| 28 november 2015

Question: Hoe denk jij over vegetarisch/veganistisch eten?

Vegetarisch

Ik kreeg de laatste tijd ontzettend vaak de vraag hoe ik denk over vegetarisch of veganistisch eten. Natuurlijk vertel ik jullie dit graag, maar ik ben ook heel erg benieuwd naar jouw mening! Daarom heb ik er een ‘question-artikel’ van gemaakt. Ik vind het wel belangrijk dat we elkaar in waarde laten. Je mag dus best je mening geven, maar respecteer die van een ander ook alsjeblieft.

Wat betekent vegetarisch/veganistisch eten?
Om even duidelijk te krijgen waar we het over hebben, hier de definities van een vegetariër en een veganist.

Vegetariër: Vegetarische voeding is voeding waar niets in zit van het gedode dier. Dit betekent dat er geen vlees, vis, insecten of gevogelte in zit. Daarnaast zit er in echt vegetarisch eten ook geen slachtafval, zoals gelatine of niet-vegetarisch stremsel (in kaas) of ander verstopt vlees in het eten. (Bron: vegetariërsbond). Er zijn echter ook heel wat vegetariërs die hun eigen ‘regels’ hebben, bijvoorbeeld dat ze geen vis, maar wel vlees eten.

Veganist: Veganisten vermijden alle dierlijke producten, dus niet alleen vlees en vis maar ook ei, kaas, melk(producten) en honing. Daarnaast dragen zij bijvoorbeeld geen leer, bont en wol.

Eiwitten

Hoe denk ik hierover?
Ik ben zelf geen vegetariër of veganist. Ik eet ‘gewoon’ vlees en vis. Ik snap echter dat mensen veel moeite hebben met hoe er tegenwoordig met dieren wordt omgesprongen. Kippen zitten in grote aantallen in piepkleine kooitjes en koeien worden zo snel mogelijk vetgemest om vervolgens naar de slacht te gaan. Het leven van dieren in de bio-industrie is niet bepaald leuk te noemen.

Waarom ik toch geen vegetariër ben, heeft een heel aantal redenen. Ten eerste vind ik eten ontzettend lekker. Ik houd ervan om allerlei gerechten te kunnen proberen en zou het erg jammer vinden om mijn keuze te moeten beperken. Dit is natuurlijk een beetje een egoïstische denkwijze, dat besef ik mij direct! Daarnaast vind ik het heel erg moeilijk om te bepalen wat dan wél goed is om te eten. Scharrelkippen hebben ook vaak heel weinig ruimte, je zou dan al vlees bij de boer moeten halen, zodat je weet dat het dier een goed leven heeft gehad. Je moet dan echter ook naar een andere boer voor eieren….en weer naar een ander voor melk….en dan heb ik het nog niet eens over vis. Dat is in mijn drukke leven helaas niet in te passen.

Quinoa

Als je dan besluit om geen vlees te eten, zul je het moeten vervangen. Zeker als fanatieke sporter heb je je eiwitten, vitamines en mineralen in absoluut nodig. Vleesvervangers bevatten vaak veel soja. Het telen van soja is ontzettend belastend voor het milieu, soms word er zelfs tropisch regenwoud voor gekapt. Je zou dan dus al soja moeten kiezen met een eko-logo, zodat je weet dat het duurzaam is verbouwd en geteeld.

Hoe eet ik dan wel?
Kortom….ik vind het twijfelachtig wat nu écht goed is voor het milieu en onze dieren. Ik kies er daarom voor om zo veel mogelijk af te wisselen. Ik koop regelmatig biologisch vlees (al moet ik heel eerlijk bekennen dat er soms ook plofkip op het menu staat), eet regelmatig vis, maar ik maak ook vaak een vegetarische maaltijd met noten, kaas en/of peulvruchten. Ik denk dat het goed is om niet met z’n allen elke dag vlees te eten, maar af te wisselen. Dan is er ook een stuk minder nodig, waardoor de groei van de bio-industrie hopelijk stopt.

Oh…en veganistisch eten zou echt niets voor mij zijn. Ik zou dan zo veel moeten laten staan wat ik lekker vind. Bovendien zou ik dan echt vitamines, mineralen en eiwit moeten aanvullen, omdat ik nooit voldoende binnen zou kunnen krijgen aangezien ik zo veel sport.

Ik vind het een lastig onderwerp! Maar door veel af te wisselen hoop ik een steentje bij te dragen.

Couscous

Jouw mening
Ik ben ook heel benieuwd naar jouw mening. Hoe denk jij over vegetarisch en veganistisch eten? Ben je misschien zelf vegetariër? Of houd je juist onwijs van vlees eten? Ik zou het super leuk vinden als je een reactie achter laat.

Groetjes, Marloes

Houd jij van vlees eten? Of kies je er bewust voor om dat niet te doen?

20 reacties

 1. Ik ben zelf nu al 13 jaar vegetariër. (Ben nu 25). Ben begonnen omdat ik het zielig vond. Nu zie ik voornamelijk wat het effect is op het milieu wanneer je vlees eet. (Een vegetariër in een Hummer is milieubewuster dan een vleeseter in een Prius)
  Het regenwoud wat wordt gekapt voor de sojaproductie is bedoeld voor de soja dat wordt gebruikt voor varkensvoer 😉

  Verder heb ik er absoluut geen moeite mee dat anderen in mijn omgeving vlees eten. Laatst een verjaardagsbbq gegeven, waarbij ik netjes voor alle vleeseters vlees had gekocht. (Wel biologisch natuurlijk)

 2. Tja, er zijn veel redenen te bedenken om het wel of niet te doen.
  – Het eten van vlees is een natuurlijk gegeven: mensen zijn omnivoren;
  – Je kunt veel verschillende dingen doen om in balans te leven: je geeft en je neemt van deze wereld;
  – Hoe goed kun je zorgen voor de planeet? Hoe vaak laat je de auto staan, scheid je al het afval, koop je kleding uit landen met kinderarbeid, wat voor werk doe je….en ga zo maar door.

  Ik vind dit best lastig soms. Ik eet vlees, voornamelijk denk ik omdat ik het gewend ben en daardoor lekker vind. Er zijn voor mij andere dingen waar ik op let die mij het gevoel geven dat ik niet alleen neem van deze wereld maar ook teruggeef. Af en toe een stukje vlees minder eten, is denk ik wel goed om te doen.

  1. Ik zie dat je de banner en je foto hebt aangepast! Ik mis de blauwe kleur wel een beetje (tja, da’s nou eenmaal mijn lievelings!). Het ziet er wel heel fris uit.

 3. Ik eet al zo’n 10 jaar geen vlees meer. En dat vind ik heel erg fijn. Daar ben ik blij mee. Natuurlijk zijn er redenen om wèl vlees te eten, maar ik voel me er beter bij om vegetarisch te eten.

 4. Ik houd echt heel erg van vlees, dus veganistisch of vegetarisch eten zal niks voor mij zijn. Ik probeer wel gevarieerd te eten, dus neem niet iedere dag vlees. Om dan aan mijn eiwitten te komen neem ik een eiwitshake als vervanging.

 5. Hoihoi! Ten eerste, wat leuk dat je dit bespreekt! Ik ben eigenlijk pas redelijk recent veganist geworden(1,5 maand nu), dus dit onderwerp houd me best bezig! Mijn grootste beweegreden is het milieu. Bijvoorbeeld: de vleesindustrie zorgt in zijn totaal voor meer co2 uitstoot dan alle voertuigen op de wereld bij elkaar ,of als we zo door gaan met vis eten, wordt verwacht dat de oceanen leeg zijn in 2048 (als je geinteresseerd bent in meer van deze feitjes, raad ik je aan de documentaire cowspiracy te kijken!).
  Ook al kun je uit veel groenten en peulvruchten al best veel eiwitten halen, ik neem ook extra eiwitten in de vorm van poeders die gemaakt zijn van erwten en rijst. Dit omdat ik ook aardig wat sport per week.
  Persoonlijk vind ik dat veganistisch zijn iets is wat leuk moet blijven. Ook ik ben iemand die heel erg van lekker eten houd. Tot nu toe is het voor mij echt prima te doen en mis ik vlees of andere dierlijke producten echt totaal niet!! Maar, ik heb wel met mezelf afgesproken dat ik een soort ‘chille’ houding houd tegenover veganisme. Als ik écht iets wil eten waar bijv. wat ei of melk door zit, dan moet dat ook gewoon kunnen. (so far, is dat nog niet voorgekomen). Dit maakt ook dat de focus niet zozeer ligt op wat ik allemaal niet ‘mag’ eten, maar meer op wat ik allemaal wel kan eten. 🙂
  En ik ben het met je eens dat een aantal vleesloze dagen per week al heel veel verschil maken!!

 6. Als je echt informatie over veganistisch eten wil zijn er goede boeken over te vinden. De starch solution van dr John Mcdougall en the China study van dr Colin Campbell bijvoorbeeld. Ik eet zelf alweer een hele tijd veganistisch omdat ik niet wil dat er “gebruik” of beter gezegd misbruik wordt gemaakt van een dier voor mijn voedsel terwijl je ook prima zonder deze producten kan. In de dieren industrie is gewoon ontzettend veel dierenleed en daarnaast is het eten van veel dierlijke producten niet goed voor je gezondheid. Ik geef zelf de voorkeur aan een whole food plantbased eetpatroon. Dat wil niet zeggen dat ik nooit eens iets bewerkts eet maar dat is maar heel beperkt en altijd veganistisch. Ik voel me gewoon het best als ik weet dat ik goede brandstof in mijn lichaam stop en dat er niemand voor geleden heeft en voor gestorven is. En het hele wij zijn van nature vleeseters daar geloof ik niet in, wij zijn vlees alleen gewend als kant en klaar product uit de supermarkt. Maar wie zou er nu zelf een dier kunnen doden, een varken of koe, het ontdoen van huid, haar, beenderen en organen enz? Eerlijk is eerlijk de meeste mensen die walgen van deze gedachte en ik geloof dat als we van nature vleeseters waren dit geen probleem zou moeten zijn. Maar ik zou er uren over kunnen preken dus ik ga het hierbij laten 😉

  1. Ben ik het mee eens dat mensen graag vlees en vis eten maar als ze zien hoe dieren worden gehouden en worden vervoerd, geslacht dan willen ze dat allemaal niet zien… `das zielig, ik kan daar niet naar kijken, dat wil ik niet zien´. Best hypocriet, gewoon niet over nadenken, dan is het er ook niet. Bah…

 7. Wat leuk dat je precies nu hierover een artikel plaatst Marloes!
  Ik zit er net een aantal dagen mee in mijn hoofd, of ik vegetarisch wil gaan eten, mede door het zien van een documentaire over voeding en de leefomstandigheden van dieren.. Ik merk dat de gedachte aan vlees eten me ook steeds meer tegen gaat staan en ik was ook benieuwd hoe jij als diëtist hierover zou denken.
  Wat ik er lastig aan vind is dat ik zelf weinig zuivel eet/drink geen melk of yoghurt, dus dat ik me dan afvraag waar ik vitamine B12 vandaan moet halen als ik echt vegetarisch zou gaan eten..?
  Mensen die veganistisch eten vind ik inspirerend en die bewonder ik, maar voor mijzelf is het nu nog een beetje een ‘ver van mijn bed show’, omdat ik vaak kaas eet en roomboter en eieren (mede omdat ik geen vlees op brood wil doen).. Ik probeer mijn steentje bij te dragen door dan wel vrije uitloop eieren te kopen, of het liefste direct van de boer.
  Bedankt voor dit artikel! Ik zou het interessant vinden om een artikel te lezen over hoe je vlees en de voedingsstoffen die daarin zitten zou kunnen vervangen, als je vegetarisch gaat eten, maar ik kan me ook voorstellen dat dit misschien niet interessant genoeg is voor jezelf om je in te verdiepen. 😉

 8. Hai, ik eet nu iets tussen vegetarisch en vegan in. Dit bevalt me prima, kaas en eieren mis ik zelfs ook niet meer. Ik ben nu ook veel creatiever in de keuken, er ging een hele wereld voor me open. Ben nu verslaafd aan kikkererwten <3 . En ivm het sporten er zijn ook vegan sportlui ?

 9. Dat van soja klopt niet.. de koeien die gefokt worden voor vlees, eten veel en veel meer soja, dan als de mensen die dat koeienvlees eten, gewoon soja zouden eten.
  En waarom dan niet altijd biologische melk, kaas en eieren? Is gewoon bij de AH te koop en verschilt echt niet zoveel in prijs..
  Ik heb lange tijd volledig plantaardig gegeten, ben ook al 14 jaar vegetariër. Eet nu wel weer af en toe kaas en eieren, maar dan wel biologisch. Mijn zoontje krijgt soms ook vlees, maar dan ook biologisch.
  Liefst zou ik weer helemaal plantaardig eten, maar vooral voor mijn zoontje vind ik dat niet haalbaar.

 10. Ik ben 23 en al meer dan 10 jaar vegetariër. Destijds ben ik gestopt met het eten van vlees omdat ik het zielig vond voor de dieren en daar sta ik nog steeds achter. Sterker nog, ik vind het zo walgelijk hoe er wordt omgegaan met dieren. Dat gevoel wordt steeds sterker. Ik zal het echt nooit meer eten.

 11. Ik ben 15 en eet sinds april dit jaar veganistisch. Naast de ethische redenen doe ik het ook juist voor mijn gezondheid. Ik ben ervan overtuigd dat veganistisch en plant-based eten het gezondst is voor mensen en het milieu. Het stukje over soja klopt overigens niet want die soja is bedoeld voor de bio-industrie waar overigens véél meer soja heengaat dan mensen ooit zouden eten. Ik mis dierlijke producten niet omdat er heerlijke vleesvervangers zijn en ik plantaardige melk persoonlijk veel lekkerder vind dan koemelk 🙂 Ik vind het grappig om te zien dat ik nu zo’n gepassioneerde veganist ben geworden terwijl ik vorig jaar nog riep dat ik never nooit zou kunnen stoppen met vlees eten. Ik ben geen egoïstisch persoon (denk meer aan anderen af en toe dan aan mezelf) en daarom was de stap naar veganisme ook snel gemaakt toen ik achter de ‘geheimen’ van de bio industrie kwam. Ik wil niemand dwingen veganistisch te eten maar ik wil wel zeggen dat je het gewoon eens moet proberen! Eiwit is sowieso overhyped als je het mij vraagt en met granen, peulvruchten en af en toe wat eiwitpoeder (als je dat wil) kom ik dik aan mijn behoefte. Ik voel me beter dan ooit 🙂 Liefs, Elsa

  1. Ik ben nu ongeveer 18 jaar vegetarier. Puur omdat ik het vlees eten niet mis. Het begon met het stoppen van varkensvlees omdat mijn toenmalige partner dat niet at en automatisch zet je dan ander vlees op tafel. Daarna vond ik vlees eigenlijk niet lekker en stopte met vlees eten. Tijdje later stopte ik met kip eten en toen uiteindelijk ook met vis. Ik mis het niet en soms geeft mijn lichaam aan dat ik die stoffen mis, dan heb ik extra zin in pindakaas wat ik dan ook neem. Groetjes yvonne

 12. Ik ben 90% vegetariër: dit wil zeggen dat ik alleen vlees eet op momenten waarop ik niet anders kan, bv op restaurant wanneer er een gezamenlijk menu wordt genomen of wanneer er geen vegetarische opties zijn. Ik ben 16 en mijn ouders willen ook gewoon niet dat ik helemaal vegetarisch word, laat staan veganistisch. Zij zijn er zoals velen de dag van vandaag nog altijd rotsvast van overtuigd dat wij mensen vlees en zuivel nodig hebben om te overleven. “We doen het al heel ons bestaan en het is dankzij vlees dat we zo goed geëvolueerd zijn” zeggen ze. Dit is wel waar, maar je moet erbij nemen dat de mens toen nog in de wilde natuur leefde en zelf zijn eten moest gaan zoeken. Er waren nog geen supermarkten waar je alles kon kopen waar je zin in had en het voedselaanbod van toen valt niet te vergelijken met dat van nu; er was veel minder variëteit en dus is het ook logisch dat ze toen ook vlees aten om genoeg calorieën binnen te krijgen. De mens toen bewoog ook heel de dag en
  verbruikte dus ook veel meer dan wij. Nu zijn we al zo geëvolueerd en hebben we zoveel verschillende bronnen van eiwitten (peulvruchten, groenten,… in ALLES zitten er eiwitten!!) ter beschikking dat we vlees gewoon niet meer nodig hebben om te overleven. Jammerlijk genoeg is vlees eten zo vastgeroest in onze samenleving dat mensen zich geen leven zonder vlees of zuivel kunnen en willen voorstellen. Ze denken dat vegetarisch saai is en ongezond terwijl het veel gevarieerder is dan wat de meeste vleeseters binnenkrijgen. Wat duurzaamheid betreft: veeteelt is de grootste oorzaak van de opwarming van de aarde en het kappen van de amazone. Zowel de gebieden bedoeld voor het vee zelf als de akkers met de genetisch gemanipuleerde granen en soja voor het vee nemen enorm veel plaats in. En aangezien het bevolkingsaantal steeds maar groeit en steeds meer landen meer welvaart willen en dus ook meer vlees willen eten zal de wereld binnenkort gewoonweg te klein zijn. Daarom vind ik het soms nogal egoïstisch om te zeggen: ‘Ja, maar ik eet zo graag vlees.’ Ik bedoel, stel je nu echt je eigen genot boven de natuur? Ik respecteer iedereen zijn keuze en ik wil niemand iets opdringen maar ik vind wel dat mensen eens wat meer mogen nadenken over hun impact op de wereld. We hebben al zoveel kapot gemaakt, is het nu niet eens tijd om iets terug te geven?
  PS: kijk zeker naar cowspiracy op netflix, super goede documentaire die iedereen moet gezien hebben 🙂

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram