| 4 augustus 2013

Ontbijtkoek: Een gezonde keuze?

Mede dankzij Sonja Bakker is Nederland massaal ontbijtkoek als tussendoortje gaan gebruiken. De fabrikant van Snelle Jelle speelt hier handig op in door een meeneem-ontbijtkoek op de markt te brengen. Heel veel mensen zien een plak ontbijtkoek als hét perfecte tussendoortje. Lees vandaag hoe ik hierover denk.

Ik vind het altijd erg lastig om een product te bestempelen met ‘gezond’ of ‘ongezond’, er is namelijk altijd wel een argument te geven dat het tegendeel bewijst. Ik zal daarom in dit stuk zowel de voordelen als de nadelen van ontbijtkoek bespreken.

Voordelen ontbijtkoek
Het woord ontbijtkoek zegt het al, het is een koek en vrijwel alle koeken bevatten redelijk veel suiker. Zo ook de ontbijtkoek. Het voordeel is echter dat ontbijtkoek meer goede voedingsstoffen bevat dan een gemiddelde koek. Zo bevat het bijvoorbeeld meer voedingsvezels, wat maakt dat je langer verzadigd bent na het eten van een stuk ontbijtkoek, dan na een plakje cake. Bovendien is de hoeveelheid verzadigd vet (=slecht vet) in een ontbijtkoek lager dan in een gemiddelde koek. Als je een plakje ontbijtkoek vergelijkt met bijvoorbeeld een stroopwafel of een gevulde koek, dan is een plakje ontbijtkoek een gezondere keuze.

Nadelen ontbijtkoek
Zoals ik hierboven al zei, bevat ontbijtkoek wel relatief veel suiker. Hierdoor bevat het aardig wat calorieën. Een dun plakje ontbijtkoek bevat namelijk +- 80 kcal, dit is evenveel als een (droge) volkoren boterham, 250g aardbeien, een volkoren cracker met filet americain of 500g tomaten! Deze laatste producten bevatten echter meer voedingsvezels, vitamines en/of mineralen. Je zult er langer verzadigd van zijn.

Een ander nadeel van de relatief hoge hoeveelheid suiker in ontbijtkoek, is dat je een grote kans hebt om na ongeveer 1,5 uur weer trek te krijgen in iets zoets. Dit heeft te maken met de aanmaak van insuline in het lichaam na het eten van een suikerhoudend product.

Bovendien heb ik zelf altijd de neiging om van een ontbijtkoek een veel groter stuk af te snijden dan een ‘normale’ portie, waardoor je ongemerkt nog meer suikers binnen krijgt. Dit is ook het geval bij een Snelle Jelle, deze bevat ongeveer 160kcal! 2x zoveel als een normaal plakje ontbijtkoek dus. Daarnaast bevat het nog meer suiker dan normale ontbijtkoek, dit zie je in de koek als dunne ‘draadjes’ suiker die door de koek lopen.

Conclusie
Ik kies zelf vaak voor andere tussendoortjes dan ontbijtkoek, omdat deze me meer verzadiging geven. Als ik zin heb in iets zoets, dan pak ik liever een klein koekje, een stukje chocolade of bijvoorbeeld een stuk (gedroogd) fruit. Wanneer ik écht lekkere trek heb, ga ik gewoon voor een grote koek, een gebakje of voor iets anders waar ik op dat moment zin in heb.

Ontbijtkoek zal je daarom bij ons thuis niet snel vinden. Ik kan echter wel begrijpen als jij het een handig meeneem-tussendoortje vindt. Probeer echter ook eens een extra boterham, stuk fruit of wat rauwkost (tomaat, wortel, komkommer etc.) mee te nemen, misschien merk je dat je hierdoor energieker blijft en minder last hebt van een ‘suikerdip’. Kortom, een ontbijtkoek is naar mijn mening geen hele foute keuze, maar wel minder gezond dan veel mensen denken.

Groetjes, Marloes

Eet jij vaak ontbijtkoek?

Bron foto  1 en 2

5 reacties

  1. ik ben er blij met je uitleg , marloes , hier kwam het vaak binnen om dat ik dacht dat een volkoren cracker meer zou opleveren kcal om dat je deze vaak ook belegt en zo ben eigenlijk wel benieuwd naar je mening over anderen tussendoor koekjes de liga en de sultana.s en de lu time -out koeken en zo gr natanja

  2. Ik eet wel eens een ontbijtkoek tussendoor of ter aanvulling op mijn ontbijt omdat ik bijvoorbeeld alleen fruit als ontbijt eet. Ik zal nu minder snel naar het plakkerig plakje grijpen nu ik weet dat het niet zo gezond is dan dat ik dacht!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram