Feiten en fabels Trends Tussendoortjes Voeding

De paaseitjes zijn er weer, HELLUP!

Door

paaseitjes!

Door Daniëlla en Marloes- De tijd voor de paaseieren is weer aangebroken, het paasweekend ligt weer bijna voor de deur. Dat paaseieren niet zo gezond zijn was natuurlijk al bekend, maar ze zijn wel super lekker. Ik geef je meer informatie over wat er in de paaseitjes zit en ik geef je tips om ze te weerstaan!

Chocolade paaseitjes
Wanneer je de supermarkt binnen loopt, ontkom je er eigenlijk niet meer aan. De stellingen liggen vol paaseieren, chocoladepaashazen, chocoladekippen. Je kunt het niet zo gek bedenken en alles is van chocolade voor Pasen. Ik heb voor jullie gekeken naar de voedingswaarde per paasei. Hoeveel gram weegt nu een paasei en wat zit er allemaal in?

gewichtpaasei

Eerder heb ik een artikel geschreven over pure chocolade, hoeveel je hiervan zou mogen eten en hoeveel gram ik aanraad per dag. Dat kun je terug lezen ( https://www.optimavita.nl/voeding/pure-chocolade-goed-idee-of-liever-niet/ )

Een paasei weegt 9 gram, eerder heb ik geschreven dat je 10 gram pure chocolade per dag zou ‘mogen’ eten. Paaseitjes kunnen van pure, melk of witte chocolade worden gemaakt. De pure variant zal echter niet snel van 72% cacao worden gemaakt. Meestal is het cacao gehalte lager en bevatten de paaseitjes meer suiker. In dit artikel ga ik uit van een gemiddelde voedingswaarde van chocolade.

Hieronder heb ik een tabel voor jullie gemaakt om te laten zien welke voedingsstoffen er in één paaseitje zitten.

Tabel chocolade paaseitje

Een paaseitje bevat 50 calorieën, maar we weten natuurlijk allemaal wel dat je bijna nooit één paaseitje eet ;). Je krijgt daardoor al heel snel veel calorieën binnen. Ter vergelijking: een boterham met ham bevat ongeveer 100 calorieën, hetzelfde als twee paaseitjes(!!!!!) Bovendien bevatten de paaseitjes veel slechte vetten (verzadigd vet) en veel suiker. Meer dan de helft van een eitje is suiker, dus van 9 gram is 5 gram suiker. Qua voedingswaarde komen ze dus niet al te best uit de test.

Aan veel paaseitjes is een toevoeging gegeven, zoals praline, nootjes of room. Deze bevatten meer calorieën dan hierboven is aangegeven.

lekkerepaaseitjes!

Maaaarrrrrrrrrr….. ze zijn wel lekker!! Helemaal nooit paaseitjes eten is wel heel erg zonde. Ik geef je daarom hieronder tips om maat te houden als het gaat om het eten van paaseitjes.

Tips om jezelf niet te verleiden

 • Het klinkt misschien stom, maar haal ze niet in huis! Op heel veel plekken worden paaseitjes aangeboden, neem dan bijvoorbeeld een paasei op je werk of wanneer je boodschappen aan het doen bent.
 • Koop geen grote voordeelverpakking, dan kom je eerder in de verleiding om er meer van te eten.
 • Wil je toch graag iets in huis hebben, haal dan bijvoorbeeld vlak voor het weekend een klein zakje. Onthoud: op=op!
 • Maak een afspraak met jezelf, bijvoorbeeld dat je elke dag drie paaseitjes mag nemen. Doe dit alleen als je zelf weet dat je je aan de afspraak kunt houden.
 • Wil je toch graag een zakje paaseitjes kopen, deel hem dan met je gezin of met je vrienden of met je collega’s op het werk.
 • Haal pas paaseitjes als het Pasen is! Als je ze eerder in huis haalt, wordt de verleiding wel heel groot.

Onthoud dat het niet zo’n groot probleem is om een keer een hele zak paaseitjes op te eten! Maak hier echter geen gewoonte van 😉 Mocht je toch een keer teveel eten, let dan de volgende dag gewoon iets beter op! Maak dan je hoofdmaaltijden en tussendoortjes extra gezond.

Als jullie nog aanvullende tips hebben voor de medelezers en voor ons, laat ze dan achter bij de reacties.

Groetjes, Marloes en Daniella

Hebben jullie al paaseitjes in huis gehaald? Kun jij de verleiding wel weerstaan?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (17)
 1. Olivia 8 jaargeleden

  Haha gewoon niet in huis halen!

  Reageer
 2. anouk 8 jaargeleden

  ben benieuwd of het me gaat lukken haha maar ga me best doen !

  Reageer
  • Marloes 8 jaargeleden

   Af en toe toegeven geeft niets! Je kunt niet meer doen dan je best, maar geloof in jezelf!!

   Reageer
 3. Dineke 8 jaargeleden

  Ik heb voor Pasen de Tony Chocolonely paaseieren in huis gehaald. Ik ben erg benieuwd naar die paaseieren maar heb er totaal geen moeite mee om ze te weerstaan, gelukkig!

  Reageer
 4. Marion 8 jaargeleden

  Ik heb ze wel in huis, maar kan ze prima weerstaan: ik heb paaseitjes genomen met een vulling die ik niet lekker vind! Haha! De rest van mijn gezin lust ze wel, dus het is niet zo dat ze niet opgegeten worden, alleen niet door mij 😉

  Reageer
  • Marloes 8 jaargeleden

   Oeh, goede aanvullende tip!

   Reageer
  • Daniella van Dijk 8 jaargeleden

   Dat is een goeie Marion!

   Reageer
 5. Silke 8 jaargeleden

  Hoi hoi,
  Ik vind je site echt heel erg leuk!
  Ik haal er zoveel inspiratie vandaan, maar ook veel lekkere recepten en heel veel interessante weetjes!
  Echt mijn complimenten, ga zo door 😀
  Maar ik had even een vraagje, misschien nogal een domme vraag maar bedoel je hiermee een paaseitje waar ‘vulling’ inzit of een paaseitje met alleen een chocolade aan de buitenkant en zegmaar ‘lucht’ aan de binnenkant (ik weet niet hoe ik dit beter kan uitleggen…)
  Groetjes, xx

  Reageer
  • Marloes 8 jaargeleden

   Ik snap wat je bedoelt! We bedoelen ‘dichte’ paaseitjes, dus die helemaal van chocolade zijn. Holle paaseitjes bevatten minder calorieën als ze even groot zijn, maar deze zijn vaak groter. Je kunt ze wegen! We gaan uit van 9gram chocolade.

   Reageer
  • Marloes 8 jaargeleden

   Oh en dank je wel voor je lieve compliment!!

   Reageer
 6. Cindy 8 jaargeleden

  Ik had ze gekocht voor mijn vriend, maar er zat pralinevulling in. Iets wat ik erg lekker vind. Maar ik heb de zak gelijk naar mijn werk meegenomen en mijn collega’s noemen mij sinds die tijd de “feeder” haha. Erg leuke site is dit, heel veel inspiratie, super!!

  Reageer
  • Marloes 8 jaargeleden

   Haha, dat is het risico van uitdelen ;-). Dank je wel voor je compliment Cindy!

   Reageer
 7. romy 8 jaargeleden

  Wat leuk marloes het lukt mij al drie dagen om vol te houden, zelf vaandag uit wezen eten ging prima goed opgelet, dus zelf maar 2
  2paaseitjes gegeten.

  Reageer
 8. Esmee 8 jaargeleden

  Leuk dat er gewoon lekker nuchter staat dat het geen probleem is als je een keer een zakje paaseitjes leeg eet! We blijven tenslotte mensen met onze valkuilen en ik zal ze ook alleen maar in huis halen als ik ze ook meteen ‘mag’ eten van mezelf, 3 paaseitjes per dag en de rest nog in de kast, dat ga ik niet redden, hihi.

  Reageer
  • Marloes 8 jaargeleden

   Precies! 🙂 Af en toe lekker snoepen is prima!!

   Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.