| 27 augustus 2013

Optimel puur

1

Sinds enige tijd zijn er reclames van een nieuw product op TV, namelijk Optimel puur! Deze vorm van Optimel bevat geen vet, geen suikers én geen zoetstoffen. Dergelijke claims maken mij nieuwsgierig, dus dat werd proeven geslagen! Ik vind het leuk om jullie te laten zien waar ik op let bij het beoordelen van een nieuw product. Ik ben trouwens niet gevraagd door Optimel om dit te doen en krijg er geen geld voor, puur mijn eerlijke mening dus :-).

Volgens Optimel
Allereerst wat Optimel over hun nieuwe product zegt: ‘De kunst van het weglaten, geen zoetstoffen, geen toegevoegde suiker en een heerlijke, frisse smaak met een vleugje fruit. Dat noemen wij nu pas echt onbezorgd genieten.’

Klinkt goed…eigenlijk wel érg goed. Ik zal maar direct eerlijk zijn, ik verwacht addertjes onder het gras en ben daarom gaan vergelijken.

Voedingswaarde
Ik vergelijk hieronder de voedingswaarden van Optimel puur, normale Optimel, halfvolle melk en karnemelk. Alle getallen zijn gebaseerd op 100ml product.

Optimel puur

Zoals je kunt zien zit er nauwelijks verschil tussen de voedingswaarden van normale en pure Optimel. Melk en karnemelk bevatten iets meer vet en iets meer vitamines en mineralen, maar de verschillen zijn niet heel groot. Optimel heeft als basis magere yoghurt, hierdoor bevat het product minder vet dan bijvoorbeeld melk. De hoeveelheden vet die je met melk binnenkrijgt zijn echter niet groot, gezien het feit dat de gemiddelde Nederlanders hooguit 1 glas per dag zal drinken. Door de (iets) hogere hoeveelheid vet, bevat melk meer calorieën dan de andere producten. Ook dit is niet noemenswaardig gezien de hoeveelheid die je drinkt per dag, dit zullen namelijk ongeveer 26 calorieën extra zijn, wat écht niet veel is.

De hoeveelheid suikers in de producten zijn vrijwel gelijk. In de karnemelk en de melk gaat het vooral om lactose (melksuiker) en in de Optimelproducten is het ook deels fructose (vruchtensuiker).

Gebaseerd op de voedingswaarden, staan de producten ongeveer gelijk voor mij, met een ieniemienie achterstand voor de halfvolle melk.

Vergelijk

Ingrediënten
Vervolgens kijken we naar de ingrdiënten die de verschillende producten bevatten:

Optimel puur: Magere yoghurt, 5% vruchtensap (appel, 1% perzik), natuurlijk aroma
Optimel: Magere yoghurt, 5% vruchtensap (appel, 0,5% mango, 0,5% passievrucht, aroniabes), maïszetmeel, aroma, kleurstof: bètacaroteen, zoetstof: sucralose.
Melk: Tjah, gewoon melk dus
Karnemelk: Wordt gemaakt van magere melk (dus vetarm) waaraan melkzuurbacteriën worden toegevoegd.

Hier zijn wel degelijk grote verschillen te zien! De normale optimel heeft als enige een lange lijst met ingrediënten. Het maïszetmeel is waarschijnlijk gebruikt als verdikkingsmiddel. Het bètacaroteen (E160) om het product geler te maken, deze stof is een uitgangsstof van vitamine A en komt van nature in verschillende groentes voor, het is een veilige toevoeging. De zoetstof sucralose (E955) maakt de optimel zoeter. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar zoetstof, zeer waarschijnlijk is deze zoetstof veilig als je minder dan 3 liter optimel per dag gebruikt. Dit lijkt veel, maar er zijn mensen die ook nog veel light frisdranken en zoetstof/zoetjes gebruiken. Je komt dan snel aan de ‘gevaarlijke’ hoeveelheid. Voor kinderen kan een veel lagere hoeveelheid al schadelijk zijn, geef een kind daarom niet te vaak producten met zoetstoffen.

Er zijn echter mensen die twijfelen aan de veiligheid van zoetstoffen en voor de zekerheid producten mijden waarin ze voorkomen.

Smaak
Dan misschien wel het allerbelangrijkste: is het lekker? Albert en ik vergeleken de normale Optimel met de Optimel puur. De Optimel puur is overduidelijk veel minder zoet. Het heeft een subtiele fruitsmaak en is lekker fris. Wij vonden het even wennen toen we het voor het eerst proefden, je verwacht immers de zoete Optimel smaak! We waren we het erover eens dat het best heel lekker is.

2

Conclusie
Tot mijn verbazing ben ik eigenlijk best positief over dit product! Dit terwijl ik deze vergelijking sceptisch startte. De enige vraag die ik heb is wat het ‘natuurlijke aroma’ is dat ze erin hebben gestopt. De minder zoete smaak vind ik positief, ik merk namelijk in mijn praktijk vaak dat mensen heel erg gewend raken aan een zoete smaak. Hierdoor ben je sneller geneigd om meer suiker te gebruiken en daardoor ongezonder te gaan eten. Optimel puur is licht zoet, maar lang niet zo erg als de originele variant.

Voor mensen die karnemelk of gewone melk lekker vinden, zie ik niet echt de meerwaarde van Optimel puur. Ik zou dus niet zeggen dat Optimel puur beter is dan melk of karnemelk. Wel kan het een lekkere afwisseling zijn.

Indien matig gebruikt, heb ik niets tegen zoetstoffen. Ik houd voor mijn cliënten meestal de regel van maximaal 3 eenheden zoetstofhoudende producten (Optimel, light frisdrank, zoetjes etc.) per dag. Bij kinderen kunnen kleinere hoeveelheden echter al schadelijk zijn. Bovendien kun je gemakkelijk gewend raken aan de zoete smaak.

Kortom, ik raad Optimel puur aan: als je geen melk of karnemelk lust, als je afwisseling naast je melk of karnemelk wilt, als je kinderen hebt of als je wilt eten met zo min mogelijk toevoegingen.

Voorkeur hebben voor mij karnemelk, Optimel puur of halfvolle melk. Op mijn vierde plaats staat de normale Optimel. Voor mensen met darmklachten kan normale melk soms de klachten vergroten.

Groetjes, Marloes

Heb jij Optimel puur al geprobeerd? Wat vond jij ervan?

13 reacties

  1. Ik vond t niet zo lekker. Gewoon te onuitgesproken van smaak. Idd minder zoet maar dan drink ik liever karnemelk… En zoetstoffen gebruik ik liever niet.

  2. Ik ben Optimel Puur aan mijn dochter gaan geven als melkvervanger. Dit lust zij niet, en was verknocht aan de Yoki. Omdat ze ietswat aan de zware kant werd overgegaan op opt. Puur. Goed te horen dat het een juiste keuze is geweest 🙂

  3. De consument wordt toch een beetje misleid door glucose, fructose, of sacharose , vruchtensap te noemen?

    Geen suiker toegevoegd” is een voedingsclaim en de fabrikant mag van de wet de voedingsclaim “geen suiker toegevoegd” op de verpakking zetten wanneer hij tijdens de productie geen suiker heeft toegevoegd in de vorm van glucose, fructose en/of sacharose. Maar hij heeft suiker toegevoegd in de vorm van vruchtensap; echter vruchtensap is voor de wet niet hetzelfde als glucose, fructose of sacharose (ondanks dat in vruchtensap ook glucose en fructose zitten). Anders gezegd, de fabrikant mag de wet “geen suiker toegevoegd” op de verpakking zetten, ook al heeft hij suiker toegevoegd in de vorm van vruchtensap….

  4. Het is goed om te wennen aan de subtiele smaak van fruit in Optimel Puur. Ik vind het een aanwinst in de schappen! Als je gewend bent aan Optimel of een andere yoghurtdrink dan is het even een “zure” verrassing, maar dat went heel snel. En fijn dat er verder niets is toegevoegd, behalve het niet-gedefinieerde “natuurlijke aroma”. Het zou fijn zijn als ze daar open in zijn wat het is. Ik zal eens bellen met de klantenservice.

  5. Sinds Optimel Puur uit de handel is gehaald ben ik op zoek naar een goed alternatief. Ik dacht: misschien kan iemand mij hier tippen! 🙂 Ik zoek dus een yoghurtdrink zonder suiker en zoetstoffen..

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram