| 2 januari 2017

Optima Fitstart 2017 – De eerste opdrachten

Jaaaaaaaaaaaa, het is zo ver! 2 januari, tijd om een gezonde start van 2017 te maken met de Optima Fitstart 2017 Challenge. In de video hieronder geef ik je de eerste opdrachten. Hieronder kun je die nog even kort nalezen. Op Instagram kun je alles volgen wat ik doe.Hieronder nog even in het kort alle opdrachten die ik je in de video geef.

Psychologische opdracht
1. Schrijf jouw doel in een schriftje, denk daarbij goed na over WAAROM je dit wilt doen. Geef daarna een cijfer van 1-10 voor hoe graag jij jouw doel wilt behalen. Geef ook een cijfer van 1-10 voor hoe groot jij denkt dat de kans is dat je jouw doel gaat halen.

optima-fitstart

Doe-opdrachten
1. Start elke dag met een gezond ontbijt. Voorbeelden van gezonde ontbijtjes vind je hier.
2. Drink iedere dag minimaal 2 liter, voor elk uur sporten komt daar 0,5 liter bij. Drink vooral water (spa rood) en thee en neem eventueel een paar koppen zwarte koffie en/of een paar glazen light frisdrank.
3. Beweeg 4 dagen per week minimaal 30 minuten. 2×15 minuten bewegen per dag mag wel, maar 1x 2 uur sporten is niet voldoende voor een hele week.
4. Neem 2x per week een genietmomentje. Eet wat je wilt, probeer er optimaal te genieten en voel je niet schuldig.

Ik wens je heel veel succes! Nodig vooral iedereen uit om mee te doen.

In het speciale Facebook evenement blijf je volledig op de hoogte. Op instagram kun je #optimafitstart gebruiken.

Donderdag krijg je de volgende opdrachten!

Groetjes, Marloes

Wat is voor jou de lastigste opdracht? Wat ga jij ontbijten?

35 reacties

 1. Hey Marloes, leuke challenge! Ik doe zeker mee. Hierover heb ik nog een vraag: wat is de omvang van een genietmoment? 1 bounty heeft namelijk een pak minder calorieën dan een groot pak friet met mayonaise…

 2. Hoi Marloes,

  Ik wil meedoen aan het facebookevenement maar als ik op inchecken klik staat komt er bericht van die al mijn vriende op facebook kunnen zijn, maar dat wil ik niet. Is er ee manier om lid te worden zonder dat anderen dat kunnen zien?

 3. I’m in! Twee vraagjes
  – doordeweeks ontbijt ik altijd met 3 cracotten met effi-confituur (sowieso heel weinig beleg). Valt dit onder ‘gezond’? Hiermee heb ik voldoende tot aan mijn 10-uurtje (stuk fruit). Ik doe het vooral omdat ok ‘s ochtends niet meer honger heb.
  – ik neem regelmatig een chocomelk uit de koffieaitomaat. Heb je enig idee van de ‘voedingswaarde’ (/schade ;-))

  Groetjes!

 4. De challange begonnen super. Ik eet nu al zo’n anderhalf jaar gezond met af en toe n dipje. Daar kan ik steeds beter mee om gaan. Gisteren dus al gestart. Maar jou enthousiasme elke dag op je blog super. Geeft extra motivatie. En nieuwe ideetjes. We gaan er weer helemaal voor. Wordt vast weer n groot succes Marloes dank je wel.

 5. Super leuk dat je weer ee nieuwe challenge hebt bedacht! Ik heb afgelopen zomer ook meegedaan aan de ‘fit de zomer in’ challenge. Ik sla deze keer over, want ik moet nu juist aankomen ipv afvallen. Maar voor iedereen die mee gaat doen: succs! (Ik heb trouwens nog een vraag over aankomen ik ben nu ong 3 kilo aangekomen en moet nog ong 2 kilo aankomen. Ik heb je video over aankomen een tijdje geleden bekeken en daarin vertelde je dat je aan het begin vaak op 1 plek aankomt maar dat het vet zich later vel verspreidt. Ik snap dat dit per persoon verschilt maar heb je enig idee hoe lan dat ongeveer duurt?)
  Zet heb op! Je video’s zijn heel leuk en je blogs lees ik altijd met plezier! ?
  Je doet het echt heel goed, leuk dat je zo enthousiast bent!

 6. Ja super leuk, ik ga er voor!
  Een vraagje over ontbijt: ik sport altijd heel vroeg (ergens tussen 5.30-7.30uu) en ik weet dat het goed is daarna aan je eiwitten en koolhydraten te voldoen.
  Toen ik niet zo vaak sportte ging ik vaak pas rond 9.00uur ontbijten omdat ik het anders niet red tot mijn tussendoortje/de lunch. Ik zag in jouw vlogs dat je ook vaak al aan de slag ging zonder te ontbijten. Maar na het sporten is het juist goed te eten. Dan vind ik het dus alleen weer moeilijk het uit te houden tot mijn lunch en ik wil niet veel meer eten op een dag.
  Wat is hier een goede oplossing voor volgens jou?

 7. Dat is fijn 3 van de 5 doelen zijn voor mij geen probleem

  1 Doel, eind 2017 een gezond bmi hebben, zodat ik mij fitter voel, meer energie heb, kleding fijner zit, makkelijker beweeg en hopelijk minder last heb van mijn Astma. Om het overzichtelijk te houden kijk ik per maand wat een haalbaar doel is om af te vallen. Deze maand wil ik 5 kg afvallen.

  2 Gezond ontbijten. Ik ben een slechte ontbijter (als ik meteen ontbijt doe ik daar een uur over met lange tanden), dus ontbijt ong 90 min na ik opsta met een smoothie van 200 gr fruit, 250 gram kwark en 30 gram topping. Dit kan een noten mix zijn, speltflakes, cornflakes zonder suiker of een enkele keer voor de afwisseling jordans crunchy muesli

  3 Voldoende water drinken. Dat is voor mij echt geen probleem. Ik drink elke dag 3 a 4 liter water en wanneer ik sport ook 0,5 a 1 liter extra. Ik drink zelden iets anders dan water, ik vind water namelijk erg lekker.

  4 Beweeg 4 x in de week een half uur. Ik rij 2 x per week 30 min en 2 x per week 60 min of langer paard. Daarvoor mest ik de stalen uit wat ca 20-30 min kost. Ik sport 1 x per week bij de fysio en elke week thuis nog een youtube flimpje a 20 min. Dat laatste hoop ik deze maand uit te kunnen breiden na ene blessure naar 30 min, en einde van het jaar naar 60 min. Afwisselend cardio maar voornamelijk verschillende kracht filmpjes. Mocht fysio niet meer nodig zijn wil ik op die dag ook weer flimpjes gaan doen.

  5 Geniet momentjes. Aangezien ik afgekeurd ben, thuis zit en door mijn aandoening vaak weinig energie heb is dit het moeilijkste. Geniet momentjes slaan snel door in eetbuien omdat ik moe ben en geen fut heb. Ik hoop dat dit, door afvallen en gezonder te eten, dus meer voedings- en bouwstoffen binnen te krijgen iets gaat verbeteren, waardoor ik ergens van genieten en eet waar ik zin in heb, en niet om het eten zelf.

  (ik vroeg mij ook af of je dit misschien interessant vind voor wat i eat in a day, iemand die afgekeurd thuis zit met weinig energie en snel vermoeid is)

 8. Bedankt voor de leuke challenge weer!! Je enthousiasme is ook zo motiverend!

  Ik wil graag nog de zwangerschapskilos kwijtraken (3mnd geleden bevallen) maar mijn allergrootste doel is om in balans te zijn met eten. Dus zo veel als mogelijk mijn emoties niet mijn eten te laten bepalen maar bewuste keuzes te maken. Dit zal een levenslange doel blijven maar dat vind ik het belangrijkste want dan kan je idd pas echt genieten van iets lekkers (wat niet zo verantwoord is) 🙂 Ben ook sinds vorige wk met je workouts begonnen. Heerlijk en handig met een baby! Vanavond ook weer 1 gedaan. We gaan voor een mooi 2017 hoop ik. Nogmaals dank je wel voor je motivatie!

 9. Hoi Marloes,
  Ik doe mee aan je challenge. De laatste jaren ben ik steeds bewuster gaan eten. Al mijn hele leven worstel ik met mijn gewicht. Nu ben ik 45 en eindelijk begin ik op een plek te komen waar ik mij goed bij voel. Sinds een half jaar ben ik meer gaan sporten. Eerst deed ik alleen hardlopen ( met veel pijn en moeite 5 km). Twee jaar geleden ben ik gaan paardrijden. Afgelopen jaar ben ik 15 kilo afgevallen en daardoor gaat het bewegen mij makkelijker af.

  1. Oeps, ik drukte op de knop reactie plaatsen maar ik was nog niet klaar. Wat ik nog kwijt wilde dat ik sinds een half jaar ben gaan bootcampen en sinds een paar maanden ook jou video’s heb ontdekt. Ik vind het heerlijk om een training van jou te doen en ik merk dat ik daardoor steeds sterker wordt. Zojuist met mijn zoon van tien een beginners work out gedaan en daarna de laatste lange cardio voor gemiddeld. Nu op naar een welverdiende douche. Dank je voor je enthousiasme. Dat motiveert echt.

 10. Ik heb er zoveel zin in Marloes,
  mijn doelen heb ik al even voor ogen, maar vond geen juist moment om aan men doelen daadwerkelijk te beginnen werken.
  Sinds 2014 was ik zo’n 30 kg vermagerd aan de hand van proteïne shake’s :/ en dergelijke en heb uiteindelijk een gezond gewicht en BMI behaald. 🙂
  Sinds een kleine 2 jaar ben ik ook extreem bezig met een gezonde leefstijl te handhaven voor men 3 dochtertjes en mezelf zodat ik men gewicht op pijl kan houden en zeker niet zou terug vallen in men oude eet gewoontes. :O
  Sinds een klein half jaartje ben ik uit een vervelende en pijnlijke levens-situatie gerukt en eindelijk opnieuw gelukkig met iemand dat me steunt, positief door het leven gaat en men kinderen en mezelf gelukkig maakt.
  Heel vreemd maar sinds die tijd ben ik ook aangekomen in gewicht.
  Ik ben 1m73 groot en weeg nu ondertussen 61,6kg (ik woog zon klein half jaartje terug 57kg)
  Mijn dag in voeding ontstaat door:
  Ontbijt: 300ml soja melk, 1 banaan, 1 scoop proteïne poeder en een koffie
  Tussendoortje: 1 a 2 stukken fruit + koffie of spa appel water
  Lunch: 300ml soja melk, 1 scoop proteïne poeder
  Tussendoortje: 1 yoghurt + stukje fruit
  Avondmaal: maaltijdsalade of 300 ml magere kwark met Brinta en fruit + koffie
  Late evenig: meestal nog koffie en daar begin ik dan te snaaien (ontbijtgraantjes, Céreal koekjes, crackers met mager beleg, chocolade.. enz)
  Ook laat ik mezelf nooit frietjes, pizza, oliën of vetstoffen, bepaalde soorten vlees en pasta toe..

  Als ik het zo neertype merk ik dat dit waarschijnlijk niet DE gezonde manier van een gezonde leefstijl is..
  Er is werk aan de winkel.. ik vrees alleen dat dit me niet alleen lukt 🙁 na al die tijd vind ik men juiste eet patroon maar niet.

  1. Het lukt je vast wel! Je eet nu vooral veel zuivel producten. Probeer misschien meer gevarieerd te eten, graanproducten zijn niet per definitie ongezond.

   Denk ook aan de tip van Marloes: 2 genietmomentjes per week!

 11. Het moeilijkste voor mij is toch echt om me niet over te geven aan de verleiding wanneer mijn vriend een zak chips weg werkt. Hij gaat nu ook gezond eten (dus niet meer snaaien), dus wie weet gaat het me nu goed af. Die twee geniet momentjes per week lijkt me goed te doen.
  Mijn ontbijt bestaat vaak (favo) uit amandelmelk, een geprakte banaan en havermout, hier kan ik echt zin in hebben als ik wakker word.

 12. Hoi Marloes,

  Ik vind de challenge een enorme uitdaging maar door jou enthousiasme gaat het zeker lukken.
  Ik doe jou workouts al enige tijd, maar blijf spierpijn behouden. Wat kan ik hier aan doen? Ik sport om de 2 dagen? Is het verstandiger om langere tijd tussen te laten zitten?

  Gr. Nicole

 13. Leuke challenge, alleen snap ik niet waarom het niet goed is om 2keer per week een uurtje te sporten? Ik heb een drukke job en dus 2 keer per week ga ik naar de sportschool voor een uurtje. Naar mijn gevoel is dit beter dan niets, waarom is dit niet voldoende? Bedankt!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram