Feiten en fabels Gezonde producten Voeding

Zijn Mueslirepen Gezond? + Tips

Door

Zijn mueslirepen gezond

Het idee voor dit artikel kwam vanuit een simpele vraag die ik regelmatig krijg: zijn mueslirepen gezond? Antwoord geven met ja of nee vind ik eigenlijk niet mogelijk. Ik heb daarom besloten om er een heel artikel aan te wijden! Ik ben voor jullie naar de supermarkt gegaan, heb een heel aantal verschillende mueslirepen gekocht en ga je proberen uit te leggen hoe je kunt bepalen welke variant gezond is en welke niet.

Ik ben dus naar de winkel gegaan en heb een grote greep gedaan uit het assortiment mueslirepen, je ziet ze hierboven. Dit betekent natuurlijk niet dat ik alle repen heb gekocht die op de Nederlandse markt zijn. Mijn doel met dit artikel is dat ik je flink wat voorbeelden geef, zodat je uiteindelijk weet hoe jij jouw favoriete mueslireep kunt beoordelen.

Wat is gezond?
Het grootste probleem bij het beantwoorden van deze vraag, is de vraag wanneer iets gezond is. Naar mijn idee is er geen enkel product op te noemen wat 100% gezond is, zonder enige ‘maar’. Een appel? Bevat fruitsuiker! Volkorenbrood? Sommige mensen kunnen niet tegen gluten! Water? Als je 10 liter drinkt ga je dood! Ok…ik draaf door, maar je snapt mijn punt.

Omdat je in mijn ogen dus niet simpel kan zeggen of iets gezond is of niet, ga ik kijken naar verschillende eigenschappen van de repen.

Mueslirepen

Natuurlijke ingrediënten
Een van de dingen die ik belangrijk vind bij gezond eten, is dat mijn voeding zo min mogelijk onnodige toevoegingen bevat. Een klein beetje vind ik helemaal niet erg, begrijp me niet verkeerd…maar liever niet als ik het kan vermijden. Daarom ga ik eerst kijken naar welke van de repen aangeven natuurlijk te zijn.

Opvallend is dat vrijwel al deze repen een claim hebben op dit gebied. Bolletje goed bezig geeft aan: 100% natuurlijk, B’tween en Eat Natural zijn vrij van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, Madegood is Paleo, Justnuts is organic, Roobar is organic én raw en Zonnatura is 100% biologisch.

Letterlijk de enige reep waarop ik niet een dergelijke claim kan vinden, is de mueslireep yoghurt van het Albert heijn huismerk. We zijn nog niet echt verder dus.

Natuurlijke repen

Toegevoegd suiker?
Ok, dan ga ik kijken naar of er suiker aan de repen is toegevoegd. Ik heb het dan over ALLE extra toevoegingen van suiker of vervangers daarvan, op de 100% natuurlijke na.

Toegevoegd suiker: Eat Natural (suiker en glucosesiroop), AH huismerk (glucosestroop, suiker), B’tween (suiker, karamelsuikerstroop, glucosestroop, glucose-fructosestroop), Bolletje (glucosestroop, suiker)

Alleen natuurlijk suiker: Roobar (fruit en dadel), Justnuts (honing), Zonnatura (honing en rozijnen), Madegood (abrikozen, rozijnen)

Hier is het dus 50/50, de helft voegt wel extra suiker toe en de helft doet het met natuurlijke zoetmiddelen. Dit laatste lijkt misschien gezonder, maar voor ons lichaam maakt het eigenlijk niet zo veel uit of we natuurlijk suiker binnen krijgen, of geraffineerde suikers. Hoe dat zit, vertel ik je hier.

Waar ik wel blij van wordt, is dat er dus 4 van de repen echt helemaal natuurlijk zijn! 1-0 dus voor Roobar, Justnuts, Zonnatura en Madegood.

Hoeveelheid calorieën en suiker
We gaan verder met onze test. Het soort suiker overtuigt me dus niet helemaal. Ik ben benieuwd naar de hoeveelheid suiker per reep. Ook wil ik weten hoeveel calorieën ik per reep naar binnen werk. Hieronder zie je een overzicht, de hoeveelheden zijn dus per reep:

Voedingswaarde mueslirepen

Best wel grote verschillen zoals je ziet! Opmerkelijk is dat veel van de repen mét toegevoegd suiker, uiteindelijk nog minder suiker bevatten dan sommige repen met natuurlijke zoetmakers. Sterker nog, de reep die het meeste suiker bevat, is puur natuurlijk! De Roobar reep is trouwens niet echt een mueslireep, hij bevat namelijk vrijwel alleen fruit. Twee van deze repen bevatten best veel eiwit, wat natuurlijk fijn is voor de spiertjes!

De hoeveelheid calorieën per reep verschilt ook sterk. De onderste twee repen zijn best wel caloriebommetjes! Ik moet daar eerlijk bij zeggen dat de Eat Natural reep ook duidelijk groter is dan de anderen, dus ook meer zal vullen.

Repen

Mijn conclusie
Mueslirepen zijn niet altijd gezond. Ook als ze 100% natuurlijk zijn, bevatten ze regelmatig veel suiker. Je krijgt er gemakkelijk veel calorieën mee naar binnen, zeker als je een grote reep neemt of er meer dan 1 op eet.

Als je op je gewicht wilt letten, maar je toch graag iets zoets snoept, dan zou ik de repen van Madegood en Zonnatura aanraden. Puur natuur, geen toegevoegd suiker en niet teveel calorieën. Ik zou dit echter niet dagelijks als tussendoortje nemen, maar ook af en toe iets pakken met minder suiker.

Moet jij aankomen of zoek je om een andere reden iets dat je snel veel energie levert (sport!?), dan is de Eat Natural reep misschien meer jouw reep.

Ik vind de Just Nuts reep trouwens ook heel veel goede eigenschappen hebben! Deze zou ik zelf het snelst weer kopen. Hij bevat relatief weinig suiker, veel eiwit en hij is niet zoet…maar juist heel pittig! Hij heeft echt een curry-smaak. Anders, maar ik vond het verrassend fijn! In ieder geval had ik hiervan geen extra zoete trek toen ik hem op had.

Als je gevoelig bent voor zoet en snel neigt naar meer zoete trek (zoals ik!), dan raad ik je aan om eerder te kiezen voor andere tussendoortjes zoals groenten, fruit, ei een cracker met beleg etc. Ik heb momenteel ook de grootste moeite om de heerlijke zoete repen te weerstaan ;).

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan dit artikel! Kort gezegd zijn mueslirepen niet mijn eerste snack keuze.

Groetjes, Marloes

Eet jij wel eens mueslirepen? Welke is jouw favoriet?

Je vindt dit misschien ook leuk

Reacties (16)
 1. silke 5 jaargeleden

  ik stond gisteren nog te twijfelen of ik die roo’bars reep zou kopen, ik ben dol op inca bessen, maar vind de reep best duur en was bang dat hij niet lekker zou zijn. wat vond je er van of heb je hem nog niet geproeft?

  wat ik wel wat vreemd vind is dat je eat natural enkel aanraad als iemand veel sport of moet aankomen? zelf sport ik helemaal niet en eet ik toch dagelijks 2x een tussendoortje van 100 (fruit) en 1x een tussendoortje van 250 calorieën, op het eind van de dag zit ik rond de 2000 calorieën, de aanbevolen hoeveelheid dus en hiermee blijf ik ook gewoon stabiel, als ik kijk naar andere meiden die ik volg op instagram en mijn vriendinnen dan is dit ook gewoon zo, ze blijven stabiel met 2000 calorieën sommigen zelf met meer en kunnen dus met gemak grotere tussendoortjes nemen?

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Daar heb je helemaal gelijk in, maar ik bedoelde meer dat de reep in de gevallen die ik aangeef per definitie ideaal is! Veel mensen die mijn blog lezen willen afvallen, dus minder eten dan behoefte. Dan is deze reep moeilijk om in te passen, zeker als je voldoende vitamines, mineralen en andere goede stoffen wilt binnenkrijgen.

   Reageer
 2. L 5 jaargeleden

  Met mijn pinda en noten allergie vond ik het altijd “jammer” dat ik dit soort repen niet kan eten. Ik vind het er zoo lekker uitzien! Na het lezen van dit artikel ben ik er misschien alleen maar blij mee. Mijzelf kennende, ik blijf hier denk ik van eten! Dankjewel Marloes, enn eet smakelijk 😉 Of gaan ze in de kliko?

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Haha, ze staan in een pot in de keuken. Gelukkig neemt Sven ze graag mee naar de golfbaan :).

   Reageer
 3. silke 5 jaargeleden

  ik maak trouwens bijna altijd mijn eigen muesli repen, altijd gezond en zonder troep 🙂 enkel bij uitstapjes koop ik muesli repen of ander lekkers, maar dat is ook niet dagelijks dus dan geniet ik gewoon van wat ik lekker vind, gezond of niet 🙂

  Reageer
 4. Vera 5 jaargeleden

  Als kind kreeg ik altijd de Sultana-Liga-etc.-tussendoortjes mee naar school. Ik ben blij dat ik op een gegeven moment erachter kwam dat ik die tussendoortjes echt niet nodig heb! Ik hoef gewoon om 10.00 uur niet per sé iets te eten. En dan eet ik liever rond 16.00 uur een groot tussendoortje, zoals een paar crackers/rijstwafels, lekker belegd en wat rauwkost erbij.
  Ook ik heb een notenallergie en moet deze repen sowieso laten staan. Ach, ik mis het echt niet! En als ik een koek tussendoor wil, dan neem ik ook echt een KOEK!! 🙂 en genieten maar!!!

  Reageer
 5. Lys 5 jaargeleden

  Grappig dat het over mueslirepen gaat, doordat ik een recept zocht voor mueslirepen met appelstroop ben ik jouw site terecht gekomen. En sindsdien trouwe lezer :).
  Ik eet zelf wel eens de mueslirepen van jumbo eigen merk (naturel of cranberry). Die bevatten ongeveer evenveel suiker als vezels per reep, dus dat vind ik positief als ik toch een keer iets lekkers wil eten.

  Reageer
 6. Oma 5 jaargeleden

  Ik eet nooit van die repen. Maar als tussen doortje (als ik daar behoefte aan heb) neem ik een gedroogd abrikoos. Is niet zo zoet en dan heb je lang iets in de mond. Want die moet je echt zacht kauwen. Hopelijk is dat ook gezond?

  Reageer
  • Marloes 5 jaargeleden

   Af en toe een (of een paar) gedroogde abrikozen is prima hoor! Te veel zou ik niet aanraden, omdat ze veel suiker bevatten.

   Reageer
 7. Sandra 5 jaargeleden

  Fijn artikel weer! Ik koop zelden kant en klare snack repen, ik maak ze liever zelf en eerlijk gezegd pak ik liever een stuk fruit of ik smeer een cracker (al zijn de (home made) repen makkelijk voor onderweg).

  Reageer
 8. Roos 5 jaargeleden

  Echte muesli repen eet ik zelf sinds een aantal jaar niet meer, sinds ik weet hoeveel kcal en suikers er meestal in zitten. Als ik tussendoor trek heb en een snelle snack wil (en geen fruit etc) dan ga ik meestal voor Nakd of de reepjes van Zonnatura 🙂

  Reageer
 9. Ise 5 jaargeleden

  Ik krijg er inderdaad vaak juist meer zoete trek van! Ze zijn wel makkelijk om snel onderweg te kunnen eten, maar liever snack ik toch wat anders..

  Reageer
 10. Sylvia 5 jaargeleden

  Ik neem wel eens die van de lidl mee met chocolade en dan de no sugar variant. Want vind jij van die?

  Reageer

Door een reactie te plaatsen ga je akkoord met het opslaan en verwerken van je gegevens door Optima Vita

Plaats een bericht

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.