Pimp your muesli, zonder suiker!

1

Zoals jullie gister hebben kunnen lezen, dagen we jullie deze week uit om geen toegevoegde suikers te eten. Ik begrijp dat dit voor veel mensen (including me!) ontzettend lastig gaat worden. Daarom wil ik je een klein beetje helpen. Ik ben voor je op zoek gegaan naar muesli zonder toegevoegde suikers. Ook vertel ik je in dit artikel hoe je die muesli een stuk aantrekkelijker kunt maken, zonder suiker toe te voegen. De tips van vandaag kun je ook goed gebruiken om een lekker toetje in elkaar te zetten, of een kleine maaltijd voor na het sporten.

Ten eerste ben ik op zoek gegaan naar muesli zonder toegevoegd suiker, die in iedere supermarkt verkrijgbaar is. Uiteraard kun je naar de natuurwinkel gaan, maar omdat deze niet altijd in de buurt is te vinden, wilde ik het je zo gemakkelijk mogelijk maken. Na verschillende pakken te hebben omgedraaid, ben ik tot de conclusie gekomen dat elke muesli met gedroogde vruchten (ook die van Zonnatura!) toegevoegd suiker bevat. De gedroogde banaantjes en sucadestukjes zijn namelijk bewerkt met suiker. Alleen de rozijntjes zijn puur natuur gehouden! Daarnaast bevatten de meeste luxe mueslisoorten crisps van maïs waaraan suiker is toegevoegd. Het zoeken is dus naar een muesli zonder fruit (op rozijnen na) en zonder crisps met suiker. Ik ben op de volgende twee opties uitgekomen: Zonnatura muesli noten en zaden en de meest simpele muesli van het c-merk in de supermarkt! (In dit geval Albert Heijn, maar elke supermarkt heeft zo’n übersimpele/goedkope variant). In deze goedkoopste versie zul namelijk je geen gedroogd fruit (behalve rozijnen) en crips terugvinden, dus ook geen suiker.

2

Het prijsverschil tussen de twee is aanzienlijk, voor een kilo euroshopper muesli betaalde ik €1,19, terwijl ik voor de Zonnatura variant €2,39 kwijt was voor 375g (€6,37 per kilo!). Ik moet eerlijk toegeven dat de muesli van de euroshopper iets minder lekker is, maar daar kun je gemakkelijk iets aan doen. Hieronder staan een aantal ingrediënten waarmee je de goedkope muesli in een handomdraai een stuk aantrekkelijker maakt, zonder extra suiker toe te voegen!

 • Vers fruit naar keuze (denk ook eens aan aardbei, blauwe bes of ananas)
 • Een klein handje noten naar keuze
 • Gedroogd fruit
 • Geraspte kokos (in de supermarkt bij de wokproducten)
 • Rozijnen of krenten
 • Gebroken lijnzaad of andere zaden naar keuze
 • Een flinke lepel haverflakes, maïsflakes of andere flakes zonder suiker (natuurwinkel)

Je kunt op deze manier je simpele muesli een smaak geven die jij lekker vindt. Roer er wat magere yoghurt of kwark door of giet er melk overheen en klaar is kees! Heerlijk als ontbijt, lunch, tussendoortje, toetje of als maaltijd na het sporten. Wil je dit als tussendoortje gebruiken? Let dan goed op de hoeveelheid, het wordt al snel een flinke hap.

Ik hoop dat deze tips je helpen bij de challenge van deze week.

Eet smakelijk! Groetjes, Marloes

Hoe zou jij jouw muesli pimpen? Mijn favoriet is denk ik met banaan, een paar noten en een klein beetje kokos.

 

5 reacties

 1. Wat een goed idee die geraspte kokos! Daar had ik nog niet aan gedacht. Nou ben ik trouwens erg nieuwsgierig naar die Zonnatura muesli, aangezien jij aangeeft dat die toch wel echt lekkerder is 🙂 Ik doe er zelf nog vaak gojibessen doorheen; ook erg lekker, al ben ik op het moment verslaafd aan Tarwe-Haver-ontbijt van Joannusmolen (ik geloof dat het Breakfast heet): combinatie van puur volkoren tarwe en haver.

 2. BEDANKT voor de tips ik start morgen ivm ingevroren maaltijd , ik ben na je artikel de koelkast en voorraad kast gaan checken en jeetje wat zit er in veel producten suiker toegevoegde

 3. Ik vind het wel heel irritant dat aan veel goedkoop gedroogd fruit alsnog suiker of vet toegevoegd wordt.. En die oranje gedroogde abrikozen kunnen alleen zo oranje blijven door bepaalde conserveermiddelen met zwavel.. Zelf heb ik daarom liever de bruine van de biologische winkel, die zien er misschien minder smakelijk uit, maar zijn wel gifvrij 🙂

 4. Ik maak de laatste tijd zelf mijn muesli! Super lekker! Mijn basisingredienten zijn havervlokken en lijnzaad. Daarbij wat zonnebloempitten, pompoenpitten, rozijntjes, ongebrande notenmix en wat gedroogd fruit. Olie en ahornsiroop erdoor en in de oven, heerlijk!!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram