Feiten en fabels Voeding

Probiotica

Door

Collage

In het ‘My day in food’ artikel van woensdag, vertelde ik dat ik die ochtend een tablet probiotica had geslikt. Een aantal van jullie gaven aan daar graag een artikel over te willen zien, dat was ik al van plan! Probiotica zijn pillen, poeders, drankjes of andere voedingsmiddelen die levende of gevriesdroogde bacteriën bevatten. Ik ga je vandaag vertellen wanneer je deze producten kunt gebruiken en welke je dan het beste kunt kiezen.

Darmflora
In onze darmen leven ontzettend veel bacteriën, namelijk ongeveer 100 biljoen bacteriën die met z’n allen wel 1 tot 1,5 kilo wegen! Al deze bacteriën samen noemen we de darmflora. Er leven wel 100-600 verschillende soorten bacteriën in de darmen, sommige zijn ontzettend nuttig voor het lichaam, terwijl andere juist schadelijk zijn. Normaal gesproken kunnen de nuttige bacteriën voorkomen dat de schadelijke bacteriën zich vermenigvuldigen, hierdoor wordt je niet ziek. De nuttige bacteriën zijn dus erg belangrijk voor je weerstand en zijn onderdeel van je immuunsysteem.

Probiotica
Probiotica bevatten de nuttige bacteriën die van oorsprong in de darmen voorkomen. Ze kunnen op die manier je darmflora een klein beetje ondersteunen als deze het moeilijk heeft. Bekende producten die probiotica bevatten zijn Yakult, Activia, Vifit en Actimel, maar er zitten ook probiotica in Biogarde en zelfs in zuurkool. Naast deze bekende producten heb je heel veel verschillende poeders, pillen en andere supplementen van merken als Solgar, Orthica, Beneo, Natren en Lucovit.

Al deze producten bevatten verschillende soorten en hoeveelheden bacteriën. Zoals ik eerder al zei, zijn er ontzettend veel verschillende soorten darmbacteriën, elk met hun eigen nuttige eigenschappen.

1

Wanneer kun je probiotica gebruiken?
Je kunt probiotica gebruiken wanneer je darmflora uit balans is. Er zijn een aantal redenen waarom de darmflora uit balans kan raken. De nuttige bacteriën kunnen de schadelijke dan niet meer aan, waardoor deze de kans krijgen om te vermeerderen. Bijvoorbeeld door een ziekte of een infectie, door stress, door gebruik van antibiotica, door een operatie of bestraling en door een langdurige ongezonde voeding. Klachten die je op zo’n moment kunt krijgen zijn bijvoorbeeld gasvorming (winderigheid), diarree, buikkrampen, obstipatie of een opgeblazen gevoel.

Ik heb zelf af en toe last van (een van) de bovenstaande klachten, omdat ik een lichte vorm van PDS heb (Prikkelbare Darm Syndroom). PDS komt ontzettend vaak voor in Nederland, soms in milde vorm zoals bij mij, maar bij sommige mensen in een hele zware vorm waardoor het hun dagelijks functioneren kan beïnvloeden. Als ik de klachten voel opkomen, start ik met dagelijks 1 tablet probiotica. Meestal is dit in mijn geval maximaal 1x per jaar, de andere keren vind ik de klachten niet ‘erg’ genoeg om te starten met de tabletten.

Weet je van jezelf dat je niet zo gezond eet of weinig beweegt? Ga daar dan eerst aan werken! Zonder een goed uitgangspunt heeft het gebruiken van probiotica weinig zin.

Welke moet ik kiezen
Omdat er zoveel soorten probiotica zijn, is kiezen moeilijk. Ik geef je in ieder geval twee richtlijnen die je kunt aanhouden, door de verpakking te checken:

 • Is de volledige naam van de bacterie in het product bekend? Een bacterie heeft een familienaam, een soortnaam en een stamnaam. In een flesje Yakult zit bijvoorbeeld de Lactobacillus casei Shirota. Alleen de vermelding ‘Lactobacillus’ was onvoldoende geweest. Je weet niet zeker of een product dan echte probiotica bevat.
 • Zitten er voldoende bacteriën in één gebruikseenheid? De richthoeveelheid is 1 miljard Colony Forming Units (1 x 10⁹ CFU) bacteriën per pil/zakje/flesje/bakje.

Er wordt nog steeds ontzettend veel onderzoek gedaan naar probiotica. Welke soort bacterie waarvoor goed is, is nog onvoldoende onderzocht. Ook is niet duidelijk of je het beste een product met één of meerdere soorten bacteriën kunt gebruiken.

Welke gebruiken Albert en ik?
Dat het allemaal niet zo heel nauw komt in probiotica-wereld, is bij ons inmiddels wel duidelijk. Albert had als kind een darmaandoening en is daaraan geopereerd, waardoor zijn darmen altijd een gevoelige plek blijven. Hij heeft veel verschillende soorten probiotica geprobeerd, ook hele dure varianten (lees €60,- per potje!). Wij zijn beide echter heel tevreden over de Lucovit probiotica, die onder andere zijn te verkrijgen bij de Tuinen en bij bol.com. Ze kosten €13,99 voor 30 pillen, dat is ongeveer €0,47 per pil. Het product bevat veel verschillende bacteriën in een iets lagere dosering dan ik hierboven als richtlijn aangeef, maar het werkt voor ons prima!

2

Ik hoor trouwens ook vaak positieve geluiden over Yakult onder mijn cliënten. Hiervoor betaal je ongeveer €2,70 voor een pak van 7 flesjes. Oftewel ongeveer €0,39 per flesje.

Conclusie
Probiotica kunnen nuttig zijn in periodes dat je klachten hebt die met de darmflora te maken hebben. Bijvoorbeeld als je antibiotica slikt, stress hebt, of klachten ervaart als gasvorming, opgeblazen gevoel, diarree of obstipatie. Bij sommige mensen is er een duidelijke vermindering van de klachten, bij anderen helpt het vrijwel niet, maar als de klachten vervelend zijn, is het het proberen waard! Gebruik een paar dagen tot 3 maanden lang elke dag probiotica volgens de dosering op de verpakking. Bij mij geeft een paar dagen slikken vaak al een verlichting van de klachten. Verwacht echter geen wonderen en zie het product puur als aanvulling. Gezond eten en leven blijft altijd de basis, probeer dat eerst! Mensen met heftige darmklachten hebben soms totaal geen baat bij probiotica, zij zullen naar andere oplossingen moeten zoeken.

Groetjes, Marloes

Heb jij wel eens probitica gebruikt? Welke werkt goed voor jou?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (10)
 1. Marieke 9 jaargeleden

  Interessant! Ik had er weleens van gehoord, maar wist niet wat het precies was 🙂

  Reageer
 2. Jorien 9 jaargeleden

  Hey Marloes,

  Interessant. Al moet ik zeggen dat ik zelf behoorlijk huiverig ben op dit soort supplementen (en dát werkt in een drogist.. uhum 😉 ), puur omdat het tegenstrijdig voelt. Ik heb zelf ook een prikkelbare darm, en als t heel erg wordt, laat ik ‘m liever zo veel mogelijk met rust, in plaats van weer dingen te gaan toevoegen (hier in de vorm van die bacteriën). Dingen die je weer moet afbreken, en dat van buitenaf invloed gaat uitoefenen op je darmen. Misschien komt dat ook omdat ik wel vaker yakult heb geprobeerd, en ik er elke keer ziek van wordt (griep) (heel bizar).

  Liefs, Jorien

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Als t niet goed voelt, vooral niet doen Jorien! 🙂

   Reageer
 3. Karin 9 jaargeleden

  Let naast het aantal CFU’s ook op het aantal verschillende soorten bacteriën. Bij de goedkopere soorten zijn dit maar 1 of 2 stammen (zoals bv Yakult). Solgar en Orthica bevatten veel meer verschillende stammen wat dus ook beter is. Geen aandelen van Solgar en Orthica maar dit zijn de toppers onder de probiotica.

  Reageer
  • Marloes 9 jaargeleden

   Dat is dus helaas nog niet voldoende bewezen Karin :-(. Ik ben het met je eens dat Solgar en Orthica prachtige merken zijn! Daarmee alleen ook vrij prijzig dus niet voor iedereen te betalen.

   Reageer
 4. Marion 9 jaargeleden

  Ik heb er bijna chronisch last van en ontdekte bij toeval dat Activia (granen en muesli) veel goed doen voor mij.
  Nadeel aan activia is dat het vrij veel calorieën bevat. Ik neem dus meestal een half kuipje aangevuld met 1 of 2 lepels magere Franse kwark. Dan heb ik een grotere portie (vullend) met hetzelfde aantal calorieën als 1 kuipje ‘pure’ activia! 😉

  Reageer
 5. Mariska 5 jaargeleden

  Beter laat dan nooit! Ik was op zoek naar de zin van probiotica en zie dat jij jezelfde probiotica-pil als ik gebruik. Nu heb ik er iets meer vertrouwen in dat ze nuttig zijn voor mijn momenteel onrustige darmen (kort na buikgriep). Dank je wel!

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Graag gedaan! Fijn dat je er iets aan hebt.

   Reageer
 6. Joke 4 jaargeleden

  Na verschillende creme’s , pillen en biotica kuren voor Candida , voor blaasontsteking en darmklachten ben ik dus ook overgestapt op de Probiotica !!! De zogenoemde oftewel “vagen” die ook meer in het nieuws komen omdat de antibiotica immuun gaan worden !
  De darm is toch het reinigings stelsel van ons menselijk lichaam?
  Nu ik het ruim 2 weken gebruik merk ik al een heel verschil en zijn de darmen goed aan het werk om alle gistresten en foute bacteriën te ruimen????
  Ben zo blij ermee dat ik het iedereen wel wil aanraden !

  Dus eczeem, darmklachten in wat voor een vorm ook!!! Vaginale klachten (Candida of hoe je het ook noemen wilt?) eigenlijk alles wat daaronder in het menselijk lichaam plaatsvind Probiotica (luctovitaal) is een uitkomst. Beter vagen dan antibiotica!!!

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.