Nationale Pannenkoekendag!

Pannenkoeken

Geloof het of niet, het is vandaag nationale pannenkoekendag! Tegenwoordig is er bijna niets waar geen ‘dag’ voor is: dag van de slaap, boomplantdag, vrouwendag, nationale compostdag (ja, écht!), hoerendag, theedrinkdag en rokjesdag, je kunt het zo gek niet bedenken. Veel van deze dagen sla ik lekker over, maar pannenkoekendag kan toch écht niet ongemerkt voorbij gaan ;-). Bij pannenkoeken denk je al snel aan super zoete, vette, dikmakende jongens met spek en stroop, maar het kan ook zeker anders!

Pannenkoeken zijn niet per definitie ongezond. Ik ga vanmiddag lunchen bij vriendin Ati, we gaan heerlijke speltpannenkoeken maken! Een stuk gezonder dan de normale pannenkoek van wit meel, doordat we volkoren speltmeel gebruiken dat veel meer voedingsvezels bevat. Je kunt in de supermarkt meergranen pannenkoekbeslag kopen, dit bevat echter minder voedingsvezels dan het tweede en derde recept hieronder. Ook het beleg van een pannenkoek bepaalt hoe gezond het product uiteindelijk is, hier geef ik onderaan een aantal tips over. Ik heb op de website al regelmatig gezonde pannenkoekvarianten laten zien, ik zet je op een rijtje om je een aantal ideeën te geven.

Het eerste artikel dat ik ooit plaatste over pannenkoeken, ging over de video hierboven. Het hele artikel kun je hier teruglezen. Deze pannenkoekjes zijn super simpel en passen perfect in een gezonde leefstijl, doordat je alleen maar ei en banaan gebruikt. Mijn favoriete beleg op deze pannenkoeken is vers fruit! Ik meng vaak een klein beetje kaneel door het beslag en strooi er fruit overheen. De hoeveelheid voedingsvezels in deze variant is niet heel hoog, maar doordat ze veel eiwitten bevatten, heb je toch lang een vol gevoel!

Ook liet ik al eens zien hoe je pannenkoeken kunt maken van havermout! Dit is van mijn pannenkoeken-video’s de meest populaire met ruim 8.000 views. Havermout kun je heel gemakkelijk krijgen bij elke supermarkt, het bevat veel voedingsvezels waardoor je lang een vol gevoel houdt. Als ik deze pannenkoeken eet, dan neem ik ze meestal als lunch. Mijn favoriete beleg is gerookte ham, kaas, appelstroop, avocado of pindakaas.

Ik maakte ook een variant met speltvlokken, omdat ik hier regelmatig vragen over kreeg. Die zie je hierboven. De smaak van spelt is iets anders en het is iets minder gemakkelijk verkrijgbaar. Ik vind ook deze pannenkoeken echter super lekker! Ik beleg ze hetzelfde als de variant met havermout.

Natuurlijk kun je ook een pannenkoek maken van alleen ei, zoals ik laatst al liet zien in een van mijn voedingsdagboeken. Het recept vind je hier. Het wordt op deze manier meer een wrap, die je kunt vullen met alles wat je lekker vindt!

4

Zoals ik hierboven al zei, bepaald het beleg grotendeels hoe gezond je pannenkoek is. Hier wat ideetjes voor gezond beleg:

Ham, rookvlees, ossenworst, rosbief, kipfilet, kalkoenfilet, fricandeau, 30+ kaas, fetakaas (niet te veel!) zalm, tonijn, avocado, fruit, pindakaas, noten, hüttenkäse, tomaat, komkommer, champignons, sla, hummus, ei.

Probeer ook eens verschillende soorten beleg te combineren! Bijvoorbeeld een havermoutpannenkoek met appel, kaneel en een paar rozijnen. Je kunt zelfs de appel even mee bakken! Een ander idee is om een speltpannenkoek met een beetje gebrokkelde fetakaas, een paar walnoten en een theelepel honing te nemen, yum!

Ik hoop dat ik je inspiratie heb gegeven voor gezonde pannenkoeken op deze speciale dag ;-). Happy Pancake-day!!

Groetjes, Marloes

Eet jij wel eens gezonde varianten op de pannenkoek? Wat is jouw favoriete beleg?

10 reacties

  1. Wij maken ook altijd volkoren speltpannenkoeken, heerlijk!!
    Wat ook erg lekker is als beleg is banaan meebakken en daarna wat geraspte kokos eroverheen strooien. Volkoren speltmeel is vaak wel verkrijgbaar bij een molen die ook particuliere verkoop doet.

  2. Wij kochten de pannekoekmeel bij een delicatessenzaak waar je ook wijn en andere lekkere dingetjes haalt en inderdaad anders bjj een molen die ook verkoop doet

      1. Met de meergranen pannenkoek mix en dan een aantal eetlepels brinta door de mix;) je kunt ook het recept van Marloes gebruiken en dan een paar eetlepels brinta toevoegen

  3. Leuk! Haha helaas niet goed gevierd, omdat ik vanmiddag onwetend oatmeal-taart met ananas en kokos (pina colada-achtig) had gemaakt ipv pannenkoeken, foei :)! Als ik het had geweten, had ik het beslag in delen in de koekenpan gebakken.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram