| 18 augustus 2013

Na je vakantie weer gezond gaan eten

P1030160

Wat is het toch altijd lastig om na een vakantie weer in je normale eetritme te komen! Het blijft zo verleidelijk om door te gaan met het eten van lekkere dingen, vaak onder het excuus van: ‘Om de vakantie nog even mooi af te sluiten’. Herkennen jullie dit? Ik ga je vandaag vertellen waarom dit zo lastig is en ik geef je tips om toch weer op de goede weg te komen.

Op vakantie eet je vrijwel altijd anders dan thuis. In andere landen zijn andere producten verkrijgbaar, je leefritme is anders en je neemt vaker een ijsje, gebakje of iets anders lekkers. Dit is voor een korte periode natuurlijk geen enkel probleem, het is dan echter wel belangrijk om thuis weer je normale eetpatroon op te pakken, anders zul je waarschijnlijk gaan aankomen.

P1020748

Dit laatste is vaak echter best lastig, na de vakantie blijf je op de meest gekke momenten zin houden in lekker eten. Dit is heel goed te verklaren door processen die optreden in het lichaam. Ik zal proberen het zo duidelijk mogelijk uit te leggen.
Als je een product een waar koolhydraten in voorkomen, stijgt je de hoeveelheid suiker in het bloed. Je lichaam reageert hierop door insuline aan te maken. Dit insuline is noodzakelijk voor het transport van het suiker (glucose) naar de lichaamscellen. Brood, pasta en aardappelen bevatten koolhydraten, maar deze worden vrij geleidelijk aan het bloed afgegeven. De insulinehoeveelheid kan dus goed worden afgestemd. Ijsjes, gebakjes, koek, snoep, frisdrank en vergelijkbare producten bevatten veel suikers die ook nog eens heel snel in het bloed worden opgenomen. Hierdoor moet je lichaam als een razende insuline gaan aanmaken en wordt er vaak iets teveel aangemaakt. Hierdoor is er nog insuline over, als al het suiker al naar de cellen is getransporteerd. Je lichaam reageert hierop door te vragen naar meer suiker, je krijgt lekkere trek! Hoe vaker je iets zoets eet, hoe vaker je er daarom ook zin in zult krijgen.

IMG_0516

Daarnaast is er natuurlijk gewoon de smaaksensatie van het lekkere eten. Door de lekkere smaak voel je je fijn en dat vraagt natuurlijk om meer! Tenslotte went je lichaam heel snel aan een grotere hoeveelheid eten. Van vroeger uit (dit gaat terug naar de oertijd!) wil ons lichaam graag reserves opslaan voor slechtere tijden. Pas sinds +- 60 jaar is er voedsel in overvloed, het menselijk lichaam is hier nog niet goed op ingesteld. Oftewel, je lichaam vindt het fijn om meer te krijgen dan het nodig heeft en zal daarom na een periode van veel eten, blijven vragen om veel eten.

Bovenstaande verklaringen kun je natuurlijk als excuus gebruiken om veel te eten, je kunt ze echter ook proberen te ontwijken en zo te voorkomen dat je langzaam aankomt. Ik hoef jullie natuurlijk niet te vertellen welke optie ik je aanraad ;-), daarom hieronder wat tips om weer gezonder te gaan eten na een vakantie:

  • Eet ruim voldoende tijdens je ontbijt, lunch en warme maaltijd. Zo zorg je ervoor dat je minder snel trek krijgt tussendoor. Neem gerust een boterham, wat aardappelen of goenten extra of neem bijvoorbeeld een schaaltje yoghurt met fruit. Van wat extra gezonde producten zal je echt niet aankomen, terwijl koekjes en snoepjes snel aantikken en je in de verleiding komt om meer te nemen.
  • Eiwitrijke producten geven eerder en langer een verzadigd gevoel dan koolhydraatrijke producten. Wij proberen dan ook bij elke maaltijd een eiwitrijk product te nemen. Voorbeelden zijn yoghurt, kwark, ei, vis, vlees en noten.
  • Zorg dat je niet teveel lekkers in huis hebt! Wil je toch wat in huis hebben voor gezinsleden of voor eventuele visite, kies dan iets dat je zelf niet zo heel erg lekker vindt.
  • Haal voldoende gezonde producten in huis, voor als je tóch trek krijgt tussen de maaltijden door. Zorg ervoor dat zodra je gaat zoeken naar lekkers, je eerst iets gezonds tegenkomt dat je ook lekker vindt. Zet bijvoorbeeld een zak geschrapte wortels of een doos aardbeien middenin de koelkast.
  • Zoek steun bij je partner, huisgenoten, vrienden of familie. Vertel dat je graag weer wat gezonder wilt gaan leven na de vakantie. Op deze manier zal het hen opvallen als je toch veel gaat snoepen. Dit geeft jou een extra stok achter de deur om het niet te doen.

IMG_0532

 • Af en toe iets lekkers is natuurlijk prima! Gun jezelf dit en probeer en optimaal van te genieten. Kies voor kleine verpakkingen, zodat je niet teveel overhoudt. Koop bijvoorbeeld liever 2 koeken bij de bakker, dan dat je een 10 stuks verpakking haalt in de supermarkt. Je komt op deze manier niet in de verleiding om door te eten.
 • Maak de hoofdmaaltijden gezond, maar net even wat extra speciaal! Gebruik bijvoorbeeld één van mijn eerder geplaatste recepten. Maak gezonde pannenkoekenmilkshakes, gezond ijssalades, of geroosterd brood met avocado. Hierdoor heb je niet het gevoel dat je iets mist.
 • Heb je in een week veel verschillende speciale gelegenheden als bijvoorbeeld barbecues en verjaardagen, maak dan vooraf een plan. Bedenk of je taart neemt op de verjaardag, of dat je meer zin hebt in hapjes. Wat ga je drinken? Door niet onvoorbereid heen te gaan, is het gemakkelijker om verleidingen te weerstaan.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips, ik gebruik ze zelf ook altijd! Ik voel altijd erg de neiging om meer te snoepen na een vakantie. Soms geef ik er lekker aan toe, zoals gisteravond. Onbeperkt snoepen wil ik echter niet, dus ik maak keuzes.

Heel veel succes!

Groetjes, Marloes

Heb jij ook moeite met het stoppen met snoepen na een vakantie? Of heb je hier totaal geen last van?

5 reacties

 1. Om eerlijk te zijn, heb ik hier nu inderdaad last van. Gisteren hebben we weer allemaal lekkere, gezonde dingen in huis gehaald, maar vandaag én morgen heb ik een verjaardag. Ik hou helemaal niet zo van taart, dus ik ga proberen dat af te slaan, maar soms kan ik het gewoon niet over mijn hart verkrijgen om ‘nee’ te zeggen tegen iemand (“Kijk eens, mijn zelfgebakken appeltaart!” *stralend persoon*).

 2. Heel herkenbaar dit. Ik ga je plan inderdaad opvolgen, met behulp van je tips. Bizar eigenlijk, dat als je erbij stil gaat staan je eigenlijk helemaal niet zo’n zin hebt in snoep of ijs of whatever, maar tis suiker en zoet en je lichaam lijkt erom te schreeuwen ofzo. Als je dat merkt is het tijd om er wat aan te doen 😛 Goeie tips, Marloes, thanks.

 3. Leuk artikel, ik heb echter altijd precies het omgekeerde…
  Tijdens mijn vakantie en zeker als ik niet thuis ben, eet ik veel minder dan ik eet als ik thuis ben. Ik heb dan nooit zin om te snoepen en ik heb ook geen erge trek. Als de vakantie dan weer voorbij is en ik ben weer thuis, kom ik in mijn normale eetritme en dat is altijd meer dan ik op vakantie at. Ook zonder snoepjes en koekjes. Ik wil dan graag in het ritme van de vakantie blijven, maar vind dat altijd erg lastig.. Heb je daar ook tips voor?

  1. Misschien verbruik je (ongemerkt) wel meer energie thuis dan op vakantie. Je lichaam geeft niet voor niets aan meer behoefte te hebben. Drink voldoende, dan weet je zeker dat je ‘honger’ geen dorst is eet gerust iets meer gezonde producten! Als je hier tegen gaat vechten, krijg je ongetwijfeld lekkere trek. Luister dus goed naar je lichaam! Succes 🙂

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram