Muesli en Krokante muesli, het verschil!

Muesli cruesli bovenaan2

Ontbijten is goed voor je, dat is denk ik wel algemeen bekend. In dit artikel vertel ik nog eens precies waarom het zo goed voor je is. Je ontbijt bevat onder andere een heleboel goede voedingsstoffen. Dan moet je natuurlijk wel de gezonde keuzes maken! Ik merk dat er nog heel veel onduidelijkheid is over het verschil tussen muesli en krokante muesli. Fabrikanten spelen hier handig op in. Ik vertel je hoe je het verschil kunt merken en welke varianten het meest gezond zijn.

Wat is muesli?
Muesli is vaak een mix van havervlokken en tarwevlokken, vaak zitten hier ook nog maïsvlokken door en eventueel noten, zaden, pitten en/of gedroogd fruit. We eten dit vaak als ontbijt met yoghurt, kwark of melk.

Wat is krokante muesli?

Deze vorm ontbijtgranen is krokant doordat de muesli met boter of ander vet is gebakken, vrijwel altijd wordt hier ook honing, suiker en/of een suikervervanger aan toegevoegd. Het is dus niet alleen krokant, maar ook nog eens lekker zoet. Veel mensen vinden het hierdoor een stuk lekkerder dan normale muesli. Vaak worden hier ook nog rozijnen, noten, gedroogd fruit en/of chocolade aan toegevoegd voor een extra lekkere smaak.

Muesli cruesli

Hoe herken je het verschil? 
Je kunt heel makkelijk zien of je te maken hebt met muesli of krokante muesli. Op de foto hierboven zie je links muesli, dit zijn duidelijk vlokjes. Rechts zie je krokante muesli, wat echt meer brokjes zijn! Ze zien er iets donkerder uit door het bakken en zijn krokanter. Op de verpakking is het soms een beetje onduidelijk welke variant erin zit. De fabrikant zet namelijk soms heel duidelijk ‘muesli’ op een doos, met in kleinere letters ‘krokante’ erboven (zie hieronder). De enige fabrikant die zijn krokante muesli daadwerkelijk cruesli mag noemen, is Quaker. Zij hebben het alleenrecht op die naam.

Collage krokante muesli

Welke variant is het meest gezond?
Je kan het vast al wel raden na wat ik je hierboven vertelde, normale muesli is echt wel een stukje gezonder dan de krokante variant. Hieronder zie je de voedingswaarde van een gemiddelde muesli, vergeleken met die van een gemiddelde krokante muesli. Ik ga uit van 100g product.

Voedingswaarde

Zoals je ziet, bevat krokante muesli heel wat meer calorieën. Dat is echter niet wat ik het belangrijkst vind. Je ziet namelijk ook dat het heel wat meer suiker en vet bevat. Ook de hoeveelheid slechte vetten (VV) is veel hoger. Tenslotte bevat normale muesli veel meer voedingsvezels. Vezels geven je lang een vol gevoel en zijn goed voor je darmen. De combinatie van minder suiker, meer eiwit en meer vezels maakt dat ik veel langer een verzadigd gevoel heb na het eten van normale muesli. Als ik krokante muesli eet, heb ik snel weer trek.

Yoghurt muesli banaan

Hoe kies je de meest gezonde variant?
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten muesli op de markt. We weten nu dat je het beste de normale variant kunt kiezen, maar ook daarvan is nog een mega keuze. Welke kies je? Ik probeer het je hieronder uit te leggen.

Muesli: Je kunt de voedingswaarde van de verschillende soorten met elkaar vergelijken, zoals ik hierboven deed. Let erop welke het minste suiker en slechte vetten (verzadigd vet) bevat en de meeste eiwitten en vezels. Je vindt de voedingswaarde in een tabel op de verpakking. Ook zou je kunnen kijken naar of er extra suiker is toegevoegd. Je kunt nu in de lijst met ingrediënten. Als daar iets van suiker, stroop, dextrose, glucose, fructose etc. in staat, dan weet je dat er suiker aan is toegevoegd. Hieronder zie je bijvoorbeeld de ingrediëntenlijst van zonnatura muesli.

In­gre­di­ën­ten : graan­vlok­ken*, 68% (ha­ver* 22%, tar­we* [glu­ten] 16%, gerst* 15%, rog­ge* 8%, ge­mou­te tar­we* 7% (tar­we*, ger­ste­mout*), ro­zij­nen* 18% (ro­zij­nen*, zon­ne­bloem­olie*), ba­naan* 7% (ba­naan*, ko­kos­olie*, riet­sui­ker*), so­ja­vlok­ken*, ha­zel­no­ten* 2%, tar­we­cris­ps* (vol­ko­ren tar­we­meel*, riet­sui­ker*, zee­zout), zon­ne­bloem­pit­ten* 2%. *in­gre­di­ënt van bi­o­lo­gi­sche teelt.

Je ziet een aantal keer rietsuiker staan. Er is dus suiker toegevoegd! De enige variant die ik heb gevonden waaraan écht geen suiker is toegevoegd, is de Basic Muesli van de Albert Heijn. Deze is direct ook super budget, namelijk €1,49 per kilo. Het nadeel is dat ik hem ook minder lekker vind. Ik ga dus persoonlijk liever voor een klein beetje suiker, maar een lekkere smaak :).

cruesli

Krokante muesli is dus minder gezond, maar veel mensen vinden het wel veel lekkerder. Ik ben daarom altijd op zoek naar gezondere alternatieven. Ik heb er momenteel vier gevonden die bijna net zo gezond zijn als de gemiddelde muesli. Namelijk Quaker Complete Granenmix, Quaker Granola Flakes, Quaker Volvezel Cruesli en Granola van Tante Luus. Hieronder zie je de voedingswaarde.

Voedingswaarde cruesli

Conclusie
Je kunt over het algemeen het beste gaan voor normale muesli, die eruit ziet als vlokjes. Je kunt kiezen voor een variant zonder toegevoegd suiker, maar die zijn moeilijk te vinden. Ik ga persoonlijk liever voor de lekkerste, in mijn geval is dat met gedroogd fruit en noten. Krokante muesli of cruesli is meestal minder gezond omdat het meer suiker en vet bevat en minder eiwit en vezels. Hierboven zie je de uitzonderingen die ik daarop gevonden heb.

Ik hoop dat ik alles wat duidelijker voor je heb gemaakt! Als je nog vragen hebt, dan kun je die hieronder stellen. Als jij nog een andere gezonde variant op krokante muesli weet, let me know!

Groetjes, Marloes

Voor welke muesli-variant ga jij na dit artikel gelezen te hebben?

27 reacties

  1. Als je wilt afvallen, is het dan beter om elke ochtend een ander ontbijt te nemen? Ik heb wel eens gehoord dat je stofwisseling dan sneller gaat.
    Ik heb talloze keren geprobeert om wat meer variatie in mijn ontbijt te brengen, maar kom toch elke keer weer bij mijn bordje brinta terug. Ik vind kwark of yoghurt zo koud ‘s morgens! Is het minder ‘goed’ voor mijn stofwisseling als ik elke ochtend Brinta eet?

    1. Als je kwark zo te koud vindt heb je misschien iets aan wat ik meestal doe. Ik schil een appel en snijd deze in stukjes, die maak ik vervolgens warm in de magnetron met wat kaneel. Als je dat door je kwark doet is het niet meer zo koud. En ik persoonlijk vindt het een verwen momentje om zo’n ontbijtje te mogen eten :-). Succes Tamara.

  2. Ik vraag me nu eigenlijk af; hoe zit het dan met granola? Want ik hoor om me heen veel dat dit wél weer gezonder is dan de krokante muesli..

      1. oo oke! dus het is eigenlijk niet ‘beter’, omdat het natuurlijker is ofzo? (want volgens mij wordt granola vaak gezoet met honing ipv suiker toch..?)

  3. Ik vind cruesli eigenlijk lekkerder, maar dat is ook niet zo gek als je naar de manier van bereiding kijkt. Tegenwoordig neem ik gewoon losse havermout en doe ik dan zelf nog een schepje eiwitten en een handje noten erbij, door mijn yoghurt of kwark. Zo houd ik het lekker en weet ik precies wat ik binnen krijg 🙂

  4. ik koop cruesli enkel in de reclame en gebruik het dan als tussendoortje ipv chips. Ik meet het van te voren af want het loopt snel op in kcal. Overigens doe ik het zonder melk want eigenlijk vind het krokant lekkerder.

  5. Ik heb op dit moment de muesli van Zonnatura. Had ook die rietsuiker erin zien staan, dus ben blij met dit artikel. Maar daar zitten dan wel weer veel andere dingen in. Weet niet of die ook in die van de Appie zitten? Ik eet het met yoghurt, maar met een banaan erbij is dat ook niet meer zo zuur. Grappig dat ik er eigenlijk vanuit ga dat Zonnatura voor ‘gezonder’ staat. Net als de thee korreltjes. Ik maak ze nog wel op, alleen doe er geen zoetjes of honing meer bij.

      1. ApropÃ¥ det förra inlägget sÃ¥ uppskattar jag (starkt) inlägg om träning och kost, du är bÃ¥de urläcker och en inspirationskälla. Själv gick det superbra, nere pÃ¥ 56, sedan blev det en resa till Bcn och nu en nästan veckolÃ¥ng förkylning. Längtar tillbaka till kolhydratsfria och kolhydratsfria veckor igen. Men sÃ¥ länge spanar jag in din fina blogg och vackra hem 🙂

      2. De collega’s die ik spreek, en al of niet representatief zijn voor de beroepsgroep, herkennen zich naadloos inmijn deprimerende schets van de ‘race to the bottom’. Zij denken dan ook veelal na over een antwoord daarop, hetzij in de vorm van een carriereswitch, hetzij in de vorm van eigen initiatief. Mijn vaststelling is dus dat de ‘race’ – hoewel in zichzelf deprimerend van aard – gunstige effecten heeft op de creativiteit en ondernemerzin van journalisten. Ja, in die zin blijf ik dus geloven in wat je ‘marktwerking’ zou kunnen noemen.

      3. Die sind so knuffig *hachz*Bei mir gibt es heute die niedliche Ziege zu sehen *hihi*Ich wünsche dir für morgen einen guten Rutsch ins neue Jahr !!!Ganz lieben GrußSonja xxx

    1.   Kasım 29, 20125ay dayiz ama gec uykuları cok tuhaf,tamam aksam 8 de uykuya kucakta pispislanarak dalıyor yatağına yatıyorgece once emmek icin uyanıyor 1 veya 2de sonra 3 veya 4te uyanip saat 9a kadar uyku yok:(artik bitik bir vaziyetteyiz:(bu eÄŸitimi cok istiyorum.sevgiler

  6. Ik maak meestal zelf granola! Als ik in de supermarkt zou kijken zou ik het liefste voor de Quaker 4 noten cruesli gaan, maar beter van niet 😉

  7. Ik eet altijd braaf muesli, wat me ook echt wel lekker smaakt, maar een keer een cruesli is ook fijn voor de afwisseling. En dan lees ik nu dat de VolVezel variant een stuk minder suiker bevat dan “mijn” muesli. Dus de VolVezel staat nu in de bestelling bij de Albert 🙂 Dank Marloes!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram