Project Creatine, het eindoordeel!

Eindcollage
Foto 1, bij de start van het experiment!                 Foto 2, bij het einde van het experiment!

De foto’s geven het verschil aan, foto 1 is bij de start van het experiment en foto 2 is bij de sluiting van het experiment. Ik moet zeggen, de verschillen op de foto zijn minder groot dan ik verwacht had en dit terwijl de fysieke verschillen voor mij voelbaar zijn.

Het project is ten einde, 8 weken lang heb ik dagelijks creatine gebruikt om te kijken welke invloed het gebruik had op mijn prestaties. In deze periode heb ik drie maal een update geschreven om jullie op de hoogte te houden en om aan te geven hoe ik het gebruik ervaar. In dit artikel vel ik mijn eindoordeel over creatine en kijk ik naar de invloed op die het heeft gehad op de sportieve prestaties.

Er zijn duizenden bronnen beschikbaar ten aanzien van het gebruik van creatine en de invloed die het heeft op prestaties, de ene bron is positiever dan de ander. Diverse bronnen worden gesponsord door fabrikanten van supplementen en bij die onderzoeken kun je je vraagtekens zetten. Maar niet alle onderzoeken hebben een ‘besmette’ achtergrond. Kijkend naar de verschillende informatiebronnen, moet ik toch concluderen dat het merendeel van de gedane onderzoeken gegrond zijn te noemen, oftewel creatine heeft een sterke wetenschappelijke basis als middel om je prestaties te verbeteren.
Deze conclusie ondersteunt mijn persoonlijke ervaring. Mijn ervaringen met creatine zijn positief en ik heb zeer sterk het idee dat het mijn prestaties van de afgelopen 8 weken een behoorlijke boost heeft gegeven.

Verbeteringen?!
Welke invloed heeft creatine gehad op mijn mentale- en fysieke functioneren? In mijn optiek heeft creatine niet alleen een fysieke component, ook het mentale aspect moet ik meenemen in deze review. Bij de start van het experiment merkte ik dat mijn motivatie een enorme boost kreeg, ik wilde het maximale uit de periode van 8 weken van creatine gebruik halen. Eén van de redenen hiervan was dat ik had gelezen dat creatine alleen bevorderlijk werkt als je al ‘maximaal’ traint, het werkt dus aanvullend op je trainingen. Het is bedoeld voor die laatste 5% prestatieverbetering. Deze informatie heb ik te harte genomen en dus heb ik een de afgelopen 8 weken zeer hard getraind en de motivatie die ik daarbij nodig had was ruimschoots aanwezig.

Mijn fysieke verbeteringen?!
Als men mij van te voren had gevraagd naar de verwachtingen, dan had ik ze voorzichtiger ingeschat dan de uiteindelijk uitkomst. De lichamelijke veranderingen zijn groot en de prestaties sterk verbeterd. De combinatie van Crossfit en het gebruik van creatine heeft veel invloed gehad op mijn prestaties.

Lichaamsgewicht       Van 82.3 naar 87.1, een verschil van 4.8 kg.

Oefeningen
Squath                        Van 80 naar 140 kg, een verschil 60 kg.
Bankdrukken              Van 65 naar 90 kg, een verschil van 25 kg.
Snatch                        Van 40 naar 82.5 kg, een verschil van 42.5 kg.
Deadlift                       Van 80 naar 170 kg, een verschil van 90 kg.
Powerclean                Van 80 naar 97.5 kg, een verschil van 17.5 kg.
Shoulderpress            Van 40 naar 65 kg, een verschil van 15 kg.

De prestatieverbeteringen zijn op verschillende momenten gemeten, mijn verwachting is dat ik bij de verschillende oefeningen nog beter kan scoren als ik die nu zou testen.

Conclusie
De afgelopen 8 weken zijn voor mij zeer interessant geweest, niet alleen ben ik overgestapt naar een nieuwe sport en moeten de prestatieverbeteringen daar niet los van worden gezien. Ook heb ik voor het eerst in mijn leven een prestatie-verhogend supplement gebruikt. De combinatie van die twee hebben zeker invloed gehad op mijn prestaties. Crossfit is met name gericht op de combinatie kracht en conditie, niet eerder in mijn leven ben ik zo gericht geweest op kracht en dit is één van mijn redenen van verbetering.
Het effect dat creatine heeft gehad op mijn prestaties is duidelijk, tijdens de trainingen kon ik net dat beetje meer doen. Bij de start van het experiment merkte ik dat creatine motiverend werkte, dit ebde na een periode van enkele weken weg. Voor mij geldt dat de komende periode interessant wordt, kan ik nog steeds doorgroeien naar een hoger trainingsniveau of blijf ik steken? Wat voor mij als een paal boven water staat is, ik zal niet weer creatine gaan gebruiken. Ik heb het gezien als een leuk en interessant experiment maar ik heb niet het sportieve niveau om dit doorlopend te willen gebruiken.

Een laatste aanvulling

Een verwachting die ik had, bij de afsluiting van de creatine suppletie, is dat ik in een soort van zwart gat terecht zou komen. Ik dacht dat mijn gewicht snel zou dalen en dat mijn prestaties hard zouden verminderen. Nu, dit artikel is ruim twee weken na de laatste creatine inname geschreven, moet ik concluderen dat dit reuze meevalt. Mijn gewicht is al wel een stuk gedaald, ik weeg 85 kilogram, maar het belangrijkste, mijn sportieve prestaties, zijn niet verminderd. Ik heb niet het gevoel dat ik in eens een stuk minder gewicht kan verplaatsen. Mijn theorie is dat ik mijn algemene niveau heb verhoogd en dat ik hierdoor nu een volgende stap heb gemaakt. Ik moet deze theorie alleen nog in de komende periode testen, het kan natuurlijk zijn dat ik nog een verhoogde creatine aanwezigheid in mijn lichaam heb.

Ik hoop dat jullie wat hebben kunnen leren van dit experiment en ik ben benieuwd naar jullie reacties op het experiment!?

Groetjes Albert

Hoe hebben jullie dit experiment beleefd? Wat is jouw mening hierover?

10 reacties

 1. Dat is wel een mooie vooruitgang Albert, in zo’n korte tijd! Good job!!

  Maar wat ik me afvraag is hoeveel calorieën jij binnenkrijgt.. Als ik namelijk kijk naar de maaltijdblogs dan is dat vaak voor jullie beide en dat lijkt me dan vrij weinig voor een man die wil groeien qua spieren… Daar heb ik me al een aantal x over verbaasd, dus vandaar mijn vraag 🙂

  1. Hallo Jacqueline, de maaltijdblogs schrijven inderdaad over het avondeten maar niet over mijn dagelijkse inname. Kijkend naar de gehele dag denk ik dat ik veel meer calorieën binnen krijg dan Marloes. Wat wel een aandachtspunt is voor mij is om genoeg binnen te krijgen, ik heb sowieso een hoog verbranding en daarnaast heb ik ook een redelijk actieve baan. Misschien een goed idee omdat eens goed bij te gaan houden.

 2. Hey!
  Ik volgde jullie al een tijdje op youtube en besloot vandaag maar eens om op jullie site te kijken.
  Jullie hebben echt een hele leuke en leerzame site!
  Xxx

 3. Opvallende voor- en na- verschillen; vooral in krachtwaarden! Het is natuurlijk altijd lastig om precies te beoordelen welk aandeel de andere manier van trainen heeft en welk aandeel de creatinine. Het is in elk geval een combinatie van beide.
  En dat verlies van gewicht van 87 naar 85 kg: is dat naar jouw idee vocht of spiermassa?

  By the way: ik heb deze website inmiddels een aantal keer aan anderen geadviseerd, dus ga zo door!

  1. Hallo Marlon, de krachtwaarden zijn ook ‘explosief’ gestegen, dit is voor mij ook verrassend geweest. Jouw vraag met betrekking tot vocht of spiermassa, ik schat in dat dit ook een combinatie van beide zal zijn. Ik zal nog een follow up schrijven over enkele weken over creatine, kijken wat daar uit komt.

 4. Woow grote prestatieverbetering!

  Ik heb nog wel goed nieuws voor je Albert, ipv 15kg is het verschil wel 25kg haha:
  Shoulderpress Van 40 naar 65 kg, een verschil van 15 kg.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram