meer zout eten
| 1 december 2020

Moet je meer zout eten als je veel sport?

Als je sport zweet je meer dan normaal. Met dat zweet verlies je zout. Logisch dus dat veel mensen zich afvragen of het aanvullen van zout nodig is, als je veel sport. Ik geef je hieronder mijn advies.

Onze zoutbehoefte

Veel mensen denken dat zout alleen maar slecht voor ons is. Dat is niet waar! Het speelt een aantal hele belangrijke rollen in ons lichaam. Onder andere het op peil houden van onze vochtbalans en een goede werking van de spieren.

Zout is dus belangrijk, maar we hebben er niet veel van nodig! 3,75g zou voldoende zijn op een dag, terwijl 80% van de Nederlandse bevolking zelfs meer binnenkrijgt dan het aanbevolen maximum van 6g zout. Dit komt doordat ontzettend veel van de producten die we eten zout bevatten. Zonder ooit het zoutpotje aan te raken, kun je dus al gemakkelijk te veel binnen krijgen.

Voor een tekort aan zout hoeven we dus niet bang te zijn. Het is eerder belangrijk om niet teveel zout te eten. Dit kan namelijk leiden tot onder andere een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten en nieraandoeningen.

Zoutverlies door zweten

Ok, maar als je sport verlies je natuurlijk meer zout doordat je veel zweet. Het is niet perse zo dat als je grotere hoeveelheden zweet tijdens het sporten, je ook meer zout verliest. De concentratie zout in zweet kan namelijk heel erg verschillen. Super getrainde sporters zweten vaak meer, maar hun zweet bevat een lagere concentratie zout.

Het is lastig te zeggen hoe veel zout je ongeveer verliest tijdens het sporten, dit hangt namelijk af van heel veel factoren. Onder andere aanleg, getraindheid, voeding, temperatuur, hoeveelheid zweet en concentratie van het zweet. Heel grof zou je kunnen zeggen dat je in een uur fanatiek sporten zo’n 1-2g zout kunt verliezen.

Meer zout eten bij veel sporten?

Je snapt het misschien al, je krijg waarschijnlijk meer dan 6g zout binnen met je voeding en je hebt maar 3,75g nodig. Ook als je sport en 1-2g zout verliest, is dit nog steeds ruim voldoende!

Na onderzoek bij mensen die langer dan 1 uur sporten (bijvoorbeeld 1,5-2uur), blijkt ook dat zij geen extra zout nodig hebben. Als je meer sport, eet je namelijk ook vaak iets meer, waardoor je zoutinname sowieso al hoger is.

Een voorbeeld van een isotone sportdrank

De uitzondering…

Er is echter een uitzondering, dat is bij extreme sportprestaties. Daarmee bedoel ik dat je langer dan 2 uur sport, doordat je bijvoorbeeld een marathon loopt of een lange tocht fietst op de racefiets. In dit geval is het wel verstandig om wat zouten (mineralen!) aan te vullen. Ik raad aan om dit te doen in de vorm van isotone sportdrank drinken tijdens de activiteit.

Heb je heel vaak hoofdpijn na jouw sportmoment en weet je dat je zoutinname laag is en dat je veel zweet? Dan zou je ook eens kunnen proberen of een isotone sportdrank jouw probleem oplost. De hoofdpijn zou namelijk kunnen komen door een mineralentekort.

Mijn conclusie

Meer zout eten als je veel sport is niet nodig. Je krijgt ruim voldoende zout binnen met je normale voeding. Een uitzondering maak ik voor sporters die langer dan 2 uur sporten. Hen raad ik aan tijdens het sporten een isotone sportdrank te drinken, die de verloren mineralen aanvult.

Ik hoop dat je iets gehad hebt aan deze informatie!

Groetjes, Marloes

Let jij op je zoutinname?

Eén reactie

  1. Ik let zeker op mijn zoutinname! Ik dacht ooit gehoord te hebben dat 2 gram per dag eigenlijk al voldoende is, maar dat is dus iets meer volgrns jou. Goed om te weten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke dag bruisen van de energie en met liefde in de spiegel kijken.

@INSTAGRAM Join on the gram