Question: Gebruik jij de nieuwe Schijf van Vijf?

Nieuwe schijf van vijf

Ongeveer een jaar geleden introduceerde het voedingscentrum de nieuwe schijf van vijf. Ik schreef toen al een artikel met daarin de belangrijkste veranderingen. Ik ben ontzettend benieuwd hoe veel van jullie de nieuwe schijf in gedachten houden bij het samenstellen van je voedingspatroon. Ik werd geïnspireerd door een onderzoek dat is gedaan door Flinndal, naar de kennis van Nederlanders over de nieuwe schijf. Ben jij al op de hoogte van de veranderingen?

De belangrijkste veranderingen
Om nog even duidelijk te maken waar we het precies over hebben, hier nog even heel kort de belangrijkste aanpassingen in de nieuwe schijf van vijf, ten opzichte van de oude.

 • Brood mag vervangen worden door andere graanproducten
 • 250g groenten per dag in plaats van 200g
 • Meer peulvruchten, die worden gezien als vleesvervanger.
 • Liever geen alcohol, dit was eerder maximaal 1-2 glazen
 • Gebruik zo min mogelijk ongefilterde koffie
 • Neem dagelijks 25g noten
 • 3-5 keer per dag een klein tussendoortje is ok
 • 3x per week een grotere portie van iets ongezonds kan best
 • Eet 1x per week vette vis, om de visvangst te verminderen
 • Kies voor vers fruit in plaats van sap

Collage schijf van vijf

Mijn ervaring
Zoals ik in mijn vorige artikel al aangaf, volgde ik veel van deze adviezen al. Ik eet veel groenten, neem regelmatig peulvruchten, drink weinig alcohol, neem vrijwel dagelijks noten of zaden en drink nooit fruitsap maar eet dagelijks 2 stuks fruit. Ik merk echter wel dat ik iets minder brood en graanproducten eet dan het voedingscentrum aanraadt en iets meer melkproducten (vooral kwark en yoghurt), noten en peulvruchten. Ook eet ik vaker dan 1x per week vis. Persoonlijk houd ik de adviezen wel in gedachten, maar ik volg ze zeker niet blindelings. Ik pas ze aan mijn eigen behoefte aan.

Ik merk dat sommigen van mijn cliënten erg veel moeite hebben met bepaalde richtlijnen. Vooral de hoeveelheid groenten halen ze zelden, net als de twee stuks fruit. Ook nemen ze vaak iets meer alcohol en ongezonde snacks. Ik ben heel benieuwd hoe dat bij jullie zit!?

Onderzoek over onze kennis
Flinndal heeft een onderzoek gedaan onder hun klanten, naar de kennis over de nieuwe schijf van vijf. Hieruit bleek onder andere dat ongeveer de helft van de ondervraagden niet wist dat 250g groenten wordt aanbevolen. Opmerkelijk vind ik dat 88% wel wist dat een handje noten wordt aanbevolen. 30% lukt het niet om dagelijks te eten volgens de schijf van vijf. Meer over het onderzoek lees je hier.

veganistisch-eten-gezond

Wat doe jij met de nieuwe schijf?
Uit het onderzoek bleek dat veel mensen niet op de hoogte zijn van de Nederlandse richtlijnen. Ik snap dit wel, want zo vaak worden ze niet benoemd. Je moet er echt specifiek naar zoeken, wil je informatie vinden. Op andere vlakken zijn mensen in het onderzoek juist super goed op de hoogte, bijvoorbeeld over de noten. Dat verbaast me oprecht!

Ik ben dus heel benieuwd naar hoe dat bij jou zit! Kende jij de nieuwe richtlijnen, of lees je sommigen nu voor het eerst? Ik kan me dat laatste dus ontzettend goed voorstellen. Ook ben ik heel benieuwd of jij de richtlijnen toepast (of gaat toepassen) in jouw voedingspatroon. Je kunt natuurlijk altijd anoniem reageren, vul gewoon een schuilnaam in. Je e-mailadres zal nooit bekend gemaakt worden.

Ik ben me ervan bewust dat we een beetje een vertekende doelgroep hebben hier. Omdat je optimavita.nl bezoekt, zal je in ieder geval een klein beetje interesse hebben in voeding. Ik verwacht dus bij jullie iets meer kennis dan bij de gemiddelde Nederlander (pressure is on ;)).

Groetjes, Marloes

Ben jij op de hoogte van de nieuwe schijf van vijf? Volg je hem?

14 reacties

 1. Ik ben er zeker van op de hoogte, maar eigenlijk at ik hiervoor ook al op die manier. Ik eet alleen te weinig peulvruchten…

 2. als ik naar mijn omgeving kijk dan is het niet vreemd dat mensen deze richtlijnen niet kennen. ik wilde ze graag aan mijn ouders tonen omdat ze nooit (ze noemen een blaadje sla bij hun frieten met stoofvlees gezond en voldoende groenten) gezond eten, maar ze willen het niet zien, ze zullen wel merken als ze ongezond worden, dat terwijl ze overgewicht hebben en nooit energie hebben om meer te doen dan enkel bankhangen 🙁 vind dit wil jammer. ook mijn ouders weten enkel de richtlijn van 1-2 glazen alcohol mag, zij verstaan het als ‘is gezond’ en de noten, al eten ze wel de noten met een korstje rond. ik denk dat mensen enkel de adviezen onthouden die ze zelf leuk vinden?

  zelf volg ik de richtlijnen wel, maar niet omdat ze als richtlijn worden aangeboden, maar omdat ik dit zoiezo al at. ik ben dol op peulvruchten en groenten, mijn lunch en avondmaal bestaat uit 200gram groenten en ik snack tussendoor ook graag op rauwe wortels, soms een halve kilo terwijl ik tv kijk, ok niet aan te raden vanwege een heel opgeblazen buik, maar wel lekker hahaha ik eet regelmatig noten en doe altijd pitten/zaden over mijn eten. brood vervang ik bijna altijd door havermout of rijst/quinoa met peulvruchten. ik ben niet zo heel dop op brood, maar kan het wel erg waarderen met een geprakte avocado of pindakaas en fruit, maar niet dagelijks. ik begrijp niet echt hoe mensen het moeilijk vinden om gezond te eten? ik vind het juist heel leuk! het eten ziet er ook vele mooier uit met alle kleurtjes in plaats van de bruine kleuren van koeken, chocolade en junkfood.

   1. dankje! sind sik mijn eigen geld verdien koop ik mijn eigen eten dus kan ik zelf kiezen wat ik koop, ik vind mijn gezondheid belangrijk en ik houd van kleuren 🙂 ik wou enkel dat ik mijn ouders kon overhalen gezonder te gaan eten 🙁 overal doen ze zout en boter door, zelf door een bokaal rode kool doet mijn vader een grote lepel boter en het vlees bakken ze in zoveel boter dat je het net zo goed koken in boter kan noemen. maar ze zijn al ouder dus vrees ervoor dat ze nog zullen veranderen? misschien een blog idee? hoe oudere mensen hun levensstijl nog kunnen veranderen ondanks dat ze al jaren en jaren zo eten en het zo aangeleerd zijn?

 3. Ik kende de nieuwe richtlijnen wel van optimativa 🙂 Ik hou me wel bv aan het eten van de hoeveelheden groente en fruit. Maar, ik eet niet elke dag zoveel noten. Tevens mijn probleem met de schijf: ze raadden nogal veel eten aan per dag voor mijn gevoel. Ik snap dat het een gemiddelde is, maar 5 boterhammen per dag én 300g groente én vleesvervanger én aardappelen is wel wat much! Dus ik ga liever een beetje uit van mijn eigen gevoel over gezond eten en portie grootte.
  Wel ben ik blij dat er nu meer rekening gehouden wordt met ecologische omstandigheden (mbt visvangst) en mensen die geen vlees/vis eten!

  1. het voedingscentrum raad juist weinig eten aan vind ik. je komt niet aan de aanbevolen 2000, niet dat dit echt hoeft, maar zo bedoel ik maar dat het echt niet veel is. gezond eten is veel in volume ja, maar niet veel in energie, je kan dus het gevoel hebben veel te eten, maar eigenlijk is het net wat je lichaam nodig heeft 😉

  2. Zo verschilt ieder persoon! Ik merk wel dat veel Nederlanders tussendoortjes gebruiken als ontbijtkoek en sultana in plaats van gezondere producten. Daarom vinden ze soms de hoeveelheid te hoog. Maar voor sommige mensen is het inderdaad wat veel.

 4. Ik vind dat je moet eten op gevoel. Iets meer zuivel en minder brood, iets meer vis of meer noten. Ik vind al die regeltjes een beetje te overdreven. Als je je goed, gezond en fit voelt en bent zoals je nu eet en drinkt dan is dat toch prima. Dit brengt alleen weer verwarring voor sommige mensen lijkt me. Tuurlijk kun je erop letten dat je van alle schijven wat kunt eten en in de juiste proporties. Toch vind ik dat een glas alcohol en andere genietmomentjes zeker moeten kunnen.

 5. Ik heb zeker de richtlijnen wel in mijn (achter)hoofd zitten, maar pas ze ook op mijn eigen behoefte aan. Ik eet heel gezond, let goed op dat ik dagelijks alle voedingsstoffen voldoende binnen krijg en drink ook zelden alcohol en dat is voor mij ook geen straf 😉

 6. Ik ben van de meeste nieuwe adviezen wel op de hoogte. De belangrijkste adviezen zijn toen in het nieuws geweest. Ik let er sinds een paar maanden echt op dat ik bijvoorbeeld meer groenten eet. Als ik als avondeten een gerecht maak met weinig groenten, probeer ik er groenten bij te maken of tijdens lunch / tussendoortje extra groenten te eten. Vooral wortel en paprika vind ik lekker om te snacken. Of ik neem als lunch een salade met o.a. komkommer en tomaat. Of lekker couscous met geitenkaas en rode bietjes! Verder neem ik nu vaak als snack een notenreep mee. Of ik doe het net zoals jij in het ontbijt. En ik probeer een keer per week vis op het menu te zetten. Al kom ik al gauw op zalm / tonijn uit, en daar kan ik niet zo veel variaties mee maken. Misschien een idee voor een artikel, tips en recepten om meer vette vis te eten?

  Voor de rest houd ik me niet altijd aan alle Schijf van Vijf-adviezen, drink regelmatig alcohol en als ik erge trek heb neem ik wel eens meer ongezonde tussendoortjes. Maar ja, de basis is gezond :).

 7. Ik zeker bewust van de schijf van 5… Maar ik heb enorme moeite met 2 stuks fruit en ook noten eet ik weinig. Groenten dat lukt wel, tussendoor of bij de lunch wat komkommer en avondeten vaak gewoon 200 gr. groenten. Melkproducten vind ik lastig, ik krijg zo snel een opgeblazen buik, ik vervang nu voor lactosevrije producten, maar opgezette buikvrij ben ik niet…
  En soms lonken die koekjes in de supermarkt gewoon, net als de chocolade en af en toe een chipje.
  Kortom gezond eten en blijven eten is zo gemakkelijk nog niet. Blijf zoeken naar een goed patroon voor mezelf en het opgeblazen gevoel en ben er van overtuigd dat de kilo’s dan langzamer ook minder worden…

 8. Hoi Marloes,
  Wat vind jij van volvette producten zoals bio roomboter, volle yoghurt, Griekse yoghurt 10% vet etc… hierin zit een hoog vetgehalte, echter zijn we misschien in het verleden te bang gemaakt voor (teveel) dierlijke vetten? Er zitten wel heel waardevolle voedingsstoffen in. En ja, meer calorieën maar het geeft wel langer een verzadigd gevoel. Dat je cholesterol door het nuttigen van deze producten zou stijgen is ook al wat achterhaald. Deze producten hebben ook de minste bewerkingen. Er is niets uitgehaald om het minder vet te maken. Nou ja, ik was gewoon even benieuwd naar je mening. 😉

  1. Ik vind ze prima! Alleen persoonlijk eet ik graag grote porties. Ik kies daarom magere producten, anders moet ik zo op mijn portie letten om niet teveel calorieën binnen te krijgen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram