Feiten en fabels Voeding

Quick tip: Olijfolie spray (incl. korte uitleg over soorten vet!)

Door

Olijfolie spray

Ik heb vandaag een tip voor jullie, namelijk olijfolie in sprayvorm! Op deze manier kun je een heel dun laagje olie over een gerecht of product spuiten en voorkom je dat je teveel gebruikt. Ik vond deze spray bij Albert Heijn, ze hebben ze echter vast in meer winkels! Maar….olijfolie is toch gezond? Hieronder leg ik je uit wanneer dit product handig is en waarom je het gebruik van olijfolie zou beperken.

Soorten vet
Vetten hebben een slechte naam als het gaat om afvallen, veel mensen denken dat je ze zoveel mogelijk moet vermijden. Dit is bij de verzadigde vetten inderdaad het geval. Je lichaam heeft geen verzadigde vetten uit de voeding nodig, het heeft zelfs een ongunstig effect omdat verzadigd vet het cholesterolgehalte verhoogd. Producten rijk aan verzadigde vetten zijn bijvoorbeeld volvette kaas, worst, room, volle melkproducten, snacks, koekjes, harde margarine, chips en chocolade. Een voeding zonder verzadigde vetten is vrijwel onmogelijk, daarom raad de nationale gezondheidsraad aan niet meer dan 10 energieprocent verzadigde vetten per dag te gebruiken. Dit komt neer op maximaal 28g voor mannen en 22g voor vrouwen. Deze hoeveelheid zit vaak ongemerkt al in onze dagelijkse voeding.

Onverzadigde vetten zoals bijvoorbeeld olijfolie, hebben echter een positieve werking op de gezondheid. Ze helpen het cholesterolgehalte verlagen en het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Andere producten rijk aan onverzadigde vetten zijn bijvoorbeeld andere plantaardige oliën, vis, noten, avocado en halvarine. Deze producten bevatten naast de goede vetten ook vaak de vitamines A, D, E en K.

Waarom dan toch olijfolie beperken?
Onverzadigde vetten hebben dus een gunstige invloed op de gezondheid. Het lichaam heeft echter niet een hele grote hoeveelheid nodig voor deze gezondheidswinst. Als je halvarine op brood smeert, 2x per week vis eet en de warme maaltijd bereid met 1 eetlepel olie of vloeibare bak en braad dan heb je de aanbevolen hoeveelheid al binnen. Natuurlijk ook omdat andere producten ook in mindere mate goede vetten bevatten.

Extra olie over de salade gieten of aardappels bakken in olie is dus niet nodig om je behoefte aan onverzadigde vetten binnen te krijgen. Maar het is af en toe wel heel erg lekker…

Bedenk je dat olijfolie puur 100% vet is. Vet bevat nu eenmaal veel calorieën, namelijk 9kcal per gram vet. Een eetlepel olijfolie bevat hierdoor ongeveer 90 calorieën, dit is ongeveer gelijk aan een boterham met rookvlees. Als je frequent teveel olie gebruikt, kun je dus snel aankomen!

Conclusie
Olijfolie is dus wel degelijk gezond, maar een overmatig gebruik kan ook vrij snel negatieve gevolgen hebben op je gewicht. Heb je behoefte aan olie op een salade, dan is deze spray een uitkomst! Ook voor bijvoorbeeld dit recept van aardappels uit de oven is het een prima optie om de aardappels lekker krokant te krijgen.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tip. Als je nog vragen hebt, dan hoor ik het wel!

Fijne dag verder!

Groetjes, Marloes

Zou jij deze spray gebruiken? Waarom wel/niet?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (6)
 1. Alice 10 jarengeleden

  Hoi Marloes,
  Weer zeer leerzaam zo’n uitleg, maar hoe zit het dan met pure kokosnoot olie. Heb daarnverschillende mensen over horen praten dat dit zeer gezond en vetafbrekend werkt. Is dit ook het geval of is hier nog niets over bekend.
  Groetjes Alice

  Reageer
  • Marloes 10 jarengeleden

   Hey Alice, goede vraag. Zal hier binnenkort een artikel aan wijden! Groetjes, Marloes

   Reageer
 2. Jolien 10 jarengeleden

  handig artikel

  Reageer
 3. Tamara 10 jarengeleden

  Nog een artikel waar ik graag nog eventjes op wil reageren 😉 Dit is ook heel simpel zelf te maken. Een beetje olijfolie (desnoods met een beetje afgekoeld gekookt water – dan sprayt het beter) in een sprayflacon doen, die je vaak in reissetjes ziet. Wij gebruiken onze olijfolie altijd op deze manier. Mooi verdeeld in de pan (of in je gerecht)!

  Reageer
  • Marloes 10 jarengeleden

   Dank je wel voor de tip Tamara! Sommige flesjes raken helaas wel snel verstopt 🙁

   Reageer
 4. Matthew C. Kriner 9 jarengeleden

  I simply want to tell you that I’m very new to blogging and seriously enjoyed you’re page. Most likely I’m going to bookmark your website . You surely have exceptional posts. Thank you for sharing your blog site.

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: