| 5 april 2013

Quick tip: AH reepjes gedroogd fruit

Pak
Mijn cliënten weten dat ik niet zo’n fan ben van tussendoortjes als sultana’s, ontbijtkoek en evergreen. Vaak krijg ik de vraag naar een alternatief product om als ‘back-up tussendoortje’ in je tas te gooien. Een product dat je gerust een week bij je kunt hebben zonder dat het bederft en op een moment van onverwachtse trek eruit kunt halen. In vond dit pak reepjes gedroogd fruit bij de Albert Heijn, zou het wat zijn…??


De titel verraad het al een beetje, ik ben best enthousiast over dit product! Als je de verpakking opent, verschijnt een zestal kleine reepjes gedroogd fruit.

Reepjes

Het eerste wat ik doe om een dergelijk product te beoordelen op gezondheid, is de verpakking omdraaien en kijken naar de ingrediënten. Op het pak vind ik de volgende informatie:

Ingrediënten: 44% gedroogde appel, 44% gedroogde peer, 7% geconcentreerde aardbeienpuree, 2% geconcentreerde aroniapuree, natuurlijke aroma’s, conserveermiddel (E220).

De reepjes bevatten vrijwel alleen gedroogd fruit. Aronia is een bessoort. Het enige toegevoegde E-nummer is E220, dit is zwaveldioxide en gaat verkleuring van fruit tegen. Ik raad mensen met zware astma en gevoeligheid voor anafylaxie aan dit product niet te gebruiken, voor hen kan zwaveldioxide bijwerkingen geven. Zwaveldioxide is echter een veel gebruikt conserveermiddel en is voor de meeste mensen prima te gebruiken.

Vervolgens kijk ik naar de voedingsstoffen in dit product:

Voedingswaarde per 100g (1 reepje is 25g)

 • Energie 1150kJ/270kcal
 • Eiwit 1,5g
 • Koolhydraten 59g
  waarvan suikers 59g
 • Vet 0,4g
  waarvan verzadigd 0g
 • Voedingsvezel 13g
 • Natrium 0,08g
  Toegevoegd zout 0g

Een reepje bevat 68kcal en bestaat voornamelijk uit suiker. Dit is niet zo verwondelijk, aangezien fruit veel suikers bevat en het in de reepjes extra geconcentreerd is. Per reepje bevat dit product ongeveer 10g suiker. Dit is vergelijkbaar met 1 sultanakoekje, het nadeel aan sultana is echter dat een verpakking 2-3 koekjes bevat waardoor je per 20-30g suiker binnen krijgt. Een ander voordeel van deze fruitreepjes is dat het ongeveer 4g voedingsvezel per reepje bevat, dit is meer dan een volkoren boterham!

Open

Als ik een reepje open maak, komt de zoete geur van fruit me tegemoet. Tijd voor de belangrijkste test, hoe smaken ze?

Opeten

Ik vind ze heerlijk! Djack werd ook gelijk nieuwsgierig en gaf zijn goedkeuring 😉

Conclusie
Ik vind deze reepjes een beter alternatief dan ‘meeneemkoekjes’ als sultana, ontbijtkoek of evergreen. Ik blijf de voorkeur geven aan verse producten als tussendoortje, maar soms is het gewoon handiger om even snel iets in je tas te kunnen gooien wat ook nog lang houdbaar is.
De reepjes bevatten relatief veel suiker door het geconcentreerde fruit, maar nog steeds aanzienlijk minder dan een vergelijkbare koeken. Ook qua calorieën is dit product een aanzienlijk betere keuze dan de meeneemkoekjes.

Zie de reepjes niet als vervanging van vers fruit, maar als ‘nood-tussendoortje’.

De reepjes zijn verkrijgbaar in 2 verschillende smaken, aardbei/peer/appel en peer/appel. Ze kosten €1,99 per pak van 6 reepjes.

Heb jij deze reepjes weleens geproefd? Wat vond je ervan?

14 reacties

 1. Grappig, ik heb ze ook net (gisteren) ontdekt! De peer, aardbei en appel reepjes geproefd. Echt te zoet vind ik ze niet, maar eentje eten is wel meer dan genoeg! Als het minder zoet zou smaken, dan zou ik sneller geneigd zijn er nog een te eten.. Zoals ze nu zijn, zoet en wat zurig, met de geconcentreerde smaak van het fruit vind ik het een uitstekend iets om mee te nemen. Ik vermoed ook fijn om te eten net voor of na het sporten? Kortom, ik ben blij dat ik ze heb ontdekt. Benieuwd hoe de appelreep smaakt.

 2. Wat ik discutabel vind zijn de ‘natuurlijke aroma’s’ ofwel E6. Voorts zou ik E220 absoluut niet akkoord veilig willen bestempelen. Er zijn makkelijkere én gezondere tussendoortjes 😉

  1. Dat is precies wat ik zeg in het artikel: ‘ik blijf verse producten de voorkeur geven’ :-D. Of er E621 inzit is niet helemaal duidelijk, maar het zou me inderdaad niets verbazen.

 3. Hoi Marloes,

  Ik ga ze binnenkort ook eens proberen. Ik heb wel altijd wat aan tussendoortjes in huis, voor het geval dat. Voor af en toe als ik eens wat anders wil pakken dan fruit en groente.
  Ik heb vandaag toevallig van Zonnatura Sesam Crunch en van de Jumbo en Plus meusli repen met appel en krenten gekocht.

  Groetjes Monica

 4. Hmm, zijn deze niet meer verkrijgbaar? 🙁 Bij “onze” Albert Heijn kan ik ze niet meer vinden en ze staan ook niet op de site van de AH.
  Marloes, heb jij een goed alternatief voor een voorverpakt en makkelijk mee te nemen tussendoortje? Op sommige dagen toch wel erg handig!

  Alvast bedankt!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram