Noten, wat is een juiste portiegrootte?

1

Veel mensen weten dat noten gezond zijn. Ze bevatten super veel goede voedingsstoffen. Soms wordt onterecht gedacht dat je er daarom onbeperkt van kunt eten, niets is minder waar! Noten zijn inderdaad gezond, maar bevatten ook ontzettend veel calorieën. Als je veel noten eet, kom je dan ook gemakkelijk aan. Ik laat je vandaag zien hoe je jouw portie noten kunt bepalen.

Wat maakt noten gezond?
Ik vertel je hier nog even kort wat noten zo gezond maakt. Naast het feit dat ze veel goede vetten en eiwitten bevatten, zitten noten boordevol vitamines en mineralen. Onder andere ijzer, vitamine E en verschillende B vitamines. Officieel zijn pinda’s geen noten, maar peulvruchten. Qua voedingsstoffen lijken ze echter op noten, daarom worden ze ook zo gebruikt.

Calorieën in noten
Doordat noten zoveel goede vetten bevatten, zijn ze ook erg calorierijk. Als je wilt afvallen, of niet wilt aankomen, is dit een nadeel. Noten bevatten gemiddeld 600-700kcal per 100g! Doordat het zo’n lekkere snack is, eet je er met gemak een hoop tegelijk. Hierdoor kan je calorie-inname flink oplopen.

Juiste portiegrootte
Een juiste portiegrootte hangt natuurlijk af van wanneer je de noten gebruikt. Je kunt ze namelijk als tussendoortje eten, maar ook bij de warme maaltijd als vleesvervanger. In dit artikel vertelde ik je al, dat 30-40g noten een goede portie is als vleesvervanger. Ik focus me daarom vandaag op de portiegrootte voor noten als tussendoortje.

Zeker als je wilt afvallen, raad ik aan om een tussendoortje te nemen dat niet meer dan 100kcal bevat. Als je tevreden bent met je gewicht, kun je hier iets soepeler mee zijn, maar ook dan zijn te calorierijke tussendoortjes niet aan te raden omdat je dan gemakkelijk aankomt. Ik ga daarom uit van een portiegrootte van 100kcal. Hieronder zie je hoeveel 100 calorieën van enkele verschillende soorten noten is.

100 calorieën hazelnoten

Hazelnoten

100 calorieën pacannoten

Pecannoten

100 calorieën macademianoten

Macademianoten

100 calorieën cashewnoten

Cashewnoten

Zoals je ziet zijn de porties vrij klein! Je kunt gemakkelijk meer eten tijdens een snaaibui. Een klein handje van 14-17g noten bevat zo’n 100 calorieën. Dit is een prima hoeveelheid voor een tussendoorje! Ook iets meer nemen is wat mij betreft geen enkel probleem, maar houd een klein beetje je portie in de gaten.

Conclusie
Noten zijn superlekker en super gezond, het is daarom prima om ze regelmatig te eten! Helaas zijn ze ook vrij calorierijk, dus let goed op je portiegrootte. Ik ben dol op noten en eet ze vrijwel elke dag. Ze zijn super voedzaam en leveren me veel goede vitamines, mineralen en goede vetten. Ik houd een portie aan van ongeveer 15 tot maximaal 30g per dag. Het komt zeker wel eens voor dat ik meer eet, maar dit probeer ik niet te vaak te doen.

Groetjes, Marloes

Wat zijn jouw favoriete noten?

33 reacties

 1. Hoi! Interessant artikel!
  Ik houd zelf heel erg van walnoten en ik eet ze dan ook graag ‘s ochtends door een schaaltje vanilleyoghurt (van optimel) als ontbijt. Wat voor portiegrootte raad je dan aan?

  Liefs,
  Lilian

 2. Handig artikel! Ik vroeg me ook al lang af hoe zo’n ‘ideaal handje’ er nou eigenlijk uitziet. Noten zijn mijn favoriete tussendoortje. alhoewel, ik vraag me ook wel af, aangezien ik bijna de hele dag op kantoor zit, daalt het aantal calorieën dat ik in kan nemen per dag dan automatisch? (ik sport wel veel, maar zit dus ook veel stil)

  1. Dat klopt inderdaad. Iemand die tijdens zijn werk veel loopt of staat, heeft meer energie (= calorieën) nodig dan iemand die de hele dag zit. Is bij mij ook het geval :-). Vandaar dat een persoonlijk advies altijd beter is dan een algemeen advies.

 3. En natuurlijk zou ik altijd het advies geven om ze ongezout te eten, want die op je foto’s lijken gezout en zo krijg je een hoop extra (onnodig!) zout binnen.

  En, je hand is een goede graadmeter voor wat je lichaam nodig heeft. Een gesloten hand geeft ook een goed beeld van een goede portie.

  Door mn griekse yoghurt deed ik altijd een portie gemengde (ongezouten!) noten, lijnzaad en chiazaad voor vezels e.d.. Geen muesli nodig! 🙂

  1. Dank je wel voor de toevoeging Anouk. Ongezouten heeft inderdaad de voorkeur, zeker voor vaker gebruik! Die van mij zijn inderdaad gezouten, we hadden ze namelijk als snack voor de zaterdagavond gekocht, de gemengde noten inspireerde me tot dit artikel 😀

 4. Leuk artikel. Kan ik beter gaan voor de ongezouten noten? Ik merk dat ik niet veel ongezouten noten in de winkel kan vinden. Zaterdag eens op de markt kijken bij de notenkraam.

 5. Hallo Marloes,

  Superhandig artikel dit, ben ervan geschrokken dat zo een kleine portie zoveel calorieën bevat.

  Ik vind trouwens jullie site super, heb vanmorgen jullie banaan pannenkoekjes gemaakt en ze waren heerlijk! Ga zo door met leuke gerechtjes en artikels te plaatsen!

 6. Dit is erg handige informatie! vroeg me altijd al af hoeveel je kon nemen!
  Op onze blog vertellen we ook over gezonde vetten. Goed afbreekbaar door het lichaam en gezond!

  Liefs Susan

 7. Hallo Marloes,

  Leuk artikel!

  Ik leef als volgt, heb een kantoorbaan van 8.30-17.00 uur en heb op mijn bureau een pot mix noten (biologisch, rauw) staan waar ik als ik honger krijg van eet en weer stop als de honger weg is, ooit wel 5x per dag een handje, ik ben vlug voldaan qua eten.
  Tussen de middag eet ik wat pure (min. 80%) chocolade, 2-3 stukjes en een glas groentesap, s’middags weer de noten. En ik drink minimaal een liter water per dag, en een paar (3) kopjes koffie met suiker en melk. Ik snoep verder nooit en drink nooit frisdrank, wel bier. S’avonds eet ik gewoon warm eten al dan niet met vlees.
  Ook eet ik bijna elke dag een hard eitje.
  In het weekend eet ik overdag niets, alleen s’avonds en dan ook niet te veel, ik heb mijn lichaam getraind om met weinig eten te leven, als ik voldaan ben stop ik met eten.

  Als je dit zo leest, wat vind je hier dan van? Verkeerd of juist niet? En waarom?

 8. Hoi Marloes! Ik had een vraagje kan je ook de ongebrande noten eten? (bijvoorbeeld van de lidl) Of moet je ze eerst branden om ze te kunnen eten? En is noten zelf branden goed? Doe jij dit wel eens? Worden de noten in de winkel altijd eerst gestoomd want ik las dat rauwe cashewnoten giftig waren. Sorry voor de hoeveelheid vragen.. Groetjes!

  1. Hi! Ongebrande noten zijn ook prima hoor. Zelf branden heb ik nog nooit gedaan…ik eet ze gewoon altijd zoals ik ze koop :). Alleen pompoenpitten en zonnebloempitten rooster ik altijd even in een droge pan.

   1. Oke, dankjewel!
    Ik bedoelde ook roosteren van de noten in de pan, kwam even niet op het woord.
    Zelf branden heb ik ook nog nooit gedaan.
    Ik vind je youtube kanaal en je blog trouwens echt super leuk en motiverend!
    Groetjes!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram