Quick tip bij Darmklachten: Probiotica van de Tuinen

darmen

Zoals ik jullie al vertelde in de ’50 random facts about me’ video, heb ik prikkelbare darmen (PDS). Dit is een aandoening die ontzettend veel voorkomt onder Nederlanders. Sommige mensen hebben er heel af en toe last van (zoals ik), terwijl het bij anderen zoveel klachten kan geven dat het hun dagelijks leven beïnvloed. Ik vertel je in dit artikel hoe ik mijn darmklachten zo veel mogelijk beperk.

De klachten bij PDS kunnen per persoon wisselen. Ik heb vaak het meest last van krampen, maar ook winderigheid, diarree, obstipatie, misselijkheid en buikpijn kunnen voorkomen. Ik heb gelukkig niet vaak hele erge klachten, maar laatst was het weer eens zo vet. Dat inspireerde me tot dit artikel.

Darmklachten voorkomen
De basis om darmklachten te voorkomen, is in mijn ogen absoluut een gezond leefpatroon. Ex-stagiair Daniëlla schreef er al eens een artikel over. In het kort kunnen de volgende punten een groot verschil maken:

 • Eet voldoende voedingsvezels
 • Drink voldoende, in totaal in ieder geval 2 liter vocht per dag
 • Gebruik liever 6 kleinere maaltijden, dan 3 hele grote zonder tussendoortjes
 • Eet rustig en kauw goed. Houd je aandacht bij het eten.
 • Beweeg voldoende! Bewegen stimuleert de darmwerking
 • Vermijd ‘prikkelende’ producten. Sommige mensen krijgen klachten na het eten van bepaalde producten. Dit kan per persoon sterk verschillen. Veelgehoorde producten die klachten kunnen geven zijn bijvoorbeeld melkproducten, ui, koolsoorten, alcohol, koolzuur, kauwgom, knoflook en vetrijke producten.

Vezels

Heb je regelmatige ernstige klachten, dan raad ik je aan om eens langs de dokter te gaan. Eventueel kan hij/zij je doorverwijzen naar een darmspecialist of een diëtist bij jou in de buurt. Waarschijnlijk zijn bovenstaande richtlijnen dan niet voldoende om je klachten te laten verdwijnen.

Heb je net zoals ik af en toe periodes van klachten dan heb ik nog een extra tip voor je, de mij ontzettend helpt!

Extra steuntje: probiotica!
Zoals ik al zei, zijn bovenstaande richtlijnen voor mij echt de basis. Pas als je deze goed onder de knie hebt, kun je in mijn ogen verder gaan kijken. Ik leef vrijwel altijd heel gezond (met natuurlijk af en toe een uitschieter), maar heb desondanks nog steeds wel eens een periode van klachten. Ik heb gemerkt dat het mij in zo’n periode ontzettend kan helpen om probiotica te gebruiken. Ik schreef hier al eens een artikel over.

Probiotica bevatten de nuttige bacteriën die van oorsprong in de darmen voorkomen. Ze kunnen op die manier je darmflora een klein beetje ondersteunen als deze het moeilijk heeft. Als je klachten hebt, overheersen waarschijnlijk de ‘slechte’ bavteriën. Door goede bacteriën aan te vullen, kan je eigen lichaam de strijd beter aan gaan!

Probiotica

Er zijn veel verschillende soorten probiotica. De meest bekende is Yakult, maar je heb ook vele soorten pillen van verschillende merken. Mijn persoonlijke favoriet zijn de probioticatabletten van ‘de Tuinen’. (Hier verkrijgbaar) In een potje zitten 30 kauwtabletten, waarvan je er elke dag 1 moet nemen. Je doet dus een maand met een potje, dat €14,99 kost. Redelijk goed betaalbaar dus. Bovendien heb ik er bij mezelf en bij cliënten hele goede ervaringen mee! Al na een paar dagen verminderen mijn klachten. Ik raad je aan om deze tabletten niet altijd te gebruiken, maar alleen in geval van klachten. Je kunt dan het beste het potje opmaken en vervolgens stoppen met de tabletten. Bij mij geeft dit een heel goed resultaat!

Ik ben benieuwd of deze tabletten jou ook helpen! Dit artikel is trouwens niet gesponsord, ik ben gewoon heel enthousiast over dit product :).

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens darmklachten? Wat doe jij eraan?

16 reacties

 1. Ik heb ook pds maar heb sindskort op experiment een medicijn van de huisarts gekregen dat de darmbeweging beïnvloed. En weg klachten! Helaas zei de dokter wel dat deze medicijnen bij vrij weinig mensen met pds helpen. Maar bij sommige mensen wel en dan ben je er goed mee geholpen.

 2. hoi marloes

  goed artikel , ik heb sinds twee jaar op heftig bassis pds , ook naar mdl arts geweest en zo
  sinds november 2013 eet ik tarwevrij , hoe kan ik dan het best aan de vezels , spelt lukt ook niet goed

 3. Ik had er ook jaren last van. Tot overmaat van ramp kreeg ik ook nog eens psoriasis.Het schijnt dat veel mensen met psoriasis ook darm klachten hebben. Ik las afgelopen september dat mensen in Italië daar het meeste last van hebben en in wit Rusland daar eten ze aardappelen en in Italië veel tomaten beiden zijn nachtschade producten. Ik ben gestopt met dit te eten en mijn psoriasis is bijna weg. Soms nog wel eens een plekje door dat er bijvoorbeeld tomatensaus door de bonensoep toegevoegd maar dat is het noemen niet waard. Wel valt me op dat ik nooit geen buikpijn meer heb. Volgens een masseur komt het mede door de histamine in het product waar je gevoelig voor bent.Dit schijnt je bloedvaten te verwijderen. Mij kunnen ze dit allemaal vertellen. Maar het belangrijkste is dat ik psoriasis en buikpijn vrij ben. Wie weet eet jij ook wel veel tomaten of nachtschadeproducten het is het na kijken waard. Mij heeft het geholpen

 4. Ik heb ook PDS wat mij in het dagelijks leven beïnvloed. Gelukkig kan nu met een heel streng het enigszins onder controle houden. Ik nuttig hierbij bepaalde groepen etenswaar niet. Dit is wel opgesteld in samenwerking met een diëtist en een internist. Ik heb ook medicijnen gebruikt (duspatalin), maar die werken helaas niet bij mij. Het gaat nu redelijk, al heb ik ook periodes waarin ik in een week zo 5kg kan afvallen. Deze probiotica is voor mij het proberen waard!

  1. Heftig Tamara! Ik zulke extreme gevallen zal de probiotica denk ik hooguit wat verlichting geven. Ik verwacht niet dat je er helemaal pijnvrij door wordt. Maar het is het proberen waard!

 5. Goede tip van de probiotica Marloes! Ik hoop zo dat het voor mij ook de klachten kan verlichten. Weet je of deze variant nog verkrijgbaar is? Ik kan m op de site van de Tuinen namelijk niet vinden.. Lucovit heet het merk toch? Hoor graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram