| 23 april 2019

Niets is 100% gezond…

Vanaf dat ik startte met optimavita.nl en mijn YouTube kanaal, heb ik me beseft dat ik me op glad ijs bevind. Voeding is namelijk een gevoelig onderwerp. Over elk product is te discussiëren en zijn er honderden verschillende visies en meningen. Ik krijg dan ook dagelijks boze reacties op producten die ik koop of aanraadt. ‘Hoe kan ik dat nou doen als diëtist!?’. In dit artikel wil ik je laten zien hoe moeilijk het is om iets als ‘gezond’ te bestempelen.

Mijn visie en tactiek

Zoals trouwe kijkers/lezers weten, ben ik van mening dat een leefstijl niet 100% gezond hoeft te zijn. Een goede balans in gezond en ongezond is denk ik veel beter haalbaar op lange termijn. Wat deze balans precies inhoudt, verschilt per persoon! De een heeft minder behoefte aan ongezonde dingen dan de ander. In mijn diëtistenpraktijk begeleid ik mensen met het vinden van een balans die bij hen past. Een persoonlijke aanpak vind ik daarbij cruciaal.

Ook op internet wil ik mensen helpen met deze zoektocht. Ik kan echter hier geen persoonlijke adviezen geven, maar ik moet het algemeen houden. Dat is ZO moeilijk! Jullie zijn namelijk allemaal anders, met andere wensen en voorkeuren. Ik heb daarom besloten om me te richten op de ‘gemiddelde mens’, wat betekent dat ik jou misschien wel een iets ander advies zou geven als ik jouw specifieke omstandigheden zou kennen. Dat kan echter helaas niet anders!

Daarnaast heb ik altijd besloten om het bij mijn mening te houden. Je ziet op mijn blog nooit staan ‘dit moet je eten’, of ‘dit is het meest gezonde ever’. Ik praat eerder over: ‘Dit is een van mijn favoriete onbijtjes, het past naar mijn idee prima in een gezonde leefstijl’. Hiermee dek ik mezelf een beetje in :).

Beleg combinaties

Wat is gezond?

Om beter uit te leggen wat ik bedoel. Heb ik jullie op instagram gevraagd wat volgens jullie een 100% gezond product is. Een aantal van de veelgenoemde antwoorden plaats ik hieronder. Daarbij zet ik een reden waarom je de gezondheid zou kunnen betwijfelen. Laat ik duidelijk zijn dat de producten hieronder naar mijn idee allemaal prima passen in een gezonde leefstijl! Sommigen iets meer met mate dan anderen, maar toch.

 • Havermout: Dit is een heel koolhydraatrijk product. Volgens veel mensen zou minder koolhydraten eten beter zijn, dan kun je havermout misschien beter overslaan? Ook bevatten veel soorten havermout spoortjes van gluten, waardoor mensen met coeliakie er erg ziek van kunnen worden.
 • Appel: Fruit bevat van nature veel fruitsuikers. Deze reageren in het lichaam net zoals normale suikers. Veel appels eten is dus misschien niet zo gezond als het lijkt.
 • Broccoli: Wat kan er mis zijn met broccoli!? Groenten zijn toch gewoon 100% gezond? Niet voor iedereen! Mensen met PDS kunnen flinke buikklachten krijgen van broccoli. Dat maakt het voor sommigen niet echt een gezonde keuzes.
 • Rijstwafel: Rijstwafels bevatten weinig calorieën, maar ook weinig vitamines, vezels en andere goede voedingsstoffen. Je hebt er dus weinig aan, waardoor je ze misschien niet echt als gezond kunt bestempelen.
 • Kipfilet (broodbeleg): Dit is een van de meest magere soorten vleeswaren. Het wordt echter bewerkt en bevat vrijwel altijd suiker en andere onnodige toevoegingen.
 • Kwark: Net als alle melkproducten, bevat kwark lactose. Volgens veel mensen zouden wij dit niet moeten eten. Melkproducten zouden niet geschikt zijn voor mensen, alleen voor jonge dieren.
 • 100% pindakaas: Dit is ontzettend vetrijk en bevat dus enorm veel calorieën. Ook zit er vaak redelijk veel zout in, wat kan zorgen voor een hoge bloeddruk. Tenslotte zou een bepaalde schimmel die in pinda’s voorkomt schadelijke stoffen kunnen produceren.
 • Water: Wat kan er mis zijn met water!? Dat ga ik je vertellen! Er zijn gevallen bekend dat mensen zo veel water in een keer hebben gedronken, dat ze een watervergiftiging kregen. In het ergste geval kun je daar zelfs aan overlijden. Dit kan ook gebeuren bij duursporters die heel veel zweten en alleen aanvullen met water. Je verliest dan een hoop mineralen (zout), wat gevaarlijk kan zijn.

Ok, ik stop….jullie snappen mijn punt denk ik ;).

Dit is ontzettend kinderachtig, dat begrijp ik ook wel! Ik hoop alleen dat ik je hiermee nog iets beter kan laten zien hoe lastig het is om te bepalen wat gezond is of niet.

Mijn conclusie

Zeggen dat iets gezond is, is ten alle tijden gevaarlijk :). Naar mijn idee kun je dan ook beter kijken naar een heel patroon van iemand! We zijn het er denk ik allemaal mee eens dat iemand die nooit sport en dagelijks een zak chips eet, niet zo gezond bezig is. 3x per week een klein schaaltje chips eten, wil echter niet zeggen dat jouw leefstijl ongezond is! Als je daarnaast veel beweegt en gezonde maaltijden neemt, kun je wat mij betreft nog steeds spreken over een gezonde leefstijl.

Laten we dus met z’n allen proberen producten minder in een hokje te willen stoppen. Gebruik je verstand, kies zo vaak mogelijk voor pure en onbewerkte producten. Daarnaast af en toe iets nemen dat minder gezond is, kan ECHT niet zo veel kwaad.

Ik hoop dat je snapt wat ik wil zeggen met dit artikel.

Groetjes, Marloes

Vind jij jouw eigen leefstijl gezond?

5 reacties

 1. Lieve Marloes,

  Wat een ontzettend leuk artikel. Ik ben er helemaal eens met je. Ik strijd elke keer om te vinden wat goed en gezond voor mij is en het probleem is juist dat de meningen zo verschillend zijn. Wat de ene keer goed voor je is de andere keer is niet meer zo. Elke dag vind ik tegenovergestelde meningen op Internet over een een bepaalde product. Het is om gek van te worden. Wat moet ik dan nu gaan eten, vraag ik me altijd af. De richtlijn om zo min bewerkt en de meeste natuurlijk producten te gaan eten lijkt het best optie. En gelukkig is niet iedereen hetzelfde, he?
  Lieve groetjes
  Ana

 2. Hoi Marloes, paar weken geleden op jouw site terecht gekomen, al veel ideeën opgedaan, lekkere recepten, een hele andere vraag kan ik de recepten van jou ook bewaren, of opslaan, Groetjes Els

  1. Hi Els, goed om te horen! Je kunt de webpagina’s van recepten die je wilt opslaan als favorieten aangeven. Ook kun je bijvoorbeeld de recepten delen op je eigen Facebook, zodat je ze gemakkelijk kunt terugvinden. Ik ben nog bezig met het maken van een Pinterest account waar heel veel van de recepten op komen, dan wordt het opslaan makkelijker :).

 3. Hoi Marloes,

  Wat een geweldig artikel wat je weer geschreven hebt!
  Ben er erg blij mee. Ik ben het er helemaal mee eens.
  Het is ook een eerlijk artikel!
  Tegenwoordig is eigenlijk niks “gezond “meer. En zoals je schrijft, proberen zo veel mogelijk pure en onbewerkte producten te eten, bewegen en balans te vinden.
  Ik had gelezen dat zelfs deodorant gevaarlijk kan zijn! Daar zit aluminium in wat weer borstkanker kan veroorzaken!
  Met alles wordt gerotzooid!
  Marloes bedankt weer voor je interessante artikel. Ben er altijd er blij mee.
  Groetjes.
  Safe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram