| 21 september 2013

Ontbijten, waarom?

Collage ontbijt

Dat een goed ontbijt belangrijk is, weten jullie vast wel. Toch slaan veel mensen het ontbijt over, vaak wegens tijdgebrek of omdat ze simpelweg geen trek hebben vroeg in de ochtend. Ik ga je in dit artikel nog eens uitleggen waarom een goed ontbijt zo belangrijk is. Ook geef ik een aantal voorbeelden van een voedzaam ontbijt.

Als je ‘s ochtends wakker wordt, heb je ongeveer tien uur (of misschien zelfs wel langer) niets gegeten. Je lichaam is op dit moment echt toe aan een voedzame maaltijd, ook al voelt dat niet bij iedereen zo. Ik wordt vaak wakker met een rommelende maag, ik kleed me om en ga direct ontbijten. Ik geniet echt van een lekker ontbijtje en verheug me er iedere ochtend op. Natuurlijk is een ontbijt niet alleen lekker, het is ook om een aantal andere redenen belangrijk.

Ontbijt

Het nut van ontbijten

 • Door ‘s ochtends iets te eten, wordt je lichaam als het ware opgestart. Als je slaapt werken al je lichaamsfuncties minimaal, zo ook je spijsvertering. Met de eerste maaltijd komt dit op gang, je lichaam gaat weer aan de slag met het verteren van voeding.
 • Ontbijten stimuleert je stoelgang. Vooral een vezelrijk ontbijt heeft dit effect. Misschien merk je wel dat je vaak binnen een half uur naar de maaltijd moet poepen. Dit komt door het gastrocolische reflex, je hersenen krijgen een seintje van je maag dat er voedsel binnen komt. Als reactie hierop sturen de hersenen een seintje naar de darmen om ‘plaats te maken’ voor het nieuwe voedsel, je moet naar de wc!
 • Het geeft je energie! Doordat het voedsel verteerd wordt, ontstaat er energie. Dit gebruikt je lichaam om goed te kunnen functioneren.
 • Naast energie levert een gezond ontbijt je verschillende andere nuttige voedingsstoffen als bijvoorbeeld voedingsvezels, eiwitten, vitamines en mineralen.
 • Je hebt minder kans op lekkere trek gedurende de dag. Als je niet ontbijt, zal je lichaam gedurende de dag deze gemiste voedingsstoffen willen aanvullen. Dit ervaar je in de vorm van trek. Tussen de hoofdmaaltijden door is het verleidelijk om meer ongezonde dingen te gaan eten. Ik merk bij mijn cliënten dat mensen die niet (goed) ontbijten, heel vaak ‘s avonds laat nog trek krijgen.
 • Onderzoek wijst uit dat mensen die ontbijten minder vaak overgewicht hebben. Een goed ontbijt is een heel belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl.
 • Door een goed ontbijt start je de dag met een positief gevoel, een goed begin is het halve werk! Ik merk zelf dat als ik minder gezond ontbijt, bijvoorbeeld in een hotel, ik later op de dag ook meer trek krijg in ongezonde dingen. Dit komt deels door de grotere hoeveelheid suiker in mijn ontbijt, die zorgen op een later moment voor meer trek in zoet. Ik geloof echter dat het ook met mijn ‘mindset’ te maken heeft die minder goed ontbijten me geeft. ‘Nu is het toch al een ongezonde dag’. Dit is natuurlijk onzin, maar soms werkt het gewoon zo.
 • Je kunt je na een ontbijt beter concentreren op school of op je werk. Zonder energie leveren je hersenen minder goede prestaties.
 • Tenslotte is een ontbijt gewoon ontzettend lekker en bovendien gezellig als je het met meerdere mensen doet. Albert en ik ontbijten áltijd samen, ook als een van ons twee er vroeger uit moet. We genieten van dit moment samen en bespreken onze dagplanning.

P1000868

Wat als ontbijten niet lukt
Ik weet dat sommige mensen niet veel door hun keel krijgen ‘s ochtends. Ik kom dit regelmatig tegen bij cliënten in mijn praktijk. Ik raad je aan om toch te proberen iets te eten. Begin bijvoorbeeld met een beetje magere yoghurt met een appel, banaan of ander fruit erdoor. Yoghurt eten kost weinig moeite en je hoeft niet zoveel te kauwen, vaak gaat dit beter dan brood of crackers.

Je zult merken dat als je dit consequent doet, je langzaam steeds meer trek zult krijgen ‘s ochtends. Maak je ontbijt langzaam iets groter door bijvoorbeeld wat muesli aan je yoghurt toe te voegen.

Geen tijd voor ontbijten? Tijd kun je maken! Sta tien minuutjes eerder op en neem de tijd voor deze belangrijke maaltijd. Het zal je echt helpen om je fitter en gezonder te laten voelen. Probeer even rustig te gaan zitten. Ontbijten met een dubbelgevouwen boterham in de auto geeft je hersenen niet de kans om te registreren dat je iets gegeten hebt. Je hebt nu alsnog kans op trek.

P1030472

Wat is een goed ontbijt?
Ik probeer in mijn ontbijt altijd een graanproduct met veel vezels te combineren met een eiwitrijk product en een stuk fruit. Verder let ik erop dat mijn ontbijt zo weinig mogelijk suiker en verzadigd vet bevat. Ik houd niet zo van brood of crackers ‘s ochtends, maar ook dat is een prima ontbijt. Ik geef een paar voorbeelden van een goed ontbijt:

 • Magere yoghurt of kwark met muesli en een stuk fruit
 • Havermoutpap met fruit naar keuze. Mijn favoriet is havermoutpap met banaan.
 • Volkoren boterhammen met mager beleg naar keuze en een glas karnemelk
 • Volkoren crackers met mager beleg naar keuze en een glas (soja)melk of karnemelk
 • Een kom brintapap, je kunt deze zoeter maken door er wat fruit aan toe te voegen.
 • Een kom vezelrijke flakes (Bran flakes) met vers fruit erdoor.
 • Een volkoren boterham, belegd met een omelet van twee eieren en een plak ham erop.
 • Weinig trek? Neem dan een schaaltje yoghurt of kwark met een stuk fruit en doe er 1-2 eetlepels haverzemelen door. Zo krijg je toch voldoende voedingsvezels binnen.
 • Helemaal niet kauwen? Maak dan een shake van fruit en yoghurt of melk, ook hier kun je zemelen door doen.

Een eiwitrijk product (yoghurt, kwark, melk, karnemelk, ei etc.) bij het ontbijt, geeft je langer een verzadigd gevoel. Ik heb eerder een artikel geschreven waarin ik verschillende soorten ontbijtgranen met elkaar vergeleek, die vind je hier.

Pas de portiegrootte van het ontbijt aan, aan je trek van dat moment. Eet liever wat extra tijdens het ontbijt, dan dat je later op de dag lekkere trek krijgt. Om deze reden heb ik hierboven niet de precieze hoeveelheid aangegeven, dit verschilt enorm per persoon!

Veel ontbijtplezier!

Groetjes, Marloes

Wat is jouw favoriete ontbijtje?

 

11 reacties

 1. Bedankt voor dit duidelijke artikel.
  Ik heb gelukkig wel altijd trek om iets te eten in de ochtend, maar ik gun het mijzelf niet altijd omdat ik te lang blijf door snoozen en daardoor in tijdnood kom helaas.
  Sinds deze week sta ik eerder op om te ontbijten en dat voelt als een goed begin van de dag.
  Nu alleen volhouden!

 2. Ik eet nu ook elke morgend havermoutpap en wissel dan af met banaan , rood fruit en rozijntjes .
  Vroeger at ik altijd 1 snede zelfgebakken brood met confituur en een fruit yoghurt .

 3. Ik dacht dat havermoutpap als ontbijt niet zo goed was voor de lijn .
  Maar nu weet ik zekers dat dit niet waar is want mijn weegschaal heeft een sprongetje naar beneden gemaakt sinds ik jou advies volg .Ik heb ook een verzadigd gevoel na mijn ontbijt en dat gevoel had ik niet echt met mijn boterham .En ja , ik lust heeeeel graag havermoutpap supper hé .

 4. Ontbijten blijft bij mij toch altijd lastig!!! Het gaat steeds beter maar sla m nog wel eens over… Gelukkig komt de winter er weer aan en kan ik weet lekker aan de brinta 🙂

 5. Als je zelf rijstepap maakt (van volkorenrijst en melk) met bijvoorbeeld rozijntjes, banaan, appeltje eventueel wat kaneel enzovoort is dat dan ook geschikt als (gezond) ontbijt?

 6. Hoi Marloes, heel erg bedankt voor je antwoord. Ik wil nog even kwijt dat jullie site mij erg goed helpt. Momenteel ben ik herstellende van anorexia en de site helpt mij ontzettend hier bij! Super bedankt!

  P.s. Kan het ook gegeten worden als vervanging voor brood (ik eet namelijk ‘s middags mijn warme maaltijd) ?

  Ik hoop dat jullie heel lang met deze site doorgaan!

 7. Hoi hoi

  Ik volg je pagina ook sinds kort.
  Mijn vraag is of magere yoghurt met fruit erin ook goed is? En of je er dan alsnog fruit bij mag nemen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram