trucs voor afvallen
Trends Voeding

Optimavita Kijktip: Ongezond eten – Lezing door Jaap Seidell

Door

Ik wil eigenlijk een nieuwe artikelen-reeks introduceren op optimavita.nl, namelijk de ‘Optimavita Kijktip’! Als je me langer volgt, dan weet je dat ik heel kritisch ben over wat ik kijk als het om gezond leven gaat. Er zijn gewoon heel veel programma’s, documentaires en video’s te vinden waar ik het niet zo mee eens ben. Zo af en toe kom ik echter iets tegen dat ik WEL ontzettend interessant en inspirerend vind. Dat wil ik dan in deze artikelen met jullie delen.

Leren van anderen

Ik heb het idee dat ik redelijk wat weer over voeding en gezondheid. Dat betekent echter ZEKER niet dat ik denk dat ik niet meer kan bijleren. De wetenschap rondom voeding en gezondheid gaat in een sneltreinvaart door. Continue worden nieuwe ontdekkingen gedaan. Als diëtiste en sportprofessional vind ik het mijn taak om bij te blijven. Dit doe ik onder andere door vakliteratuur te lezen, cursussen te volgen en door video’s en artikelen van anderen te bekijken. Het houdt me scherp en kritisch op mijn eigen handelen en het zorgt ervoor dat ik mezelf informeer over de laatste bevindingen.

Lezing over ongezond eten

Zo kwam ik ook terecht bij deze lezing over ‘ongezond eten’ door Prof. dr. ir. Jaap Seidell. Hij is directeur van de afdeling gezondheidswetenschappen aan de VU in Amsterdam.

In deze lezing heeft hij het onder andere over waarom wij geneigd zijn ongezond te eten. Daarnaast bespreekt hij dat gezond eten niet zo lastig is als het lijkt. De wetenschap lijkt heel tegenstrijdig, maar in grote lijnen zeggen professionals eigenlijk allemaal hetzelfde. Hij vast kort samen wat goede richtlijnen zijn voor een gezonde voeding.

Je kunt deze lezing hier kijken:

Ik zou je zeker aanraden om deze lezing eens te kijken, als je geïnteresseerd bent in gezond leven. Hij duurt vrij lang, maar je kunt hem ook prima in etappes kijken. Ik heb zo af en toe een kwartiertje gekeken tussen het werken en dat werkte prima! Je zit zo weer in het verhaal.

Optimavita kijktip, een goed idee?

Natuurlijk ben ik benieuwd of jij het een leuk idee vind dat ik vaker zulke kijktips geef! Niet met een vaste regelmaat, maar gewoon alleen als ik iets tegenkom dat ik echt het benoemen waard vind.

Mocht jij ook kijktips hebben voor mij en/of voor de medelezers van optimavita.nl? Deel het dan vooral in de reacties! Zo kunnen we elkaar helpen bij het verbreden en het verdiepen van onze kennis. Wie weet doe ik ook eens een Optimavita-lezers-kijktip met jullie allerbeste kijktips uit de reacties :).

Ik ben heel benieuwd of jij deze lezing gaat kijken.

Groetjes, Marloes

Heb jij ook een kijktip voor mij en voor de anderen?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (10)
 1. Teha 10 maandengeleden

  Hoi Marloes. Zeker interessant. Ik ben fan van Jaap Seidell. Hij schrijft in Het Parool altijd boeiende stukken. Gisteren over suiker in frisdrank. Dat is meteen mijn eerste tip om dat te lezen. Hij neemt je mee in de geschiedenis van suiker en hoe het komt dat wij zo’n zoetbehoefte hebben.

  Reageer
  • Marloes 10 maandengeleden

   Ja leuk! Daarover komt ook een stukje in deze lezing terug 🙂

   Reageer
 2. Lydia 10 maandengeleden

  Heel boeiend grootste schuld ligt bij de industrie en de maatschappij, ze zouden inderdaad beter tegenwoordig les kunnen geven in gezond of verantwoorde voeding en niet alleen je mag alleen.water drinken op school maar ook waarom. Heb eens een documentaire gezien over kinderen met overgewicht in Amerika, meisje had pizza, vruchtensap en chocomelk gehad op school. Mama boos, vruchtensap en chocomelk. Ik denk dan gelijk ja hallo en die pizza dan dat is lekker gezond. Maar helaas worden in Amerika ook nog heel veel scholen en bedrijven gesponsord door Coca-Cola en al die fastfood keten dus het is niet zo gek dat het aantal mensen in Amerika zwaar aan obesitas lijden. Maar zolang de maatschappij en industrie niet ingrijpt zal er niet veel veranderen

  Reageer
 3. Marrie 10 maandengeleden

  Rineke Dijkinga heeft laatst interessant gesprek gehad bij podcast Thijs Lindhout vorige week over hormonen en voeding.

  Reageer
 4. Ilonka 10 maandengeleden

  Zeker interessant deze kijktips!! Ik ben nu ‘forks over knives’ aan het kijken op Netflix!

  Reageer
 5. Esther 10 maandengeleden

  Ja, super leuk deze rubriek! Bedankt voor de eerste kijktip.

  Ik vond de lezing van Tamara de Weijer bij Rabobank: Voeding als dagelijks medicijn wel interessant:

  Reageer
 6. Elly Van Ingen 10 maandengeleden

  Ik heb de video gekeken en vond het heel interessant, bedankt voor de tip.

  Reageer
 7. Lilian 10 maandengeleden

  Bedankt voor de tip! Heb hem net gekeken

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: