen / kijken wie je voor je hebt / de persoon een beetje kennen. Wanneer komt het tijdperk dat iedereen elkaar gewoon in z’n waarde laat?

 9. Dank je wel Marloes voor je tips in je blog aan de hand van mijn vraag! en leuk om ook de reacties van anderen te lezen die dit ook herkennen.
  Ik denk ook dat sommige mensen soms jaloers zijn omdat ik kies voor het gezonde.
  Groetjes!

 10. Hey, zie ik daar nu twee bekende mensen op een vd foto’s? Bij taj mahal! Haha grappig, wist niet dat je daarvan foto had gemaakt

 11. Heel herkenbaar om je te moeten verantwoorden voor je gezonde keuzes. Tenminste; het voelt alsof je je moet verantwoorden. Ik probeer heb mij ook nooit te willen aantrekken maar toch merk ik dat ik mijzelf ga verdedigen als sommige mensen daar een beetje vervelende opmerking over maken. Misschien moet ik ook wel gewoon leren om me daar minder druk over te maken.

  Ik volg jullie al een tijdje en ik vind het zo leuk dat jullie onderwerpen in jullie artikelen en filmpjes zo uit een lopen! Erg inspirerend, leuk om jullie te volgen!! Marloes, ik vroeg mij nog iets af. Heb jij naast Voeding en Diëtetiek nog iets anders gestudeerd? Een cursus of een master?
  Ga in ieder geval zo door met jullie activiteiten, ik denk dat ik voor meer mensen mag spreken als ik zeg dat ik jullie site echt heel tof vind!

  1. Dank je wel Rinske! Ik heb eerst Sportgezondheid gestudeerd en daarna Voeding en Diëtetiek, vandaar ook de combinatie van voeding en sport :-). Cursussen doe ik regelmatig, laatst bijvoorbeeld nog een cursus mindful eten.

 12. Zó herkenbaar! Vind het ook gewoon saai als ik alleen een broodje heb haha, krijg vaak de opmerking: zó, jij verwend jezelf! / Wou dat ik er tijd voor had! / Wat heeft José nu wéér mee?
  Stiekem vind ik die reacties juist leuk, maar ik eet veel lekkers maar genoeg gezond! Bedankt voor het artikel!

 13. Zo herkenbaar! En leuk om tips te lezen die ik al toepas maar ook om nieuwe tips te lezen.. Ideaal! En goed om te weten dat er meerdere mensen zijn die hier tegen aan lopen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram