Ontbijt: Havermoutpap met appeltaartsmaak!

4

Op het vorige artikel met een idee voor het ontbijt, kreeg ik veel positieve reacties. Een aantal van jullie gaven aan graag meer ideetjes te willen zien. Daarom vandaag nog een idee voor een heerlijk voedzaam en compleet ontbijt. Ik maak vandaag havermoutpap, iets dat de laatste tijd weer steeds vaker wordt gegeten! Het klinkt misschien niet zo lekker, maar deze variant met appeltaartsmaak is echt heerlijk. Probeer het snel eens uit zou ik zeggen.

Havermout bevat veel voedingsvezels en verschillende vitamines en mineralen. Daarnaast worden de koolhydraten uit havermout heel geleidelijk opgenomen in je lichaam, waardoor je lang een vol gevoel houdt. Een super gezond product dus! Je kunt havermout verwerken in een smoothie, je kunt er pannenkoeken mee bakken of je kunt er een ‘cake’ mee maken. Vandaag gaan we voor de traditionele havermoutpap!

Ingrediënten (1 flinke portie)

  • 1 appel
  • 300ml melk (je kunt ook sojamelk, amandelmelk etc. gebruiken)
  • 75g havermout
  • Een handje rozijnen
  • Een theelepel kaneel

Bereiding
Snijd de appel in stukjes en bak deze in een pannetje even kort aan, samen met de rozijnen. Boter toevoegen is niet nodig. Ongeveer 2 minuten bakken is voldoende om de smaak omhoog te halen.

1

Voeg vervolgens de melk en de havermout toe en roer alles goed door elkaar. Breng dit aan de kook en blijf af en toe roeren.

2

Na ongeveer 2-3 minuten zacht koken, zal de pap de juiste dikte hebben. Nu kun je kaneel naar smaak toevoegen.

3

Haal de pan van het vuur en doe de pap in een kom. Klaar is je super gezonde en lekkere ontbijtje! Het kost een klein beetje meer tijd om dit te maken in de ochtend, maar geloof me, het is de moeite zeker waard! Door de verzadigende werking van de havermout, heb je de hele ochtend geen trek meer.

Natuurlijk kan dit gerecht ook prima als lunch.

Eet smakelijk!

Groetjes, Marloes

Eet jij wel eens havermoutpap? Wat voeg jij eraan toe?

 

43 reacties

  1. Heerlijk!!

    Op dit moment dat ik dit lees eet ik ook mn kom havermoutpap. Maar heb m met alleen 300ml halfv melk en 80 gr havermout en een halve el honing gemaakt! Mn appel is voor door de salade vanmiddag. 🙂

    Ik maak t ook vaak met schaaltje yoghurt, 30 gr havermout, 1 appel en kaneel en honing als tussendoortje. Is ook net appeltaart!! Zoals je ziet hou ik zelf niet van rozijnen. 🙂

    Groetjes Marjolein

  2. Lekker! Ik heb dit ook wel eens gemaakt, maar met geraspte appel en dan in de magnetron. Dit lijkt me lekkerder. Ik doe er wel eens een handje bevroren blueberries doorheen voor ik het verwarm met wat kaneel. Lijkt een vreemde combi, maar is erg lekker! Hoeveel havermout is een gemiddelde portie eigelijk? Ik zie vaak 75 gram staan, maar ook 45 gram. Zelf pak ik vaak 45 gram, omdat dat op een pak stond.

    1. Ik neem 75g, omdat ik weet dat ik daar langer verzadigd van ben. Sommige mensen hebben aan een klein ontbijt voldoende, dan is 45g ok. Neem gewoon waar je behoefte aan hebt! Een beetje meer is echt niet erg.

  3. Berdie ik denk ook dat je zelf moet kijken wat je lekker vindt qua dikte en wanneer je een voldoende verzadigd gevoel hebt. Ik heb dat zeker bij 80 gr. Zijn 8 el bij mij. 🙂

    1. Ja, dat is natuurlijk ook zo.. Heb vandaag 70 gram gedaan op 300 ml melk. Dat was wel erg veel voor mij haha. Volgende keer toch maar iets minder denk ik 😉

      1. Elke morgen eet ik voor dat ik ga hardlopen,.het liefst havermout gemengd met heet water wat rozijnen en honing er doorheen en scheutje olijfolie heerlijk .🏃‍♂️

    2. Oh wat fijn om dit te lezen, ik neem meestal 50 gram maar blijf maar aanvullen met fruit etc. omdat ik uiteindelijk vaak toch nog een beetje honger heb :$ Morgen pak ik dus lekker meer 🙂

  4. Yum, het appeltaarthavermoutontbijtje is ook absoluut een van mijn favorieten! Nog lekkerder met een handje amandelen en een eetlepel amandelpasta!

  5. Lekkerrr Marloes! Sinds ik jullie trouw volg eet ik bijna elke ochtend havermout! Ga deze variant zeker snel proberen hmmm:)

  6. Ook ik ben bijna om! Nog nooit gegeten maar de havermout staat inmiddels op het boodschappenlijstje, dus super benieuwd!

  7. Hoi Marloes, ik heb een vraagje,

    Als ik rozijnen wil kopen kijk ik altijd even op het ingrediënten lijstje en het valt me op dat er zo veel suiker in zit, iets van 43 gram per 100 gram. Dat zijn dan de rozijnen van de Albert Hein. Daarom weet ik nooit of en waar ik ze moet kopen? Kun je mij misschien vertellen hoe dat zit met die suikers en welke rozijnen het beste en gezondst zijn?

    Groetjes Sandra

  8. Hallo lezers,
    Mijn havertmout eet ik als volgt.
    havermout 6 eetlepels
    halve banaan
    handje rode bessen
    handje noten
    gojibessen, hennepzaad.
    250ml amandelmelk, zonder suiker, beetje water.
    3 min in magnetron 600

    Ik ga de appel zeker ook proberen.
    3 minuten in magnetron 600
    Even laten laten staan.

  9. Ik probeerde dit toevallig afgelopen zondag uit, maar aangezien ik echt geen opgewarmde appel lust, was dit ook geen succes. Voortaan maar weer de appel ernaast.

  10. Je hebt niets teveel gezegd! Ik had niet verwacht en durven hopen dat het zo lekker zou zijn.
    Wel een hoeveelheid voor een bouwvakker maar ik heb het opgekregen.
    Zeer bedankt voor deze tip. Hij komt vaak om mijn menu.

  11. Vanmorgen gemaakt, maar dan met ook nog een paar ongezouten noten en wat lijnzaad erdoor en dan minder havermout. Erg lekker! Had het eerst altijd met banaan en wat pindakaas maar dit is wel een lekkere afwisseling 🙂

  12. Ik heb net deze site ontdekt, hier ben ik blij mee.
    Ik heb ook meteen een vraagje, ik eet sinds een paar dagen glutenvrij om te kiken off ik dan minder buikklachten heb tijdens en na het hardlopen. Dat ging al best goed! Ik ontbijt met havemoutpap, maar lees net dat je dan de lunch beter niet met havermout pap of havermoutpannenkoekjes kunt doen. Ik heb al veel sla gegeten maar wil soms wel iets “stevigers”. Wat kan ik dan nemen?
    Ik gebruik ook geen suikers.

    1. Een gerecht met ei! Of bijvoorbeeld kwark met noten en fruit. Een gerecht met peulvruchten/rijst. Er is tegenwoordig ook veel glutenvrij brood te koop. Succes!

  13. Ik heb net de havermout rustig genuttigd op mijn terras in het zonnetje . En ik heb genoooooooten van de havermout en van het zonnetje . De portie was teveel voor mij met een halve portie had ik al een zeer voldaan gevoel. Dank u wel weeral een variatie op mijn dagelijkse havermout ontbijt. Ook uit de reacties van de andere haal ik inspiratie . Bedankt aan allen .

  14. Heerlijk recept…..
    Nam al gewoon havermout maar dit is net even wat lekkerder.
    Wel is 80g voor mij behoorlijk veel.. Maar neem de volgende keer iets minder.

  15. Elke morgen eet ik voor dat ik ga hardlopen,.het liefst havermout gemengd met heet water wat rozijnen en honing er doorheen en scheutje olijfolie heerlijk .🏃‍♂️

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram