Obstipatie oplossen
| 13 oktober 2020

Obstipatie voorkomen of oplossen – 8 tips!

Darmklachten komen zó vaak voor. Obstipatie is er daar absoluut eentje van. Ik krijg er veel vragen over in mijn diëtistenpraktijk. Het is voor veel mensen toch een beetje een taboe-onderwerp. We praten niet graag met anderen over onze toiletproblemen :). Begrijpelijk, maar hier op optimavita.nl wil ik zulke taboes juist wél bespreekbaar maken! Vandaag geef ik je 8 tips over obstipatie voorkomen of oplossen.

Mijn ervaring…

Ik maak er nooit een geheim van dat ik PDS (prikkelbare darm syndroom) heb, net als super veel Nederlanders. Daarbij horen vele darmklachten zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en periodes van een onregelmatige ontlasting. Je kunt dus wel zeggen dat ik naast diëtist, ook een ervaringsdeskundige ben ;).

Obstipatie

Allereerst even duidelijkheid creëren: wat is obstipatie? Officieel spreek je van obstipatie als iemand minder dan 3x per week kan/moet poepen en het daarbij moeilijk verloopt.

In dit artikel trek ik het begrip echter een klein beetje breder. Hoe vaak we voor een grote boodschap moeten, verschilt namelijk onwijs per persoon. Voor de een is 3x per dag normaal, terwijl de ander ongeveer om de dag gaat. Je begrijpt misschien wel dat voor iemand die normaal 3x daags gaat, het al als obstipatie voelt als je niet elke dag kunt gaan. Ook kan het al heel vervelend zijn als de ontlasting wel dagelijks komt, maar veel te hard is, waardoor het moeilijk verloopt.

In dit artikel versta ik onder obstipatie: een stoelgang die moeilijker dan normaal verloopt. Ik denk namelijk dat voor iedereen die dit ervaart, de tips hieronder nuttig kunnen zijn!

wc obstipatie darmklachten

Tips – Obstipatie oplossen of voorkomen

Ok daar gaan we dan. Hieronder mijn tips voor het voorkomen en oplossen van obstipatie, oftewel moeilijke ontlasting.

1. Voldoende vezels 

Vezels helpen onze ontlasting soepel te houden. Voldoende vezels eten is dus mega belangrijk om obstipatie te voorkomen en om het te genezen. Neem volkoren producten en eet veel groenten en fruit. Hier lees je meer over vezels.

2. Drinken 

Ook vocht speelt een rol bij het soepel houden van de ontlasting! Drink dus voldoende. Ik zou 2 liter per dag adviseren (totaal, inclusief koffie en thee). Als je veel beweegt, sport, als het warm is, als je veel zweet of bijvoorbeeld in de sauna gaat, heb je zelfs meer nodig. Ik drink dagelijks zo’n 3-4 liter en voel me daar top bij. Meer weten? Lees dan dit artikel.

3. Goed kauwen 

Onderschat het belang van kauwen niet! Als er te grote brokken voeding in je darmen komen, kost het ze veel moeite ze te verteren. Kauw elk hapje dus goed! In het begin kost dit moeite, maar het zal vrij snel een gewoonte worden. Hoe vaak je moet kauwen is natuurlijk een beetje afhankelijk van wat je eet. Ik raad zo’n 15-20x per hapje aan.

4. Eten verspreiden over de dag 

Als je darmen (vaak) ontregelt zijn, dan kan het helpen om je voeding iets meer te verdelen over de dag. Zo worden ze minder belast met grote porties. Probeer eens 6x per dag kleine porties te eten in plaats van 3 grote maaltijden. Neem dan natuurlijk zo veel mogelijk gezonde producten.

5. Bewegen

Beweging is een geweldige stimulans van de darmen! Sowieso is het natuurlijk goed voor je gezondheid, dus hoppa met die billen van de bank. Simpelweg fietsen of wandelen kan er al voor zorgen dat je ontlasting beter verloopt.

6. Let op bepaalde producten 

Heb je vaak last van obstipatie? Dan zou het zo kunnen zijn dat jouw darmen reageren op bepaalde producten. Bijvoorbeeld cafeïne, alcohol, ui, knoflook, koolsoorten, prei, kauwgom, koolzuur, sterk gekruid eten en bepaalde zoetstoffen kunnen oorzaken zijn. Het verschilt per persoon waar je op reageert. Eventueel kan een diëtist je helpen dit voor jou uit te zoeken.

7. Stimulerende producten… 

Ik krijg uiteraard ook vragen naar producten die laxerend werken. Helaas verschilt dit ook onwijs per persoon! De tips hierboven zijn het eerste uitgangspunt. Verder zou je eens kunnen proberen of bijvoorbeeld een banaan voor jou goed werkt, of pruimen, gebroken lijnzaad, lijnzaadolie of probiotica. Ook hierin geldt dat de reacties erop bij verschillende mensen totaal anders kunnen zijn. Er is dus niet te zeggen dat één bepaald product voor iedereen goed werkt. Twijfel je te erg? Schakel dan hulp in van een specialist.

8. Jouw toiletgewoontes

Ook jouw gewoontes kunnen ervoor zorgen dat je vaker obstipatie hebt. Houd je ontlasting bijvoorbeeld niet te lang op en zorg ervoor dat je de tijd neemt op de wc. Pers niet te hard en probeer een ontspannen houding aan te nemen. Voor veel mensen werkt het goed om een opstapje onder je voeten neer te zetten! Je darmen komen zo in een meer natuurlijke positie.

Tamarah Openneer
Foto-kuddo’s gaan trouwens naar oud stagiaire Tamarah :). Wie kent haar nog?

Wat als dit niet helpt?

Als je bovenstaande tips al opvolgt, als ze niet helpen, als je veel klachten hebt of als je het niet vertrouwt, raad ik je altijd aan om contact op te nemen met de huisarts! Die kan je verdere tips geven of eventueel doorverwijzen naar een specialist.

Onthoud dat dit algemene tips zijn. Iedereen is anders! In sommige gevallen kan obstipatie een symptoom zijn van een groter probleem zoals bijvoorbeeld een overgevoeligheid, intolerantie of ander darmprobleem. Ook kan er sprake zijn van stress of kan het probleem liggen in de bekkenbodemspieren. In die gevallen is een gericht persoonlijk advies zo onwijs belangrijk! Blijf er dus niet te lang mee rondlopen.

Groetjes, Marloes

Laten we het taboe doorbreken: hoe vaak ga jij naar de wc? Ik normaal gesproken 1-2x per dag :). 

 

18 reacties

    1. Dat zou zeker kunnen. Ik ga het nog eens nalezen. De laatste weken zijn niet m´n sterkste geweest, dus er zullen zeker wel wat schoonheidsfoutjes in m´n werk zitten.

  1. Ja bekend ermee… heb lang aan de movicolon gezeten… maar op advies huisarts neem ik nu elke ochtend vezels uit een potje van de kruitvat en dat helpt zo gped dat ik nu 1-2x per dag kan. Tuurlijk heb ik nog dagen of soms weken dat ik heel slecht er vanaf kom maar het is lang niet meer zo erg als enkele jaren terug… wat een buikpijnen toen…

      1. Excuus dat ik niet reageerde. Zijn de psylliumvezels. Groen/zwart potje. Zijn op moment ook in de aanbieding… 2e halveprijs.

  2. Bij mij hangt het heel erg samen met het moment in m’n menstruatiecyclus! Als ik bijna ongesteld moet worden gaat het moeizaam en is het ook wel eens vervelend, maar ik weet dat het daarna wel weer komt als ik eenmaal ongesteld ben. Blijkbaar is dat ook logisch met de hormonen in die fase van je cyclus (:

  3. Oh oh oh wat herkenbaar. Ik ben in verwachting van mijn tweede kindje en opnieuw, net als bij de eerste, heb ik er last van.
    Schijnt ook hormonaal te zijn.
    Opstapje onder de voeten doet hier wonderen en veel water drinken!

  4. In mijn kinder- en tienertijd kon ik ook erg verstopte darmen hebben. Één keer zelfs 10 dagen verstopt gezeten, wat op moest worden gelost met een darmspoeling.
    Tegenwoordig kan ik 1-2x per dag dankzij dat ik zo’n beetje alles wat je hierboven beschreven ook toepas.
    Na lang experimenteren, heb ik ontdekt dat het voor mijn darmen beter werkt om tarweconsumptie te beperken.
    Het was even een weg erin zoeken, maar dat was het resultaat zeker waard!

  5. Ik ga bijna elke dag 1 keer.
    Heb eigenlijk weinig last van m’n darmen. Wel 1x obstipatie gehad, bij m’n zwangerschap, en ik schrok van wat dat met me deed. Jeejjj…blijf dan maar ontspannen zeg.
    Ik vind het weer een mooi artikel 👍🥰

  6. Ik heb PDS en op dit moment helpt niks mij.. 1 keer per week gaan is een wonder voor mij. Ik ben sinds 2 weken (onder begeleiding van een diëtist) bezig met het fodmap-dieet en het gaat al ietsjes beter gelukkig!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram