Pure chocolade, goed idee of liever niet?

chocoartikel

Door Daniella- Iedereen snakt af en toe wel eens naar een lekker stukje chocolade. De meeste mensen weten wel dat pure chocolade de beste keuze is, maar is dit product wel zo gezond als wij denken?Wanneer is het nemen van pure chocolade nou verantwoord en hoeveel mogen we ervan nemen op een dag? Vandaag vertel ik hier meer over, lees gauw het artikel!

Wat is pure chocolade?
Pure chocolade is de meeste gezonde variant van de chocolade omdat hier het meeste cacao in zit, per 10 gram bevat het: 61 kcal, 1 gram water, 0,5 gram eiwit, 5 gram koolhydraten waarvan 5 gram suiker, 3 gram vet, 2 gram verzadigd vet en 0,1 gram vezel. Ook bevat het de volgende vitamines en mineralen: Vit A, Vit B1, Vit B2, Vit B6, vitamine B11, Natrium, Kalium, Calcium, Fosfor, IJzer, Magnesium, Koper en Zink. De bestanddelen die in het product zitten zijn: cacaoboter, fenylethylamine (gelukshormoon), polyfenolen (uit cacao), suiker en vetten.
Hoe meer cacao in de chocolade, des te meer polyfenolen en hoe gezonder de chocolade is. Polyfenolen zijn antioxidanten en beschermen het lichaam, polyfenolen komen ook voor in: wijn, olijfolie, bessen, koffie, walnoten en groenten.

chocvschoc

Gezondheidsvoordelen met pure chocolade?
Het eten van pure chocolade zou ervoor kunnen zorgen dat er minder stress wordt ervaren, dit komt door het stofje fenylethylamine. Dit stofje geeft je een positief gevoel, personen zouden het kunnen ervaren als een gevoel van verliefdheid. Het kan bloeddruk verlagend werken en het zou zorgen voor een verminderde kans op hart en vaatziekten. Bovenstaande positieve effecten worden ondersteund door verschillende wetenschappelijke onderzoeken! Pure chocolade bevat ook verzadigd vetten. Teveel verzadigd vet binnen krijgen is niet goed voor het lichaam en verhoogd mogelijk het cholesterol gehalte in het bloed. De positieve effecten uit onderzoeken zijn bereikt met het eten van 10 gram pure chocolade per dag. Dit komt overeen met één groot blokje pure chocolade. Eet je meer chocolade? Dan heeft het mogelijk ook negatieve effecten.

Waar let je op in de winkel?
Het belangrijkste is om naar het etiket te kijken welke bestandsdelen de chocolade bevat. Het gehalte van de cacao is het belangrijkste om naar te kijken. Ik raad je aan om voor pure chocolade te kiezen met een minimaal gehalte van 70% cacao. Bij de Côte d’Or chocolade staat bijvoorbeeld op de verpakking ‘bevat 78% cacao’. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor pure chocolade met een hoger cacao gehalte, maar de smaak is dan bitterder. De smaak bitter moet je natuurlijk van houden!

ingredienten

Mijn conclusie
Pure chocolade is heel verantwoord wanneer je één blokje per dag eet. Maar zou je de verleiding kunnen weerstaan wanneer er een heel blok pure chocolade voor je ligt? De ervaring van mij en van Marloes is wanneer er een blok chocolade voor ons ligt, dit natuurlijk in één keer op gaat. Is het dan wel zo verstandig om chocolade in huis te halen? Je krijgt op deze manier niet alleen de positieve voedingstoffen binnen, maar ook veel verzadigd vet. Kun je het bij één blokje houden? Dan is het prima! Eet je af en toe een hele reep op, dan is het geen probleem maar maak hier geen gewoonte van ;).

Je kunt natuurlijk één blokje chocolade nemen maar vinden jullie het ook leuk om recepten te zien met bijvoorbeeld één blokje pure chocolade?

Bronnen:
Gezondheidsnet
Voedingswaardetabel.nl
NCBI (National Center for Biotechnology Information)

20 reacties

 1. Ik gooi meestal een stukje door mijn havermout sochtends en soms nog een stukje later. Heel af en toe eet ik eens drie stukjes als ik voor de tv zit. Ook geen ramp, mijn ervaring is dat door de sterke smaak je er minder snel van door eet. Ik eet dan wel altijd 85% maar geloof me, ik ben een echte snaaier.

 2. Leuk artikel. Ik heb altijd de 72% in huis van de Lidl volgens mij en ook daarmee heb ik de ervaring dat ik er niet een hele reep van op kan. Dus dagelijks 1 stukje zou wel lukken. 🙂

 3. Ik vind het juist met hele pure chocola helemaal niet moeilijk om het bij 1 blokje te houden en dat terwijl ik dat bij andere chocola wel heb! Dus ik neem heel braaf dagelijks een stukje, soms 2.

 4. Ik denk er net zo over Chantal, zolang het hele pure chocolade is (minstens 76%) heb ik er geen moeite mee om maar 1 blokje te nemen, omdat het zo bitter is en niet zo lekker zoet en romig als bijvoorbeeld melk chocolade. Ik doe af en toe een blokje pure chocolade door m’n havermout en dan een beetje kokos erover, bounty ontbijt! 🙂 laatst kwam ik chocolade tegen met 99% cacao, door de havermout is dat hartstikke lekker!

 5. Zo te horen gaan jullie er heel verantwoord mee om, super! Door de havermout klinkt ook heel lekker, dat ga ik zelf ook eens proberen!

 6. Ik eet vaak ‘s avonds een of twee blokjes, omdat ik altijd zoete trek heb na het avondeten. Bakje appel met kaneel, wat amandelen en twee blokjes chocolade is dan de perfecte snack.

 7. Ik lees de laatste tijd veel over raw chocolate, wat is jullie idee daarover?
  Volgend de verpakking is het de puurste vorm dus daarom kun je het zien als een ‘super food’….?

  1. Ook daarbij geldt dat teveel echt niet gezond is! Bovendien vind ik het persoonlijk veel minder lekker, dus voor mij liever normale pure chocolade!!

  2. Er zitten geen toevoegingen in zoals in een reep. Ik verkies de cacao nibs want de bonen krijg ik niet weg (te hard voor mijn tanden). De nibs zijn kleine harde stukjes, en bitter. In het begon vond ik het nogal machtig, en begon met een half theelepeltje. Nu zit ik dagelijks op ongeveer een eetlepel (7 gram). Meestal eet ik het na de maaltijd met wat droog geroosterde noten omdat ik nooit tussendoortjes eet, soms bak ik iets van amandelmeel en kokosmeel met nibs, als lunch. NIet dat ik een bepaald dieet volg maar kan al jaren niet tegen tarwe en de meeste granen werken slaapopwekkend.

 8. De chocolade op de bovenste foto heb ik ook thuis en ik ben zeker niet geneigd om meer dan 1 stukje te nemen.
  Een reep melkchocolade daarentegen (vooral met caramel), kan ik zo in een keer opeten haha

 9. Ik blijf liever aan melkchocolade met noten (lijkt een heeel klein beetje gezond). Zonder noten is een stuk minder lekker.

 10. Jammie, pure chocolade! 82% of hoger. Kan de smaak nu echt waarderen en hoe hoger het cacao gehalte, hoe minder bang je hoeft te zijn dat je er teveel van neemt, je hebt sneller genoeg! Pure chocolade, het zegt het zelf al, is ‘Puur’!

 11. Het lastige met pure chocolade blijft dat je natuurlijk geen hele reep kunt eten hahahahahahah Ik vind het persoonlijk heerlijk om een klein blokje door mijn havermout te doen of een klein blokje bij de thee, maar daarna MOET de reep meteen weer achter slot en grendel hoor 😉

 12. Het meeste verzadigde vet is stearinezuur, dat volgens onderzoek nauwelijks nadelige gevolgen heeft itt verzadigde vetten in vlees

 13. Ik moet opletten op welke chocolade ik eet, ik heb namelijk lactose intolerantie. Vraag me soms af welke pure chocolade ik mag eten.

 14. “Je kunt natuurlijk één blokje chocolade nemen maar vinden jullie het ook leuk om recepten te zien met bijvoorbeeld één blokje pure chocolade?”
  Ja!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram