| 20 juli 2013

Ontbijtgranen, welke moet ik kiezen?

Ontbijtgranen

Er zijn momenteel tientallen verschillende soorten ontbijtgranen op de markt. Ik merk in mijn praktijk dat dit bij veel mensen voor vragen zorgt. Welke soorten zijn een gezonde keuze en welke kun je beter laten staan? In dit artikel probeer ik je uit te leggen waar je op let bij het kopen van ontbijtgranen en beoordeel ik de meest gebruikte soorten in Nederland op hun voedingswaarde.

Waarom ontbijten?
Naar mijn mening is het ontbijt misschien wel de belangrijkste maaltijd van de dag. Het zorgt ervoor dat je voldoende energie hebt om de dag te beginnen, het brengt je spijsvertering op gang na de nacht en het bevat alvast een groot deel van de nuttige voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. Een ‘slecht’ ontbijt kan ervoor zorgen dat je moe bent gedurende dag, een suikerrijk ontbijt maakt dat je de hele dag trek houdt in zoete producten en mensen die niet of te weinig ontbijten krijgen vaak ’s avonds laat trek, wat meestal zorgt voor inname van ongezonde producten.

Voedingsstoffen in een ontbijt
Voor mij is een goed ontbijt dus ontzettend belangrijk. Wat ik sowieso zoek in een ontbijt, is veel voedingsvezels. Deze vezels zorgen ervoor dat ik lang een verzadigd gevoel houdt en dat ik niet om 10:00uur alweer bijna omval van de trek. Daarnaast zorgen voedingsvezels voor een goede darmwerking. Daarnaast vind ik het belangrijk dat een ontbijt niet teveel suikers bevat. Zoals ik hierboven al vertelde, zorgt een suikerrijk ontbijt bij veel mensen voor trek in zoete producten gedurende de dag. Dit heeft te maken met de aanmaak van een grote hoeveelheid insuline, het hormoon dat zorgt voor het transport van suiker uit het bloed naar de lichaamscellen.

Tenslotte vind ik het fijn als mijn ontbijt veel verschillende nuttige voedingsstoffen bevat. Ik combineer daarom meestal een product rijk aan granen met een zuivelproduct en fruit. Natuurlijk is ontbijten met volkorenbrood of volkorencrackers prima, maar ik vind het fijner om te starten met ontbijtgranen. Eet jij liever brood? Neem er dan bijvoorbeeld een klein schaaltje yoghurt of een glas melk bij en wat vers fruit. Kies als broodbeleg bij voorkeur niet voor suikerrijke producten, maar liever voor magere vleeswaren, kaas, ei, sandwichspread, humus etc. Wil je toch liever zoet? Dan zijn appelstroop of (halva)jam de minst suikerrijke opties.

Ontbijtgranen2

Ontbijtgranen
Nu over naar waar het eigenlijk om draait in dit artikel, de verschillende soorten ontbijtgranen. Wat we zoeken in ontbijtgranen is dus veel vezels en weinig suiker. Daarnaast dient het product zo min mogelijk verzadigde (slechte) vetten te bevatten. Ik verdeel hieronder verschillende producten in ‘goede keuze’, ‘middenweg’ en ‘liever niet’ en zet de voedingsstoffen erbij. Je zult zien dat de hoeveelheid calorieën dat een product bevat, niet altijd alles zegt. Kijk liever naar de verdeling van de voedingsstoffen, calorieën uit gezonde stoffen zijn namelijk juist goed voor ons lichaam!

De voedingsstoffen hieronder zijn gebaseerd op 100g product. Een ontbijtportie zal minder zijn dan 100g. Ik houd zelf meestal ongeveer 70g ontbijtgranen aan, dan heb je een stevig ontbijt. Op de verpakking worden vaak ook portiegroottes aangegeven, die zijn aanzienlijk kleiner.

Ontbijtgranen

* Kh = koolhydraten VV = verzadigd vet (slecht vet)

Zoals je ziet is een dergelijke indeling heel moeilijk om te maken. All Bran bevat bijvoorbeeld nog aardig wat suiker als je het vergelijkt met Brinta, maar wel weer veel meer vezels! De ‘liever niet’ producten bevatten óf heel veel suiker, óf heel weinig vezels (of allebei). Cruesli bevat veel meer verzadigd vet dan de vergelijkbare producten.

Ik hoop dat dit artikel je helpt bij het samenstellen van een gezond ontbijt. Ik raad je dus aan om vers fruit toe te voegen. Dit maakt je ontbijt niet alleen lekkerder, maar ook voedzamer. Af en toe een minder gezonde keuze maken is natuurlijk helemaal niet erg, ik houd altijd aan dat ik zo vaak mogelijk voor een gezonde keuze ga.

Veel ontbijtplezier!

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete ontbijt? Mijne varieert tussen havermoutpap, brinta, muesli en all bran, alles met fruit!

17 reacties

  1. Hoi marloes even een vraag of dit ook wil doen met anderen produchten , ik heb eibertje kiest gekocht maar hier staaan voor a merken in en dat kan ik niet altijd begalen teminste ik kan geen 70 procent betalen aaan a merken metvriendelijke groet natanja

    1. Hoi Natanja, goedkopere merken zijn prima hoor! Bijvoorbeeld de muesli van de euroshopper, Brinta bij de Lidl of rolled oats (havervlokken) van de euroshopper zijn mijn favorieten! Succes.

    1. lijnzaad bevat per 100g 477kcal, 19g eiwit, 13g koolhydraten, 31g vet, 2,9g verzadigd vet en 34,8g vezels. gemiddeld zal je in een ontbijtje twee/drie eetlepels lijnzaad gebruiken wat 10/15 gram is ongeveer.

    2. Kim, ik zou lijnzaad altijd als aanvulling gebruiken, nooit op zich. Lijnzaad bevat veel goede vetten, maar is daardoor erg calorierijk. Marleen, dank je wel voor de aanvulling! Super leuk dat jullie elkaar helpen. 🙂

  2. Hey Marloes!
    Ik heb laatst Zonnatura crunchy spelt met rijststroop gekocht, alleen vraag ik me echt af hoe (on)gezond het is.
    Of valt deze onder de categorie cruesli?
    Ik probeer namelijk gezonder te eten maar heb er nog niet zo’n verstand van….
    Hopelijk kun je me helpen 🙂

    Gr Miley

  3. Hoi Marloes,

    Waar valt Bambix onder, gezonde keuze, middenweg of liever niet? Ik geef mijn dochter van 4 ‘s ochtends Bambix en ik neem het zelf ook regelmatig (gewoon omdat ik het lekker vind) Het gaat om Bambix acht granen.

    Groetjes Lisa

  4. Beste

    Kan u mij zeggen waarom Cornflakes bij “liever niet” staat?
    Het suiker en vetgehalte is toch zeer laag vergeleken met de andere.

  5. Ik zie dat je de volkoren flakes van de Ah hebt gebruikt? In die van Kellog’s zit 14gr suiker/100g, scheelt toch weer. En ook 15g vezels.
    70g vind ik trouwens een reuzenportie!

    Blijf dat lastig vinden met suiker. Helemaal vermijden is ook zo overdreven. Is er een richtlijn hoeveel je maximaal binnen zou mogen krijgen op een dag?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram